WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσανεξία στη φρουκτόζη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Αυγούστου 2022

Δυσανεξία στη φρουκτόζη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
pexels
Η φρουκτόζη είναι ένα σάκχαρο που υπάρχει φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και το μέλι. Όταν ένα άτομο δεν μπορεί να αφομοιώσει ή να απορροφήσει τη φρουκτόζη, μπορεί να έχει δυσανεξία στη φρουκτόζη.

Όταν ένα άτομο έχει δυσανεξία στη φρουκτόζη, μπορεί να παρουσιάσει φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Τα άτομα με μια πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη φρουκτόζη που ονομάζεται κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη θα αναπτύξουν συμπτώματα στη βρεφική ηλικία και χωρίς θεραπεία, μπορεί να αναπτύξουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια .

Υπάρχουν τρεις τύποι δυσανεξίας στη φρουκτόζη.

Δυσαπορρόφηση φρουκτόζης

Η δυσαπορρόφηση φρουκτόζης είναι ένας τύπος τροφικής ευαισθησίας που επηρεάζει το 40% των ατόμων στο δυτικό ημισφαίριο.

Όπως και με άλλες ευαισθησίες στα τρόφιμα, είναι ένας συνδυασμός γενετικών, παραγόντων του τρόπου ζωής, έκθεσης στη φρουκτόζη και γενικής υγείας.

Τα άτομα με δυσαπορρόφηση φρουκτόζης δεν μπορούν να απορροφήσουν ή να αφομοιώσουν σωστά τη φρουκτόζη. Ως αποτέλεσμα, η φρουκτόζη περνά στο παχύ έντερο, προκαλώντας αέρια και επώδυνη πέψη.

Μερικά άτομα με δυσαπορρόφηση φρουκτόζης έχουν ευαισθησία σε μια ομάδα τροφίμων που περιλαμβάνει του ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες (FODMAPs).

Φρουκτοζουρία

Η φρουκτοζουρία, είναι μια αβλαβής υπολειπόμενη διαταραχή που μπορεί να έχει ένα άτομο χωρίς να το γνωρίζει. Εάν μια πάθηση είναι υπολειπόμενη, σημαίνει ότι ένα παιδί θα την έχει μόνο εάν λάβει το γονίδιο και από τους δύο γονείς. Εάν λάβει το γονίδιο από τον έναν γονέα αλλά όχι από τον άλλο, θα είναι φορέας.

Τα άτομα με φρουκτοζουρία στερούνται ένα ηπατικό ένζυμο που ονομάζεται ηπατική φρουκτοκινάση, το οποίο μπορεί να διασπάσει τη φρουκτόζη. Τα άτομα με αυτή την πάθηση είναι συνήθως ασυμπτωματικά και δεν χρειάζονται θεραπεία.

Κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη

Η κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι ένας σοβαρός τύπος δυσανεξίας στη φρουκτόζη. Ωστόσο, είναι θεραπεύσιμοςς και διαχειρίσιμος.

Εμφανίζεται όταν ένα άτομο δεν μπορεί να αφομοιώσει τη φρουκτόζη και τις πρόδρομες ουσίες της φρουκτόζης όπως η μαύρη ζάχαρη. Τα άτομα με κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη δεν έχουν επαρκή δραστηριότητα ενός ενζύμου που βοηθά στην πέψη της φρουκτόζης.

Η άπεπτη φρουκτόζη συσσωρεύεται στο ήπαρ και τους νεφρούς και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως ηπατική ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια.

Συμπτώματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη

Τα συμπτώματα που βιώνει ένα άτομο μπορεί να εξαρτώνται από τον τύπο της δυσανεξίας στη φρουκτόζη.

Δυσαπορρόφηση φρουκτόζης

Η δυσαπορρόφηση φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει:

  • Αέρια
  • Φούσκωμα
  • Διάρροια
  • Ναυτία

Κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη

Η κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι παρούσα κατά τη γέννηση, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα μωρά θα εμφανίσουν συμπτώματα όταν αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Έντονη αντιπάθεια για τα γλυκά
  • Καθυστερήσεις ανάπτυξης
  • Εμετός
  • Ίκτερός
  • Εξασθενημένη σωματική ανάπτυξη
  • Υπεραερισμός
  • Ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια

Θεραπεία και διαχείριση

Ο τύπος της δυσανεξίας στη φρουκτόζη θα καθορίσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί τη αντιμετωπίζουν ή τη διαχειρίζονται.

Δυσαπορρόφηση φρουκτόζης

Τα άτομα με δυσαπορρόφηση φρουκτόζης θα πρέπει να κρατούν ένα ημερολόγιο τροφίμων και να ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Η μείωση της πρόσληψης φρουκτόζης συνήθως ανακουφίζει τα συμπτώματα σε περίπου 2-6 εβδομάδες.

Μετά τη μείωση των συμπτωμάτων, ένα άτομο μπορεί σταδιακά να επαναφέρει τα τρόφιμα για να καθορίσει πόση φρουκτόζη μπορεί να ανεχθεί. Συνήθως, όσοι έχουν δυσαπορρόφηση φρουκτόζης μπορούν να καταναλώνουν 10-15 γραμμάρια φρουκτόζης την ημέρα χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα.

Κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη

Καμία θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει την κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη. Αντίθετα, το άτομο θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση φρουκτόζης.

Καθώς μια δίαιτα χωρίς φρουκτόζη απαιτεί από τον ασθενή να αποφεύγει όλα τα φρούτα και πολλά άλλα τρόφιμα, μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη για να ακολουθήσει μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή.

Τροφές προς αποφυγή

Τα άτομα με δυσαπορρόφηση φρουκτόζης συχνά μειώνουν τα συμπτώματά τους ευκολότερα τρώγοντας λιγότερη φρουκτόζη αλλά δεν αφαιρούν εντελώς τη φρουκτόζη από τη διατροφή τους.

Ωστόσο, τα άτομα με κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη πρέπει να εξαλείψουν τη φρουκτόζη από τη διατροφή τους. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αποφύγουν τις ακόλουθες τροφές:

  • Οποιαδήποτε τρόφιμα και ποτά που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη , το οποίο περιλαμβάνει πολλά επεξεργασμένα είδη όπως σόδα και προσυσκευασμένα αρτοσκευάσματα.
  • Σορβιτόλη, η οποία υπάρχει σε πολλές καραμέλες και τσίχλες
  • Φρούτα
  • Σνακ με ζάχαρη

Μερικοί γιατροί μπορεί να κάνουν ένα τεστ αναπνοής που μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα υδρογόνου στην αναπνοή ενός ατόμου. Υψηλό επίπεδο υδρογόνου μπορεί να υποδηλώνει ότι το άτομο δυσκολεύεται να αφομοιώσει τη φρουκτόζη.

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τη δίαιτα αποβολής για τη διάγνωση της δυσαπορρόφησης. Με τη δίαιτα αποβολής, αποφεύγετε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη και άλλα πιθανά αλλεργιογόνα και στη συνέχεια παρακολουθείτε τα αποτελέσματα. Η εξέταση DNA είναι η πιο ασφαλής επιλογή για να δείτε ένα ένα μωρό έχει κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για τους τρεις τύπους δυσανεξίας στη φρουκτόζη είναι οι εξής.

Δυσαπορρόφηση φρουκτόζης

Η δυσαπορρόφηση φρουκτόζης μπορεί να προκύψει από φλεγμονή ή βλάβη στο λεπτό έντερο που το εμποδίζει να απορροφήσει πλήρως τη φρουκτόζη, που σημαίνει ότι η φρουκτόζη παραμένει στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Οι παράγοντες κινδύνου για δυσαπορρόφηση φρουκτόζης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Κοιλιοκάκη: Αν και αυτή η αυτοάνοση νόσος περιλαμβάνει κυρίως τη δυσαπορρόφηση της γλουτένης. Mια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι 7 στα 30 άτομα με κοιλιοκάκη παρουσίασαν επίσης δυσαπορρόφηση φρουκτόζης.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) : Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του λεπτού εντέρου, οδηγώντας σε δυσαπορρόφηση φρουκτόζης και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) : Σε μια μελέτη 31 παιδιών και εφήβων με αυτή τη χρόνια γαστρεντερική διαταραχή, οι ερευνητές βρήκαν δυσαπορρόφηση φρουκτόζης σε 9 από τους 10 συμμετέχοντες με IBS.

Οξεία γαστρεντερίτιδα : Αυτή η εντερική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή καθώς και δυσαπορρόφηση φρουκτόζης και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων που παρασκευάζονται με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη υπερκαλύπτει την ικανότητα του λεπτού εντέρου να απορροφά φρουκτόζη και μειώνει σημαντικά την παραγωγή ωφέλιμων εντερικών βακτηρίων.

Στρες : Το στρες μπορεί να επηρεάσει τη γαστρεντερική οδό. Σχεδόν το 40% των ατόμων με IBS έχουν σημαντικά αυξημένο άγχος και κατάθλιψη .

Αντιβιοτικά : Ορισμένα αντιβιοτικά μεταβάλλουν τους μικροοργανισμούς στο έντερο, αυξάνοντας τον κίνδυνο IBD.

Κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη

Αυτή η σοβαρή κατάσταση προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή του ενζύμου αλδολάση από το ήπαρ λόγω μεταλλάξεων στο γονίδιο ALDOB.

Εάν και οι δύο γονείς έχουν το μεταλλαγμένο γονίδιο ALDOB, κάθε παιδί έχει 25% κίνδυνο για την ανάπτυξη κληρονομικής δυσανεξίας στη φρουκτόζη.

Φρουκτοζουρία

Η φρουκτοζουρία είναι η έλλειψη ηπατικής φρουκτοκινάσης, ενός ηπατικού ενζύμου που διασπά τη φρουκτόζη.

Όπως και με την κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη, είναι μια υπολειπόμενη διαταραχή, που σημαίνει ότι ο παράγοντας κινδύνου προέρχεται και από τους δύο γονείς με το μεταλλαγμένο γονίδιο να μεταδίδει τα γονίδια στο παιδί.

Ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε δυσανεξία στη φρουκτόζη;

Τα άτομα με δυσαπορρόφηση φρουκτόζης θα πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP που αποφεύγει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως προϊόντα που παρασκευάζονται με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και φρούτα όπως μήλα και σταφύλια.

Τα άτομα με κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη πρέπει να εξαλείψουν εντελώς τη φρουκτόζη από τη διατροφή τους.

Εάν ένα άτομο εμφανίσει συμπτώματα ή ανησυχεί ότι δεν μπορεί να ανεχθεί τη φρουκτόζη, θα πρέπει να αναζητήσει θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Τέλος η κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή χωρίς θεραπεία. Γι αυτό εάν ο γονέας υποψιάζεται ότι το παιδί του δεν μπορεί να αφομοιώσει τη φρουκτόζη, θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό χωρίς καθυστέρηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.