Νόσος του Crohn: Ποια είναι η σωστή διατροφή και τι να αποφεύγετε
5 Νοεμβρίου 2016
Εάν πάσχετε από κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, πρέπει καταρχάς να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι και δεύτερον ότι το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να διαμορφώσετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.
Τι είναι όμως, για όσους δεν γνωρίζουν, η νόσος Crohn; Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή σε οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι και τον πρωκτό και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Συνήθως οι βλάβες δεν αφορούν μόνο στα επιφανειακά τμήματα του πεπτικού σωλήνα, αλλά σε όλο το πάχος του τοιχώματος. Ποια είναι τα συμπτώματα; Τα βασικά συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι:
- Κοιλιακός άλγος
- Διάρροια
- Αφθες
- Αρθρίτιδα
- Κόπωση
- Εμετό
- Υποθρεψία
- Απώλεια βάρους
- Αναιμία
- Δυσκοιλιότητα
- Φλεγμονή του ήπατος
- Δερματικό εξάνθημα
- Οίδημα των ούλων
Τι ρόλο παίζει η διατροφή στη νόσο του Crohn;
Το συγκεκριμένο νόσημα είναι αυτοάνοσο, έτσι δεν προκαλείται από τη διατροφή και επίσης δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποια ειδική δίαιτα που να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων και καλό είναι να αποφεύγονται. Τα τρόφιμα που επιδεινώνουν τις ενοχλήσεις είναι τα παρακάτω:
- Αλκοολούχα ποτά
- Μαγιονέζα, μαργαρίνη, έλαια
- Αναψυκτικά
- Καφές, τσάι, σοκολάτα
- Τηγανητά
- Ωμά λαχανικά και φρούτα
- Κόκκινο κρέας
- Καυτερά φαγητά
- Προϊόντα ολικής άλεσης
- Γαλακτοκομικά εάν η νόσος συνδυάζεται με δυσανεξία στη λακτόζη
Ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά
Τα άτομα με νόσο του Crohn χρειάζονται μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή με επαρκείς θερμίδες, πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη. Επιπλέον, τα στεροειδή φάρμακα που συνταγογραφούνται, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και να προκαλέσουν ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι τροφές που πρέπει να προτιμάτε είναι οι εξής :
- Γάλα χωρίς λακτόζη ή γάλα αμυγδάλου. Αρκετοί ασθενείς με νόσο του Crohn εμφανίζουν και δυσανεξία στη λακτόζη. Μια καλή εναλλακτική λύση, εκτός από το γάλα χωρίς λακτόζη, είναι το γάλα αμυγδάλου ενισχυμένο με ασβέστιο.
- Αυγά. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Τα αυγά αποτελούν μια καλή επιλογή, γιατί είναι εύπεπτα και δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
- Βραστά λαχανικά. Δεν πρέπει να βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας τα λαχανικά, καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Επειδή όμως τα ωμά ενδέχεται να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, μπορείτε να τα καταναλώσετε βραστά ή πολτοποιημένα σε μορφή πουρέ.
- Τα τροπικά φρούτα. Η παπάγια, το μάνγκο και η μπανάνα, είναι αρκετά εύπεπτα και πολύ θρεπτικά.
- Πουλερικά. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και δεν δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης.
Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές και οδηγίες που θα σας βοηθήσουν :
Τρώτε μικρά γεύματα ή σνακ κάθε 3 έως 4 ώρες. Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε μικρές ποσότητες νερού καθ ‘όλη την ημέρα.
Κατά περιόδους, όταν δεν έχετε συμπτώματα, να περιλαμβάνετε δημητριακά ολικής αλέσεως και μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά στο πρόγραμμα διατροφής σας. Ξεκινήστε τα νέα τρόφιμα καταναλώνοντας ένα κάθε φορά και σε μικρές ποσότητες.
Όταν έχετε συμπτώματα, όπως διάρροια ή κοιλιακό άλγος, εφαρμόστε την προτεινόμενη λίστα των τροφίμων που παρέχονται από διαιτολόγο σας. Γενικά πρέπει να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε ίνες, ωμά λαχανικά, ωμά φρούτα και τα ποτά με καφεΐνη.
Ο γιατρός και ο διαιτολόγος σας μπορούν να σας συστήσουν τρόφιμα με προβιοτικά, καθώς επίσης και διαιτητικά συμπληρώματα, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη D, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος και βιταμίνη Β12, για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
Τέλος, συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο ο οποίος μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.