WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το βάρος δεν είναι αξιόπιστος δείκτης της κατάστασης υγείας


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Απριλίου 2024

Γιατί το βάρος δεν είναι αξιόπιστος δείκτης της κατάστασης υγείας
pexels
Παρόλη την πρόοδο στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και ορίζουμε την υγεία τα τελευταία χρόνια, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. 

Σκεφτείτε πόσο συχνά συνδέουμε την υγεία με το βάρος και εάν γεννηθήκατε πριν από το 2000, το γνωρίζετε πολύ καλά ως μέρος της εφηβείας και της ενηλικίωσής σας.

…Οι ατελείωτες δίαιτες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε «20 κιλά» για τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς

…Ο γιατρός σας λέει ότι πρέπει να χάσετε βάρος για να λύσετε το τάδε πρόβλημα υγείας

…Προκλήσεις απώλειας βάρους στο τοπικό σας γυμναστήριο – ή χειρότερα, στον χώρο εργασίας σας

Αν έχετε αισθανθεί ποτέ «αγχωμένοι» ή υπερβολικά επικεντρωμένοι στο βάρος σας, δεν είστε οι μόνοι.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε 5 λόγους για τους οποίους το βάρος δεν είναι ακριβής δείκτης υγείας και γιατί η εστίαση στην αλλαγή συμπεριφοράς και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίδραση.

Προκατάληψη βάρους στην υγεία και την κοινωνία

Το βάρος είναι ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής εικόνας της υγείας μας. Μας λέει κυριολεκτικά πόσο είναι το σωματικό μας βάρος συνολικά. Αλλά δεν μας λέει τίποτα για το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας. Γιατί, λοιπόν, δίνουμε τόση έμφαση σε αυτό;

Λοιπόν, για αρχή ζούμε σε μια κοινωνία με επίκεντρο το βάρος. Μας λένε συνεχώς να είμαστε πιο αδύνατοι. Ως συνέπεια αυτών των «σιωπηρών προκαταλήψεων» (γνωστά και ως ασυνείδητα στερεότυπα ή απόψεις προς μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων), μπορεί να υπάρχει κακή διάγνωση και θεραπεία για τον ασθενή. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να μην λάβει επαρκή πληροφορία για μια συγκεκριμένη ασθένεια, επειδή υποτίθεται ότι τα προβλήματά του σχετίζονται αποκλειστικά με το σωματικό του βάρος.

Αρνητικά στερεότυπα και δηλώσεις που μπορούν να συμβάλουν στο στίγμα και την προκατάληψη του βάρους, όπως: «Πρέπει να κόψεις τους υδατάνθρακες» ή «Δεν κινείσαι αρκετά», επιρρίπτουν ευθύνες στο άτομο , αντί να εξετάζουν άλλους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ως εκ τούτου, τα άτομα που αντιμετωπίζουν μεροληψία για το βάρους τους είναι συχνά πιο πιθανό να αποφύγουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για να αποφύγουν το στίγμα.

Τι είναι υγεία;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «υγεία είναι μια κατάσταση σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας, και όχι απλώς η απουσία ασθένειας». Η υγεία είναι ολιστική. Εξάλλου το σώμα μας είναι πολύπλοκο, άρα γιατί να μην είναι και η υγεία το ίδιο;

Γιατί το βάρος δεν είναι αξιόπιστος δείκτης της κατάστασης υγείας

Ακολουθούν 5 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μην εστιάσετε αποκλειστικά στην απώλεια βάρους. Αλλά να δώσετε περισσότερη έμφαση στη γενική υγεία σας και στις «επιθυμητές συμπεριφορές» (γνωστές και ως υγιεινές συνήθειες).

Το σωματικό βάρος δεν αποκαλύπτει κάτι για τη σύνθεση του σώματος

Η σύνθεση του σώματος αφορά το λίπος, τα οστά, το νερό και τους μυς. Όταν μετριέται μόνο το σωματικό βάρος, δεν απεικονίζεται μια πλήρη εικόνα της συνολικής σύνθεσης του σώματος. Για παράδειγμα δεν διαφοροποιείται η άλιπη μάζα σώματος με την μάζα σωματικού λίπους, ούτε υποδεικνύεται που βρίσκεται το περισσότερο σωματικό λίπος.

Ως εκ τούτου, ένα άτομο μπορεί να έχει «κανονικό» βάρος, αλλά να έχει υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους. Σκεφτείτε, τα άτομα που είναι πιο μυώδη ή είναι αθλητές, μπορεί να έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος λόγω μεγαλύτερης μυϊκής μάζας.

Το βάρος αλλάζει πολύ συχνά

Το σωματικό βάρος μπορεί να αλλάζει λόγω διαφόρων παραγόντων. Για παράδειγμα το βάρος σας το πρωί μπορεί να διαφέρει από το βάρος σας το βράδυ, απλώς λόγω κατανάλωσης νερού και τροφής, ούρησης, πέψης κ.λπ. Αυτό καθιστά περιττό τον διαρκή έλεγχο της ζυγαριάς, καθώς δεν είναι ενδεικτικό της πραγματικής αλλαγής του βάρους. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυξομειώσεις πάνω-κάτω 4 με 5 κιλά κάθε μέρα.

Επιπλέον, το βάρος συχνά επηρεάζεται από το στρες, τη διάθεση, τους εμμηνορροϊκούς κύκλους, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την ηλικία, κ.λπ.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι η απώλεια ή η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι ενδεικτική για πολλά πράγματα, μερικά από τα οποία δεν είναι ελεγχόμενα.

Jenny.Gr
pexels

Το χαμηλότερο βάρος δεν είναι πάντα πιο υγιεινό

Ένα ενδιαφέρον μοτίβο που ονομάζεται παράδοξο της παχυσαρκίας έχει δείξει ότι η παχυσαρκία δεν είναι στην πραγματικότητα γραμμική με τη θνησιμότητα.

Η παχυσαρκία σχετίζεται με μεγαλύτερη επιβίωση για ασθένειες όπως με καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 κ.λπ. σε σχέση με τα λιπόσαρκα άτομα.

Αυτό δείχνει ότι το πολύ χαμηλό βάρος δεν ισοδυναμεί με το να είστε υγιείς και δεν μπορεί να ορίσει κάτι τόσο περίπλοκο όσο η υγεία ή η γενική σας ευεξία.

Η απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο χρόνιο ψυχολογικό στρες, καθώς και σε αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης. Και οι δύο είναι γνωστοί παράγοντες που συμβάλλουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και άλλα.

Επιπλέον, το να δίνουμε αξία στην απώλεια βάρους, μας προκαλεί κυριολεκτικά άγχος για τα κιλά μας. Μπορεί να ενθαρρύνει διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές όπως η υπερφαγία και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και μεγαλύτερη αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα.

Εστιάστε στην αλλαγή συμπεριφοράς, όχι στο βάρος

Όταν χρησιμοποιείτε τη ζυγαριά για να μετρήσετε την πρόοδό σας, μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Γιατί αντί να εστιάζετε στις αλλαγές των συνηθειών σας και στο να είστε συνεπείς με αυτές τις αλλαγές για να υποστηρίξετε την υγεία σας, προσηλώνεστε στον αριθμό και αυτό μειώνει την ολική εικόνα.

Αντί λοιπόν να εστιάσετε στο βάρος σας, εστιάστε στος συμπεριφορές που θα υποστηρίξουν την υγεία και το σώμα σας. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι ο ποιοτικός ύπνος, η κίνηση, η ισορροπημένη διατροφή και η διαχείριση του άγχους υποστηρίζουν την υγεία.

Επομένως, η εστίαση στον καθορισμό στόχων σε αυτούς τους τομείς θα ήταν το κλειδί για την υποστήριξη της συνολικής σας ευημερίας. Για παράδειγμα: Βάλτε στόχο να περιορίζετε το φαγητό έξω σε μία φορά την εβδομάδα. Εστιάστε στη συνέπεια σας με αυτό και παρακολουθήστε τις συνήθειές σας κάθε εβδομάδα. Ορίστε αυτό σαν στόχο και όχι τον αριθμό στη ζυγαριά.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.