Στην καθημερινότητά μας μπορούμε να κάνουμε μικρά πράγματα που βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού.
Στην κουζίνα:
- Μαζέψτε το νερό που περισσεύει από το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών και χρησιμοποιήστε το σε άλλες χρήσεις όπως για να ποτίσετε τα φυτά σας.
- Ξεπλύνετε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη νερό, αντί κάτω από συνεχώς ανοιχτή βρύση.
- Μη χρησιμοποιείτε τρεχούμενο ζεστό νερό για να ξεπαγώσετε τρόφιμα. Θυμηθείτε απλά να τα αφήσετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από το προηγούμενο βράδυ.
- Συγκεντρώστε σε μια λεκάνη το κρύο νερό που βγαίνει από τη βρύση μέχρι να έρθει το ζεστό και χρησιμοποιήστε το για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών ή το πότισμα των φυτών.
- Κατά το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι, να γεμίσετε το νεροχύτη και το ανάλογο απορρυπαντικό και ξεβγάλτε τα πιάτα σε όσο γίνεται χαμηλότερη ροή.
- Να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων όταν είναι γεμάτο και να το βάζετε στο πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού, όταν υπάρχει, για να μειώσετε την κατανάλωση νερού.
- Προτιμήστε τα σύντομα ντους από τα μπάνια.
- Αντικαταστήστε το κοινό 'τηλέφωνο' ντους με 'τηλέφωνο' εξοικονόμησης που θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα ειδών υγιεινής και πετύχετε σημαντική μείωση κατανάλωσης σε ποσοστό έως και 40%.
- Συνηθίστε να μη βουρτσίζετε τα δόντια σας με τη βρύση ανοιχτή. Γεμίστε ένα ποτήρι με νερό, κλείστε τη βρύση και… ξεπλύνετε.
- Εγκαταστήστε καζανάκι δύο βαλβίδων ή ένα με δυνατότητα 'stop'. Αν έχετε καζανάκι παλαιού τύπου, τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα τούβλο ή ένα πλαστικό μπουκάλι γεμάτο νερό.
- Mην αφήνετε την βρύση να τρέχει κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος και του λουσίματος.