XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καθαρίστε το σπίτι σας οικολογικά


4 Φεβρουαρίου 2013

 Συνταγές για να φτιάξετε τα δικά σας οικολογικά καθαριστικά προϊόντα.

Για να καθαρίσουμε τον χώρο μας επιστρατεύουμε συνήθως προϊόντα καθαρισμού που βλάπτουν τόσο τον πλανήτη, όσο και την υγεία μας. Με τα χημικά που περιέχουν, όπως είναι η χλωρίνη, η αμμωνία και διάφορες άλλες χημικές ενώσεις, προκαλούν συχνά αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες, ενώ κάνουν τα βακτήρια πιο ανθεκτικά στα φάρμακα. Εάν θέλετε να προστατέψετε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας από τη συνεχή χρήση χημικών καθαριστικών, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε κάποιες απλές συνταγές για να φτιάξετε τα δικά σας οικολογικά καθαριστικά, που καθαρίζουν και ταυτόχρονα απολυμαίνουν τον χώρο, χωρίς να περιέχουν βλαβερές ουσίες. Δείτε εδώ μερικές συνταγές:

  • Για να καθαρίσετε τις πορσελάνινες επιφάνειες, τα πλακάκια σας ή τους πάγκους της κουζίνα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και νερό. Βάλτε στην επιφάνεια σόδα και τρίψτε με ένα νωπό σφουγγάρι. Για πιο δύσκολους λεκέδες χρησιμοποιήστε χοντρό αλάτι, τρίβοντας ελαφρώς πιο σκληρά. Για τη μούχλα και τους σκληρούς λεκέδες μπορείτε επίσης να ψεκάσετε με χυμό από λεμόνι ή ξύδι. Αφήστε να δράσει μερικά λεπτά και μετά τρίψτε με μία σκληρή βούρτσα. Αντί της χλωρίνης, φτιάξτε το δικό σας απολυμαντικό, αναμειγνύοντας δύο κούπες νερό, 3 κ.σ. υγρό σαπούνι και 20 με 30 σταγόνες tea tree oil.
  • Για τα τζάμια, αναμειγνύετε 2 κ.σ. λευκό ξύδι σε περίπου 4 λίτρα νερό και βάζετε το υγρό σε ένα μπουκαλάκι σπρέι. Ψεκάζετε τα τζάμια και τρίβετε με φύλλα εφημερίδας. Καλό θα είναι να μην χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτες καθώς αφήνουν λεκέδες. Αντί για ξύδι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό από λεμόνι ή σόδα αναψυκτικό.
  • Για τους λεκέδες στα χαλιά σας ρίξτε αμέσως πάνω στον λεκέ σόδα αναψυκτικό και ταμπονάρετε με ένα παλιό ύφασμα. Η σόδα φέρνει στην επιφάνεια τον λεκέ και τα άλατα που περιέχει τον διαλύουν. Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό ανακατεύοντας ¼ της κούπας υγρό σαπούνι με 1/3 της κούπας νερό σε ένα μπλέντερ, μέχρι να κάνει αφρό. Ψεκάζετε και μετά ξεβγάζετε με ξύδι. Για τις μυρωδιές, ρίξτε σόδα στο χαλί, περίπου μία κούπα για ένα μεσαίου μεγέθους δωμάτιο και σκουπίστε μετά από 30’.
  •  Για να σφουγγαρίσετε τα ξύλινα δάπεδα, βάλτε ¼ της κούπας λευκό ξύδι, σε ένα περίπου λίτρο νερό. Έπειτα, βάλτε το υγρό σε ένα μπουκαλάκι σπρέι και ψεκάστε μία πετσέτα μέχρι να μουσκέψει ελαφρά. Σφουγγαρίστε το πάτωμα, τρίβοντας ελαφρά τους λεκέδες.
  • Για να καθαρίσετε τον φούρνο σας από τα λίπη, αλείψτε τις επιφάνειες με μία κρέμα που θα φτιάξετε από νερό και σόδα και αφήστε την όλη τη νύχτα. Την επομένη τρίψτε με ένα σφουγγάρι και στεγνώστε με ένα πανάκι.
  • Για να ξεβουλώσετε το νιπτήρα σας, ρίξτε στον σωλήνα ½ κούπα σόδα και 2 κούπες βραστό νερό.
  • Για να γυαλίσετε τα ασημικά και τα μαχαιροπίρουνά σας, ντύστε το εσωτερικό του νιπτήρα ή ενός κουβά με αλουμινόχαρτο και μουλιάστε τα ασημικά σε βραστό νερό, 1 κούπα σόδα και λίγο αλάτι. Αφήστε τα μερικά λεπτά. Η θαμπάδα θα έχει μεταφερθεί από τα ασημικά σας στο αλουμινόχαρτο! Για τον χαλκό τρίψτε τα σκεύη σας με ketchup!