XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σούπα με σπανάκι και κρουτόν


6 Μαρτίου 2013

Μία υγιεινή σούπα.

Υλικά (για 6 άτομα):

  • 500 γρ. σπανάκι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.γ. θυμάρι
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο
  • 2 κύβους ζωμό κοτόπουλου
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κούπες πατάτας σε κύβους
  • χυμό από μισό λεμόνι

Για τα κρουτόν:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • αλάτι
  • 500 γραμ. ξερό ψωμί σε κύβους

Διαδικασία:

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 5 λεπτά και προσθέτετε το σκόρδο, το θυμάρι, το μπούκοβο και το αλάτι, και σοτάρετε για άλλα δύο λεπτά. Προσθέτετε και τις πατάτες και σοτάρετε για ακόμα 3 λεπτά.  Διαλύετε τους κύβους του ζωμού σε 1,5 λίτρο ζεστό νερό, ρίχνετε το ζωμό στην κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι κύβοι της πατάτας. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το σπανάκι. Ανακατεύετε και το αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και χτυπάτε τη σούπα στο μπλέντερ. Ρίχνετε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. Για να ετοιμάσετε τα κρουτόν, προθερμαίνετε τον  φούρνο στους 190 °C. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο, μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το αφήνετε για 3 λεπτά. Αφαιρείτε το σκόρδο και το πετάτε. Κατεβάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το θυμάρι και το μπούκοβο, και ανακατεύετε. Τοποθετείτε τους κύβους του ψωμιού σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και ρίχνετε από πάνω τους το μείγμα. Ρίχνετε αλάτι και ψήνετε για 12-14 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα κομμάτια του ψωμιού και να γίνουν τραγανά. Βάζετε τη σούπα στα μπολ, ρίχνετε τα κρουτόν και σερβίρετε.

Καλή όρεξη!