Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μάθει να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
Συνήθως, προσπαθούν να τα κρύψουν και όταν αποφασίσουν να τα εξωτερικεύσουν δεν εστιάζουν σ΄αυτά αλλά επιλέγουν να κατηγορήσουν τους άλλους ή να τους χαρακτηρίσουν. Με θύμωσες, με πλήγωσες, με έχεις νευριάσει, με κάνεις ευτυχισμένο. Είναι φορτισμένα στο Εσύ και όχι στο Εγώ. Το ζητούμενο όμως είναι να στρέψετε την προσοχή σας στον εσωτερικό σας κόσμο και να δείτε τι συμβαίνει μέσα σας, όταν μια πράξη ή συμπεριφορά του άλλου σας δημιουργεί κάποιο συναίσθημα. Θα πρέπει να μάθετε ως γονείς να εκφράζεστε λεκτικά προσπαθώντας να γίνεται πρότυπο για τα παιδιά σας.
Ακούν λέξεις όπως ένταση, θυμός, χαρά, αγωνία, φόβο. Όταν αρχίσετε να μιλάτε για το πώς αισθάνεστε κάθε φορά που μια συμπεριφορά σας προξενεί ένα ή περισσότερα συναισθήματα, αυτομάτως βοηθάτε το παιδί σας να μεταβάλλει το άμορφο, τρομακτικό και άβολο συναίσθημα σε κάτι πιο συγκεκριμένο, σε κάτι που μπορεί να έχει υπόσταση και όρια και που αποτελεί φυσικό κομμάτι της καθημερινότητας. Ο θυμός, η θλίψη, η χαρά, μετατρέπονται έτσι σε εμπειρίες τις οποίες μπορεί να βιώνει και να χειρίζεται ο καθένας.
Όταν λοιπόν βλέπετε το παιδί σας στεναχωρημένο, αγχωμένο ή ακόμα και χαρούμενο, μπορείτε να το ρώτησε τι συνέβη; Παροτρύνετε το να μιλήσει για το πώς νιώθει, μπαίνοντας στην θέση του. «Βλέπω ότι είσαι στεναχωρημένος, έτσι δεν είναι»; Η ενσυναίσθηση είναι η δεξιότητα που βοηθά το παιδί σας να νιώσει ασφάλεια και πως ο γονιός του το καταλαβαίνει. Ταυτόχρονα προσφέρει μια λέξη για να περιγράψει το έντονο αυτό συναίσθημα. Τα μικρά παιδιά αλλά και οι έφηβοι δυσκολεύονται να βρουν και να ονοματίσουν το πώς νιώθουν. Όταν όμως η έκφραση των συναισθημάτων γίνει τρόπος ζωής της οικογένειας, τότε αποκτούν ένα λεξιλόγιο που βοηθά την συναισθηματική τους επίγνωση. Ακόμα, μελέτες έχουν δείξει πως η πράξη του χαρακτηρισμού των συναισθημάτων έχει «ηρεμιστικό» αποτέλεσμα στο νευρικό σύστημα και βοηθά τα παιδιά να ανακάμψουν ταχύτερα από επεισόδια που τα αναστατώνουν. Όταν ηρεμεί κανείς είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσει την κατάσταση που τον προβληματίζει.
Μην ξεχνάτε πως τα άτομα που αναπτύσσουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη από μικρή ηλικία είναι πιο πιθανό να συγκεντρώνονται καλύτερα, να έχουν καλύτερες συναισθηματικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους, υψηλότερη σχολική επίδοση και καλή υγεία.