XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσες ώρες να βλέπει το παιδί μου τηλεόραση;


23 Μαρτίου 2013

Ο χρόνος που το παιδί θα περάσει μπροστά στην τηλεόραση, είναι κάτι που σίγουρα θα το αποφασίσουν οι γονείς του αλλά το βέβαιο είναι ότι πρέπει να παραμείνει σε όρια ανάλογα της ηλικίας του. 

Πόσες ώρες μπορεί το παιδί να βλέπει τηλεόραση;

Είναι πολύ βασικό τα παιδιά να έχουν διαφορές δραστηρίοτητες να ασχολούνται και η τηλεόραση να μην αποτελεί την εύκολη λύση των γονιών για να μείνει το παιδί τους απασχολήμενο. Ωστόσο, όταν το παιδί θα δει τηλεόραση θα πρέπει να ακολουθείτε κάποιους κανόνες και να θέσετε κάποια όρια ανάλογα με την ηλικία του.

Δείτε παρακάτω μερικές γενικές συμβουλές:

  •  Είναι σημαντικό να ελέγχετε την ποιότητα των προγραμμάτων και όχι μόνο τη διάρκεια που το παιδί θα καθίσει μπροστά στην τηλεόραση.
  • Διαλέξτε τα κατάλληλα προγράμματα για την κατάλληλη ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού σας. Όσο μεγαλώνει διατηρείστε ποικιλία στις επιλογές σας με διαφορετική θεματολογία για να υποστηρίξετε την ανάπτυξή του. Ντοκυμαντέρ ή παιδικές εκπομπές είναι μια καλή επιλόγη για τα παιδιά σας.
  • Περιορίστε το χρόνο που περνάει μπροστά στην τηλεόραση και παρακολουθείστε μαζί του ορισμένες φορές τα αγαπημένα του προγράμματα. Υπάρχουν παιδικά προγράμματα που το περιέχομενο τους δεν είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.
  • Παιδιά κάτω των 3 χρονών μπορεί να μπερδέψουν φαντασία με πραγματικότητα κάτι που μπορεί να ξεκαθαριστεί με μία σύντομη συζήτηση αφού κλείσει η τηλεόραση. Ωστόσο, καλό θα είναι το παιδί να αρχίσει να βλέπει τηλεόραση μετά το 3 χρόνια.
  • Ανεξάρτητα της ηλικίας, αποφύγετε να τοποθετήσετε τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο. Τα παιδιά δύσκολα μπορούν να βάλουν μέτρο σ΄αυτό. Ο ύπνος είναι βασικός για την αναπτυξή τους και μια αγαπημένη παιδική σειρά μπορεί να τα παρασύρει. Ακόμα, είναι ωραίο να ηρεμούν και να χαλαρώνουν στο δωμάτιο τους πριν κοιμήθουν διαβάζοντας ένα βιβλίο.
  • Η τηλεόραση είναι ένα μέσο που μπορεί σε μικρή ηλικία να μην ωφελεί τα παιδιά, όσο όμως αυτά μεγαλώνουν μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Το θέμα είναι πώς θα χειριστεί ο γονιός το ζήτημα, μέχρι ποιο σημείο θα αφήσει την τηλεόραση να «επέμβει» στην ανάπτυξη του παιδιού, εάν θα ελέγχει πόσο και τι βλέπουν τα παιδιά στην τηλεόραση.
  • Χρησιμοποιήστε την τηλεόραση ως εργαλείο για να «πάτε κάπου πιο πέρα» με τα παιδιά σας και μην αφήσετε ποτέ να σας χρησιμοποιήσει εκείνη. Πρόσεξτε τι βλέπετε λοιπόν όχι μόνο τα παιδιά σας αλλά και εσείς.