XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι άντρες παθαίνουν επιλόχεια κατάθλιψη;


2 Απριλίου 2013

Οι περισσότεροι γνωρίζουν για τα συμπτώματα μελαγχολίας, θλίψης και αυτοαπόρριψης που παθαίνουν οι γυναίκες μετά την γέννηση του μωρού τους.

Έρευνες σε αμερικάνικα ιδρύματα έδειξαν πως παρόμοια συναισθήματα μπορούν να βιώνουν και οι μπαμπάδες. Ενώ μέχρι στιγμής οι περισσότεροι πίστευαν πως οι νέες μαμάδες παρουσιάζουν κατάθλιψη λόγω ορμονικών αλλαγών, λόγω κούρασης, λόγω ευθυνών μπορούν να αναπτυχθούν με εντελώς διαφορετικούς μηχανισμούς στους πατεράδες.

Πως θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα;

Στους άντρες τα συμπτώματα είναι διαφορετικά. Συχνά, οι νέοι μπαμπάδες, νιώθουν ανεξήγητη θλίψη, έναν εκνευρισμό, μια αδυναμία να ικανοποιηθούν, από το πατρικό ρόλο που ξαφνικά απέκτησαν. Συχνά, παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, δεν έχουν όρεξη για φαγητό και ανεξήγητες τάσεις απομόνωσης τόσο από την μητέρα όσο και από τον υπόλοιπο κοινωνικό περίγυρο. Τέτοια γεγονότα παρερμηνεύονται από συγγένειες, φίλους και την ήδη ταλαιπωρημένη μητέρα του νεογέννητου που γρήγορα κατακρίνουν άσχημα την συμπεριφορά του, επιδεικνύοντας τελικά το πρόβλημα του.

Κατά αναλογία, πάρα πολλοί πατεράδες δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τον ιδιαίτερο ρόλο του πατέρα. Ξαφνικά, χάνουν την σχέση με την γυναίκα τους, αναλαμβάνουν ευθύνες που πριν δεν είχαν και γενικότερα χρειάζονται και εκείνοι το χρόνο τους να αποδεχτούν το γεγονός. Θα πρέπει λοιπόν το ζευγάρι να συζητήσει το πρόβλημα με ειλικρινή κατανόηση και αποδοχή. Η καθημερινότητα και η αμοιβαία κατανόηση θα σας φέρει πιο κοντά.