XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μην πιέζετε τα παιδιά το καλοκαίρι


22 Ιουνίου 2013

Η διαχρονική καλοκαιρινή διαμάχη γονέων - παιδιών για άλλη μία φορά στο προσκήνιο με τη φράση «άνοιξε παιδί μου και κανένα βιβλίο». Οι καλοκαιρινές διακοπές για τα παιδιά αποτελούν μία ανάσα από τη σχολική καθημερινότητα και μία ευκαιρία να διώξουν το άγχος της χρονιάς.

Οι γονείς από την άλλη προσπαθούν να τους δώσουν όσα περισσότερα εφόδια μπορούν να πάρουν προκειμένου να έχουν μεθαύριο ένα πλούσιο βιογραφικό. Αγχώνονται να καλύψουν το "χρόνο" του καλοκαιριού με εντατικά μαθήματα για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή να κάνουν επανάληψη όλα όσο έμαθαν την χρονιά που πέρασε.

Ψυχραιμία, είναι παιδιά! Όσο ανάγκη έχουν το διάβασμα, τόσο ανάγκη έχουν το παιχνίδι και την χαλάρωση. Πέρασαν μια χρονιά με πίεση, μαθήματα, δραστηριότητες, φροντιστήρια, διαγωνίσματα, διάβασμα, είναι λογικό να μην θέλουν να ανοίξουν βιβλίο. 

Τα παιδιά χρειάζονται το χρόνο τους να αποφορτιστούν από την πιεστική πραγματικότητα και το απαιτητικό πρόγραμμα που καλούνται να φέρουν εις πέρας.

Ωστόσο, ένα εξωσχολικό βιβλίο, που αναφέρεται σε μια καλοκαιρινή περιπέτεια πάντοτε μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των παιδιών σας, καθώς θα θελήσουν να ταυτιστούν με τον ήρωα. Επίσης, είναι ο πιο απλός και εύκολος τρόπος ώστε το μυαλό των παιδιών να κρατιέται σε φόρμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα πρέπει λοιπόν να παρουσιάσετε τα εξωσχολικά βιβλία ως μέσο διασκέδασης και χαλάρωσης και όχι ως αγγαρεία.

Μια μέρα, μπορείτε να πάτε μαζί με το παιδί σε κάποιο μεγάλο βιβλιοπωλείο, όπου θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει όποιο του αρέσει, σύμφωνα με το προσωπικό του στιλ. Ακόμα, αν το παιδί μιμείται εσάς. Αν το βιβλίο και η λογοτεχνία δεν είναι στις συνήθειες σας, τότε μην περιμένετε και από εκείνο να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο.

Να θυμάστε, πως το παιχνίδι είναι το μέσο έκφρασης του παιδιού. Χρειάζεται να παίζει προκειμένου να έχει μια φυσιολογική ανάπτυξη.