XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί πρέπει να τονίζετε την μοναδικότητα του κάθε παιδιού;


22 Μαΐου 2014

Kαι να αποφεύγετε τις συγκρίσεις; 

"Δεν έχεις καμία σχέση με τον αδελφό σου. Εκείνος είναι πρώτος σ΄όλα". "Γιατί δεν παίρνεις παράδειγμα απ΄την αδελφή σου που είναι τόσο καλό παιδί". "Γιατί να μην είσαι λιγάκι σαν εκείνη;". "Θα τον σκάσεις τον πατέρα σου". "Εκείνη ποτέ δεν αφήνει το δωμάτιο της ακατάστατο. Εσύ γιατί είσαι τόσο τεμπέλα;". Και πόσες ακόμα παρόμοιες φράσεις ακούγονται καθημερινά από τους γονείς σε μία προσπάθεια να συγκρίνουν τα παιδιά τους με τα αδέλφια ή φίλους τους. Ο λόγος που το κάνουν είναι για να δημιουργήσουν πρότυπα ή να κινητοποιήσουν τα παιδιά τους να κάνουν πράγματα.

Δυστυχώς, η μέθοδος αυτή δεν βοηθά τα παιδιά αντιθέτως δημιουργεί προβλήματα τόσο στην ψυχολογία τους όσο και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Τα παιδιά αισθάνονται άσχημα, αδύναμα, χάνουν την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό τους.

Όταν πέφτετε στην παγίδα να συγκρίνετε τα παιδιά σας τότε ξεχνάτε πως το κάθε παιδί είναι μοναδικό. Έχει τη δική του προσωπικότητα. Αφήστε κάθε παιδί να εκφραστεί. Επιτρέψτε του να είναι ο εαυτός του.  Αφήστε να μάθει από τα λάθη του και τονίστε τα καλά στοιχεία του κάθε παιδιού. Η μοναδικότητα είναι αυτή που το κάνει ξεχωριστό και θα το βοηθήσει να πιστέψει στις δυνάμεις του. Αποδεχτείτε λοιπόν τα παιδιά και  αποφεύγετε τις συγκρίσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.