NATIVE

5 προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο


21 Δεκεμβρίου 2020

5 προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο

Το 2020 ήταν μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά για ολόκληρο τον κόσμο. Γι' αυτό και φέτος, πιο πολύ από ποτέ, έχουμε ανάγκη να στραφούμε στις διαχρονικές αξίες και στους σημαντικούς ανθρώπους που τις πρεσβεύουν. Σε ανθρώπους που άνοιξαν νέους ορίζοντες και έβαλαν το λιθαράκι τους στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Το jenny.gr ετοίμασε ένα αφιέρωμα σε 5 σπουδαίες προσωπικότητες που εξακολουθούν να εμπνέουν τον κόσμο μας μέχρι και σήμερα και μετατράπηκαν σε σύμβολα στις συνειδήσεις εκατομμυρίων.
 

Simone de Beauvoir

Γεννημένη ως Simone Lucie-Ernestine-Marie-Bertrand de Beauvoir στις 9 Ιανουαρίου του 1908 στο Παρίσι της Γαλλίας, σπούδασε στο πανεπιστήμιο École Normale Supérieure όπου και συνάντησε το 1921 τον Jean-Paul Sartre.

Όταν πέθανε το 1986 το συγκεντρωμένο πλήθος στην κηδεία της, καθώς αποχαιρετούσε, φώναζε «Γυναίκες, της οφείλετε τα πάντα», καθώς ήταν η πιο επιδραστική Γαλλίδα συγγραφέας και φιλόσοφος του 20ού αιώνα.

Το 1929 ήταν και το έτος που συνάντησε τον Sartre, επίσης καθηγητή Φιλοσοφίας. Tους ένωνε η ίδια αγάπη για τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, η φιλοδοξία και η πίστη τους στην ατομική ελευθερία. Αποφάσισαν να δεσμευτούν με το περίφημο «συμβόλαιο», σύμφωνα με το οποίο θα ήταν μαζί, διατηρώντας παράλληλες ερωτικές σχέσεις με άλλους. 

Με το τέλος του πολέμου, η πολιτική εντάχθηκε όλο και περισσότερο στο πεδίο των ενδιαφερόντων της. Εξακολούθησε να διαμένει σε ξενοδοχεία, να γράφει σε φημισμένα παριζιάνικα café, όπως το Deux Magots, να πίνει αλκοόλ, να καπνίζει, να ζει τη ζωή της όπως επιθυμούσε, μια ζωή στην οποία πάντα υπήρχε θέση για τον Sartre.

Η κυκλοφορία του έργου της «Δεύτερο φύλο» το 1949 την έκανε διάσημη σε όλον τον κόσμο. Το Βατικανό το ενέταξε στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων ενώ πολλές φεμινίστριες την κατηγόρησαν για «συγκαλυμμένο μισογυνισμό». Την δεκαετία του '70, πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις για το δικαίωμα στην νόμιμη έκτρωση. Το όνομα της έμεινε στην ιστορία ως συνώνυμο του φεμινισμού.

Zino Davidoff

jenny.gr

Κάθε σπουδαίος άνθρωπος, για να περάσει στην αιωνιότητα και να μείνει ανεξίτηλος στον χρόνο πρέπει να αφήσει το στίγμα του. Πρέπει δηλαδή να αλλάξει τα δεδομένα, αφήνοντας πίσω του μια παρακαταθήκη, που όμοιά της δεν υπάρχει. Ποια είναι όμως η συνταγή της επιτυχίας; Είναι το πάθος για την τελειότητα, το κοφτερό μυαλό, η αφοσίωση ή το ήθος; Ο Zino Davidoff τα διέθετε όλα αυτά. Οι αξίες του ήταν η δική του συνταγή της επιτυχίας, αυτή που τελικά τον οδήγησε στο να αλλάξει τα παγκόσμια δεδομένα και να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έχτισε μια αυτοκρατορία. 

Γεννημένος στις 11 Μαρτίου του 1906 στο Νόβγκοροντ Σεβέρσκ, ο Zino ήρθε από μικρός σε επαφή με το προϊόν που έμελλε να γίνει το πάθος του, τον καπνό. Αφού έμαθε τα βασικά δουλεύοντας δίπλα στον πατέρα του, ταξίδεψε σε μικρή ηλικία στην Αμερική για να επεκτείνει τις γνώσεις του και να μαθητεύσει δίπλα στους καλύτερους της εποχής. 

Όπως γράφει, ξεκίνησε για την Κούβα «όπως ένας νεαρός αρχαιολόγος θα ξεκινούσε για την Ελλάδα ή ένας καθολικός θεολόγος για τη Ρώμη». Στην Αβάνα έμαθε τα πάντα για την καλλιέργεια και την επεξεργασία του καπνού και όταν επέστρεψε στην Ευρώπη, έφερε μαζί του μια σειρά από καινοτομίες που θα άλλαζαν το τοπίο της αγοράς. Από τη σωστή αποθήκευση των προϊόντων μέχρι την προσεχτική επιλογή της πρώτης ύλης και την ευγενική εξυπηρέτηση των πελατών του, ο Zino δεν άφησε τίποτα στην τύχη.

Ήταν προσηλωμένος στην ποιότητα και την τελειότητα, με γνώμονα πάντα την ικανοποίηση των πελατών του. Άκουγε τις επιθυμίες ή τα παράπονά τους, έκανε πλούσιο διάλογο μαζί τους και αφουγκραζόταν τις ανάγκες τους. Γνώριζε καλά ότι ο ικανοποιημένος πελάτης σημαίνει πιστός πελάτης. 

jenny.gr

Σήμερα, τα προϊόντα Davidoff συνεχίζουν να φτιάχνονται με το ίδιο πάθος, την ίδια αγάπη και τέχνη ώστε να διατηρούνται ζωντανές και αναλλοίωτες στο χρόνο όλες οι αξίες που πρεσβεύει ο Zino, ο άνθρωπος που αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση τόσο για τους συνεχιστές όσο και για τους ανταγωνιστές του.
 

Cristóbal Balenciaga

jenny.gr

Οι Paco Rabanne, André Courrèges, Emanuel Ungaro, Hubert de Givenchy ή Óscar de la Renta έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία από το να είναι βασικές μορφές της μόδας του 21ου  αιώνα. Συνενώνονται επίσης από το γεγονός ότι όλοι τους εργάστηκαν στο ατελιέ του Cristóbal Balenciaga.

Τα φαινόμενα όπως ο εκδημοκρατισμός της μόδας και η διάδοση της κουλτούρας των νέων στη δεκαετία του 1960 ήταν μάχες που δεν μπορούσε να κερδίσει ο δημιουργός της Haute Couture. Αυτό οδήγησε αναπόφευκτα στη συνταξιοδότησή του το 1968. Ωστόσο, η μάρκα επέστρεψε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ο Balenciaga του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το όραμα της μόδας και της κομψότητας του Βάσκου δημιουργού. 

Γεννημένος το 1895 στο μικρό ψαροχώρι Γκετάρια, στην περιοχή των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία ο Balenciaga γνώρισε τη μόδα από τη μητέρα του, μοδίστρα με πελάτισσες από τις πιο μοντέρνες και αριστοκρατικές οικογένειες της περιοχής. Το 1917, σε ηλικία 22 ετών, ίδρυσε τον πρώτο του οίκο μόδας στο Σαν Σεμπαστιάν και αργότερα επεκτάθηκε στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, προτού μετακομίσει στο Παρίσι το 1937 όπου ήρθε σε επαφή με την κοσμοπολίτικη πελατεία με τεράστια κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική επιρροή.

Μεταξύ της κληρονομιάς του Cristóbal Balenciaga είναι τα iconic δομημένα του κομμάτια, πρωτοποριακά για την εποχή. Το sack dress, το balloon dress, το cocoon coat dress ή το kimono sleeve coat είναι μερικά μόνο παραδείγματα.  Η ανησυχία του για τα υφάσματα και την ανάπτυξη γλυπτών όγκων έκανε το ελαφρύ αλλά άκαμπτο silk gazar να ξεχωρίζει ανάμεσα στα αγαπημένα του υλικά.

Μια άλλη από τις πιο σημαντικές πτυχές του έργου του δημιουργού, που συνδέεται με τη γλυπτική και την ογκομετρική, είναι τα εσωτερικά στοιχεία κατασκευής των ενδυμάτων του. Ο couturier χρησιμοποίησε και ανέπτυξε κάθε είδους αλληλεπιδράσεις, καλύμματα, αγωγούς, βάτες, ενισχυτικά, σφιγκτήρες, ενσωματώσεις, τεντώματα, εξαρτήματα. Ο Cristóbal Balenciaga ήταν «ο αφέντης όλων μας», όπως είπε ένα άλλο είδωλο της μόδας της εποχής, ο Christian Dior. 

Dorothy Crowfoot Hodgkin

jenny.gr

Η Dorothy Crowfoot Hodgkin, ήταν η μεγαλύτερη από τις τέσσερις κόρες ενός Άγγλου υπαλλήλου της αποικιακής διοίκησης στο Κάιρο. Οι γονείς της, ταξίδευαν πολύ και άφησαν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν σε συγγενείς στην Αγγλία. Από νεαρή ηλικία η Κρόουφουτ ήταν συνεπαρμένη από τους κρυστάλλους και τις χημικές δομές. Όταν στα 16 της διάβασε της «Βασικές Αρχές της Χημείας» του Πάρσονς αποφάσισε πως ήθελε να σπουδάσει χημεία.

Έτσι κι έγινε. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από όπου αποφοίτησε το 1932. Στη συνέχεια πήγε στο Κέμπριτζ όπου έκανε το διδακτορικό της επάνω στις στερόλες υπό την καθοδήγηση του John Desmond Bernal ο οποίος επηρέασε τόσο την επιστημονική όσο και την πολιτική της σκέψη.

Εκεί γνώρισε τη νέα τότε μέθοδο της κρυσταλλογραφίας ακτίνων X που στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσε και θα βελτίωνε για την έρευνα της. Μαζί με τον Μπερνάλ φωτογράφησαν με αυτή τη μέθοδο για πρώτη φορά μεμονομένους κρύσταλλους μιας βιολογικής ουσίας, της πεψίνης.!

Το 1932 η Χότζκιν επέστρεψε ως καθηγήτρια στο κολέγιο Σόμερβιλ της Οξφόρδης. Ανάμεσα στις φοιτήτριές της το 1946/47 ήταν και η μετέπειτα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία και τοποθέτησε ένα πορτρέτο της παλιάς της καθηγήτριας στο πρωθυπουργικό της γραφείο .Το 1932 η Χότζκιν ξεκίνησε και τη χημική ανάλυση της ινσουλίνης, μια εργασία που θα διαρκούσε 35 χρόνια μέχρι να βελτιωθεί αρκετά η τεχνολογία της κρυσταλλογραφίας ακτίνων Χ ώστε να μπορέσει να αποκαλυφθεί πλήρως η δομή του πολύπλοκου αυτού μορίου.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα την ανάγκασε να χρησιμοποιεί για μεγάλα διαστήματα αναπηρική καρέκλα αλλά αυτό δεν την κράτησε μακριά από την ενασχόληση με την έρευνα. Το 1945 μαζί με τους συναδέλφους της ανέλυσαν τη δομή της πενικιλίνης, ανατρέποντας τις επιστημονικές πεποιθήσεις της εποχής με το να δείξουν πως περιείχε ένα δακτύλιο β-λακτάμης.

Το 1964 η Ντόροθι Κρόουφουτ Χότζκιν βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας.

Marilyn Monroe

jenny.gr

Kανένα πρόσωπο δεν έλαμψε ποτέ όσο αυτό της εκθαμβωτικής Marilyn Monroe, ένα όνομα που συνδέθηκε σε απόλυτο βαθμό με τον χαρακτηρισμό "σύμβολο του σεξ". H Marilyn Monroe γεννήθηκε με το όνομα Νόρμα Τζιν Μόρτενσον την 1η Ιουνίου του 1926 στο Λος Άντζελες. 

Το όνομα, Marilyn Monroe, δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Ben Lyon, επικεφαλής νέων ταλέντων στη Fox Studios. Το όνομα Marilyn επιλέχθηκε επειδή όπως της είπε: «Είστε σε μένα μια Marilyn», εμπνευσμένος από τη Marilyn Miller, Broadway musical σταρ στις δεκαετίες του 1920 και 1930. Εκείνη στη συνέχεια, ρώτησε αν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το επώνυμο της γιαγιάς της, Monroe. Και έτσι δημιουργήθηκε η Marilyn Monroe.

Έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη το 1947, με έναν μικρό ρόλο στην ταινία «The Shocking Miss Pilgrim». Το εκρηκτικό ταπεραμέντο της, σε συνδυασμό με το νάζι και την παιδική αφέλεια που απέπνεε, ενθουσίασε τους πάντες.

Το «The Seven Year Itch» (Επτά Χρόνια Φαγούρα), ήταν η ταινία που ανέδειξε το ταλέντο της στην κωμωδία, με μία από τις πιο εμβληματικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου: τη Marilyn να στέκεται πάνω σε μία σχάρα εξαερισμού, με τον αέρα να ανασηκώνει το λευκό φόρεμά της. Η Marilyn που ξέρουμε, εντυπωσίαζε με το σεξαπίλ και την αβίαστη θηλυκότητα της. 

Η αθέατη πλευρά της, ακόμα πιο όμορφη, αγαπούσε το διάβασμα, το surf και τη μαγειρική, είχε πολύ υψηλό IQ 168, και μελετούσε κείμενα του Τζέιμς Τζόις και του Σάμιουελ Μπέκετ. Η ίδια καμάρωνε για την ψαγμένη της βιβλιοθήκη και τα εστέτ λογοτεχνικά της γούστα, 

TAGS