ΣΤΙΛ

Fashion Politics: Πώς η Angela Merkel άλλαξε το πολιτικό τοπίο με το προσωπικό της στιλ


Στεφανία Παπαδημητρίου

27 Σεπτεμβρίου 2021

Fashion Politics: Πώς η Angela Merkel άλλαξε το πολιτικό τοπίο με το προσωπικό της στιλ

«Αν ένας άνδρας φορέσει σκούρο μπλε κοστούμι 100 μέρες σερί, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν φορέσω εγώ το ίδιο blazer τέσσερις φορές σε δύο εβδομάδες, οι πολίτες μου το σχολιάζουν»

Η Angela Merkel αποχώρησε από τη γερμανική πολιτική σκηνή και σηματοδότησε το τέλος μίας εποχής. Επί 16 χρόνια όμως, συναντούσε παγκόσμιους ηγέτες, πολίτες, βουλευτές. Βρέθηκε στο επίκεντρο σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και ανατροπών. Έδειξε, επίσης, ότι πολιτική και μόδα όχι απλώς σχετίζονται, αλλά η μία μπορεί να γίνει σημαντικό εργαλείο για την άλλη.

Αν κοιτάξουμε μία – μία τις εμφανίσεις της, με ευκολία θα δούμε πως signature item της σε ώρα καθήκοντος, είναι το σακάκι – φορά συνήθως έντονα χρώματα, πάντα με παντελόνι. Στην όπερα, ωστόσο, έχει τολμήσει και το βαθύ ντεκολτέ πρωταγωνιστώντας στα tabloids των επόμενων ημερών. 

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, το 2005, έπρεπε να βγει από τη σφαίρα της καθηγήτριας κβαντικής χημείας – δίδασκε για χρόνια στο πανεπιστήμιο – και να βαδίσει σε άγνωστα μονοπάτια. Στην αρχή δεν είχε καμία αισθητική, προσαρμοζόταν σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο που η θηλυκότητα θεωρείτο ελάττωμα. Στη δεκαετία που ακολούθησε, βρήκε αυτό που την εξέφραζε καλύτερα.

«Τι θα έπρεπε να φορέσει πέρα από το συγκεκριμένο look; Ήταν πάντα με άνδρες, έπρεπε να φορέσει ταγέρ; Νομίζω πως ήταν καλό αυτό που έκανε, ακριβώς όπως το έκανε», δήλωσε στο Reuters ο Γερμανός σχεδιαστής μόδας, Guido Maria Kretschmer, με αφορμή την Εβδομάδα Μόδας του Βερολίνου. «Νομίζω πως τώρα μπορεί να κάνει ό, τι θέλει, αλλά αυτή ήταν η σωστή εμφάνιση για την εποχή που ήταν Καγκελάριος».

Η Merkel ανέπτυξε το δικό της στιλ, τον αντίκτυπο του οποίου πολλοί υποτίμησαν. Κι όμως, ήταν η ισχυρότερη γυναίκα της Γερμανίας. Ήξερε πολύ καλά τι έκανε και γνώριζε τα μηνύματα που μπορούσε να περάσει με το ντύσιμό της.

Έπειτα, ήρθε το έντονο πράσινο blazer της στο Bundestag, το οποίο φόρεσε πάνω από σκούρο μπλε πουκάμισο. Η επιλογή του συγκεκριμένου χρώματος είναι εξαιρετικά σημαντική – σύμφωνα με την ειδικό Silvia Regnitter – Prehn που συμβουλεύει δημόσια πρόσωπα για την επικοινωνία μέσω των χρωμάτων – καθώς «απόλυτα συνειδητά εκφράζει την κυριαρχία και την ικανότητά της». Επέλεγε πιο ήπιους τόνους για επίσημες εμφανίσεις σε εθνικό επίπεδο, κρατώντας τις πιο έντονες αποχρώσεις για διεθνείς ή λιγότερο επίσημες περιστάσεις. Στις προσωπικές συναντήσεις, φορούσε κυρίως γκρι για να δείξει ισότητα.

Φορώντας μπλε στα ταξίδια της στο εξωτερικό, έδειχνε γεμάτη αυτοπεποίθηση. Με το ροζ και το πορτοκαλί, γινόταν προσιτή, ενώ ποτέ δε φόρεσε κόκκινο σε εσωκομματικές συσκέψεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο – δεν ήθελε να τραβήξει την προσοχή σε ένα μέρος γεμάτο συντηρητικούς άνδρες, αλλά ούτε βαρετή στη νέα γενιά. 

Η Angela Merkel έδειξε μεγάλη αγάπη στα bazers με τρία κουμπιά. Η ντουλάπα της είναι γεμάτη σακάκια Γερμανών σχεδιαστών, όπως οι Bettina Schoenbach και Anna von Griesheim. Μαζί με έντονα κολιέ και Longchamp τσάντα, έκανε τις signature και διαχρονικές εμφανίσεις της. Παράλληλα, ο κομμωτής της  Udo Walz της έδωσε ένα από τα διασημότερα και πιο αναγνωρίσιμα κουρέματα.

Ο συνδυασμός θηλυκότητας και εξουσίας δεν ήταν ποτέ εύκολος. «Αν ένας άνδρας φορέσει σκούρο μπλε κοστούμι 100 μέρες σερί, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν φορέσω εγώ το ίδιο blazer τέσσερις φορές σε δύο εβδομάδες, οι πολίτες μου το σχολιάζουν», είχε πει στην εφημερίδα Zeit. Τώρα, σύμφωνα με τον Kretschmer, «μπορεί να χαλαρώσει και να δείξει γυναίκα και κοριτσάκι. Μπορεί να κάνει τα πάντα»

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.