Eρευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 700 τραγούδια και βρήκαν ποια μας προκαλούν ρίγη - Η επική playlist
The Jennettes
23 Οκτωβρίου 2021
Οι ακαδημαϊκοί έχουν περάσει χρόνια ερευνώντας γιατί ορισμένα τραγούδια προκαλούν στους ανθρώπους «ρίγη», που συνήθως περιγράφεται ως μια ευχάριστη αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή ρίγους, που συχνά συνοδεύεται από ανατριχίλα.
Ένας σημαντικός ισχυρισμός είναι ότι καθώς ακούμε μουσική, το μυαλό μας βιάζεται να φανταστεί τι έρχεται και νιώθουμε ρίγη όταν οι προβλέψεις μας είναι εντελώς άκυρες. Ίσως οι δυναμικές αλλαγές να συμβούν απροσδόκητα ή ένα εκπληκτικό όργανο να εισέλθει στη μίξη. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι άνθρωποι που παθαίνουν ρίγη έχουν περισσότερες συνδέσεις μεταξύ του ακουστικού συστήματος και του συστήματος ανταμοιβής στον εγκέφαλο. Ακόμα άλλοι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ενσυναίσθητοι είναι πιο επιρρεπείς να εμφανίσουν ρίγη λόγω συναισθηματικής μετάδοσης.
Πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής τον Rémi de Fleurian, υποψήφιο διδάκτορα στο εργαστήριο μουσικής γνωσιακής γνώσης στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, υποστηρίζει ένα ακόμη κοινό εύρημα: Τα τραγούδια που προκαλούν ρίγη είναι συνήθως λυπηρά. Ωστόσο, αυτό που ήταν ίσως πιο ενδιαφέρον για το νεότερο έργο του de Fleurian ήταν ο τρόπος με τον οποίο το διεξήγαγε.
"Πολλές προηγούμενες εργασίες ήταν είτε εντελώς θεωρητικές είτε βασισμένες σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε μια μικρή ομάδα συμμετεχόντων", εξηγεί, αλλά η εργασία του δείχνει ότι "μπορείτε να κάνετε παρόμοια εργασία και να επιτύχετε παρόμοια αποτελέσματα με εργασία που είναι πλήρως υπολογιστική .»
Ο De Fleurian και ο συν-συγγραφέας του, Marcus Pearce, ανώτερος λέκτορας μουσικής αντίληψης στο ίδιο πανεπιστήμιο, χτένισαν τις δημοσιευμένες μελέτες και συνέταξαν μια λίστα με περισσότερα από 700 τραγούδια που έχουν αναγνωριστεί ότι προκαλούν ρίγη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Spotify, ταίριαξαν κάθε τραγούδι με ένα άλλο κομμάτι του ίδιου καλλιτέχνη που ήταν περίπου ίσο σε μήκος και δημοτικότητα. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα δύο μουσικά κομμάτια, αναλύοντας πολλά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης κάθε τραγουδιού.
Στο τέλος, προέκυψαν ορισμένα χαρακτηριστικά σχετικά με τη μουσική που προκαλεί ρίγη. Κατά μέσο όρο, ήταν «πιο θλιβερά, πιο αργά, λιγότερο έντονα και πιο οργανικά από τα αντίστοιχα κομμάτια». Τα τραγούδια αυτά εντάσσονται στην κατηγορία Αυτό που έκανε ένα τραγούδι που προκαλεί ρίγη έφερε το σήμα κατατεθέν της «εκλεπτυσμένης μουσικής», όπως το αποκαλούν οι μουσικοί ερευνητές. Εδώ, η εκλέπτυνση σημαίνει «χαλαρωτικό, ήσυχο, μη χορευτικό, αργό, μη ηλεκτρικό και οργανικό», όπως εξηγούν στο άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε από το περιοδικό i-Perception.
Μια επική playlist που προκαλεί ρίγη
Ως υποπροϊόν της μελέτης, οι de Fleurian και Pearce δημιούργησαν μια επική λίστα τραγουδιών για όσους θέλουν να αισθανθούν αυτό το συναίσθημα μέσα από τα ακουστικά τους. Περιλαμβάνει μερικά από τα θρυλικά κομμάτια που θα περιμένατε, όπως το "Purple Rain" του Prince, το "Back to Black" της Amy Winehouse και μερικές εκδοχές του "Hallelujah" του Λέοναρντ Κοέν, αλλά και μερικά techno, πολλά έργα των Rachmaninoff και Mahler και κομμάτια από λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες.
Δημιουργήσαμε μια playlist στο Spotify από σχεδόν όλα τα κομμάτια της συλλογής "chils" του de Fleurian. (Εμπνευστήκαμε από τη λίστα αναπαραγωγής 200+ Chills που κοινοποιήθηκε στο Twitter από τον Ethan Mollick, καθηγητή καινοτομίας στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.) Θα χρειαστείτε κάτι παραπάνω από 24 ώρες για να ακούσετε τα 715 κομμάτια.