HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Ένας έξυπνος τρόπος για να ποτίζουμε τα φυτά μας σε χρόνο μηδέν και με ελάχιστο νερό


Αναστασία Τσαγκάρη

1 Δεκεμβρίου 2019

Ένας έξυπνος τρόπος για να ποτίζουμε τα φυτά μας σε χρόνο μηδέν και με ελάχιστο νερό
Είτε έχουμε ένα φυτό είτε εκατό, το πότισμα είναι πάντα ο μεγαλύτερος μπελάς. Οι γρίφοι που έχουμε να λύσουμε πολλοί και δύσκολοι. Πόσο νερό θέλει, κάθε πότε χρειάζεται πότισμα κτλ κτλ. Αλλά ακόμη και αν τα έχουμε λύσει όλα αυτά ο μέγας μπελάς παραμένει. Το τακτικό πότισμα. 
Επειδή έχω πολλά φυτά μέσα στο σπίτι, κυρίως ορχιδέες βέβαια, έχω πειραματιστεί πολύ και νομίζω ότι βρήκα πως θα ποτίζουμε τα φυτά μας χωρίς κόπο και με σχεδόν μηδενική σπατάλη νερού. Τέρμα τo πήγαινε έλα στη βρύση. Ο τρόπος είναι απλός και αποτελεσματικός τόσο για εμάς όσο και για τα φυτά καθώς θα τους δώσετε όσο νερό χρειάζονται με ελάχιστο κόπο.
Θα χρειαστείτε πιατάκια αποστράγγισης για κάθε γλάστρα, κατά προτίμηση πήλινα και μια σύριγγα των 60ml. Η διάμετρος του πιάτου σας θα πρέπει να είναι ίδια με τη διάμετρο της γλάστρας που φιλοξενεί το φυτό σας ή το πολύ ένα με δύο εκατοστά μεγαλύτερη. 
jenny.gr
Οι επιλογές που έχετε είναι δύο, είτε να γεμίσετε το πιατάκι αυτό με νερό και να αφήσετε τις ρίζες να ρουφήξουν το νερό, είτε αν θέλουμε να είμαστε πιο σωστοί, να δώσετε νερό στο φυτό αργά και περιμετρικά με τη σύριγγα σταματώντας μόλις δείτε ότι αρχίζει να βγαίνει νερό στο πιάτο. Θυμηθείτε πόσα ml νερού δώσατε και χρησιμοποιήστε την ίδια περίπου ποσότητα την επόμενη φορά. Έτσι το φυτό θα παίρνει ακριβώς όσο νερό χρειάζεται. 
Αν τώρα θέλετε να πάτε το χόμπι σε άλλο επίπεδο ζυγίστε το φυτό απότιστο, ποτίστε με τον κλασσικό τρόπο, αφήστε το να στραγγίξει και ζυγίστε ξανά. Η δουλειά αυτή θα γίνει μια φορά και μετά θα ξέρετε ακριβώς πόσο νερό θέλει κάθε φυτό σας. Συνήθως η ποσότητα του νερού είναι ίδια μεταξύ δοχείων φύτευσης ιδίου μεγέθους. Αυτό που διαφέρει είναι το πόσο συχνά διψάει κάθε φυτό.  
Τέλος αν δεν σας αρέσει η εικόνα της γλάστρας και του πιάτου στου χώρο σας, βάλτε όλο το σύστημα αυτό μέσα σε ένα υπέροχο ψάθινο καλάθι. Υψηλή αισθητική και πρακτική χέρι χέρι. 
 
jenny.gr
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube
Ραντεβού την άλλη Κυριακή!