CELEBRITIES

Alexander McQueen: 6 χρόνια από τον θάνατο του "enfant terrible" της μόδας


11 Φεβρουαρίου 2016

Ονειρικός, dark, πρωτοπόρος. Αυτές είναι λίγες από τις λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τον Alexander McQueen, τον σχεδιαστή που κατάφερε να στιγματίσει τη βιομηχανία της μόδας με το μοναδικό του ύφος. Γεννημένος στις 17 Μαρτίου το 1969, στο Lewisham του Λονδίνου, μεγάλωσε μέσα σε ένα background που θα μπορούσε άνετα να του προσδώσει τον χαρακτηρισμό του «κακού παιδιού της μόδας», ο Alexander McQueen κατάφερε να εξελιχθεί από σε έναν δημιουργό με τεράστια καλλιτεχνική αξία.

Στα 16 αποφασίζει να παρατήσει το σχολείο, γεγονός που σήμανε και την αρχή της ενασχόλησής του με τον κόσμο της μόδας. Ξεκίνησε δουλεύοντας κοντά σε ράφτες για αντρικά κοστούμια και θεατρικές δημιουργίες ενώ πέρασε και από τον Οίκο Givenchy, απ’ όπου παραιτήθηκε το 2001. Απέσπασε 4 φορές το βραβείο του British Designer of the Year (1996, 1997, 2001 και 2003) ενώ ήταν ο πρώτος fashion designer με τον οποίο συνεργάστηκε η εταιρία καλλυντικών MAC. Η συλλογή κυκλοφόρησε το 2007 και ήταν εμπνευσμένη από τον ρόλο στην Elizabeth Taylor στην Cleopatra.

aw 2004 pantheon as lecum

Ο άνθρωπος που έκανε τα skulls να αποτελούν fashion σύμβολο, χαρακτηρίστηκε ως «ο hooligan της Βρετανικής μόδας» (με αφορμή τη συλλογή του “Highland Rape” για τη σεζόν F/W 2005) ενώ παράλληλα έτρεφε μεγάλο θαυμασμό για τη Βασίλισσα Ελισάβετ, είχε εκμυστηρευτεί πως πίσω από τις θεατρικές δημιουργίες του κρυβόταν η ανάγκη να προστατεύσει τους ανθρώπους και δήλωνε: «Πολλά από τα ρούχα μου είναι σκληρά, σαν πανοπλία». Ο ευαίσθητος ψυχισμός του σε συνδυασμό με τον dramatic χαρακτήρα του είχαν πάντα ως αποτέλεσμα μερικά από τα πιο καλοστημένα και εμπνευσμένα fashions shows. Η ανορθόδοξη προσέγγισή του προς τη μόδα έκανε τις δημιουργίες του να αποπνέουν ένα απίστευτο δυναμισμό και ενέργεια, ακροβατώντας τέλεια ανάμεσα στην παράδοση και τον μοντερνισμό, στο εύθραυστο και στο δυναμικό.

Το 2010 έμελε να είναι η χρονιά που θα γραφόταν το τέλος της πορείας του. Το αγαπημένο παιδί της μόδας βρέθηκε νεκρό στο διαμέρισμά του στο Mayfair του Λονδίνου, μία ημέρα πριν την κηδεία της πολυαγαπημένης του μητέρας, ο θάνατος της οποίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πράξη αυτοκτονίας του. Στην κηδεία του παρευρέθηκε πλήθος ανθρώπων της μόδας, ανάμεσά τους η Kate Moss, Naomi Campbell, Stella McCartney και Daphne Guinness.

Celebrities are among mourners, leaving St Paul's Church in Knightsbridge after attending the funeral service of late fashion Designer Lee 'Alexander' McQueen. Pictured: Kate Moss and Stella McCartney Ref: SPL160661 250210 Picture by: Earl/Clements/Splash News Splash News and Pictures Los Angeles: 310-821-2666 New York: 212-619-2666 London: 870-934-2666 photodesk@splashnews.com

Έκτοτε, ο ίδιος έπαψε να υπάρχει, η καλλιτεχνική του οντότητα όμως συνεχίζει να αναγνωρίζεται μέχρι και σήμερα, αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη η οποία παραμένει στην πρώτη γραμμή μέχρι και σήμερα. Πλέον, τα ηνία του ομώνυμου Οίκου έχει αναλάβει η επί χρόνια συνεργάτις του, Sarah Burton ενώ αφιερωματικές εκθέσεις όπως το "Savage Beauty" και φορείς όπως το Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη εξυμνούν συχνά τη δουλειά του.

[gallery-558486]

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.