CELEBRITIES

Πώς είναι να πηγαίνεις πανεπιστήμιο και να είσαι διάσημος;


28 Αυγούστου 2017

tiffany-and-ivanka.jpg

Θα συμβεί άραγε το ίδιο και με δύο φοιτήτριες, οι οποίες φέρουν τα πιο διάσημα επώνυμα στην ταυτότητά τους; Η Tiffany Trump, η μικρότερη κόρη του προέδρου των ΗΠΑ, γράφτηκε στο Georgetown Law και η Malia Obama μπήκε στο Harvard και εμείς αναρωτιόμαστε αν η φοιτητική ζωή θα είναι γι αυτές μία απόδραση.

Όπως λέει στην Washington Post, ο καθηγητής του Stanford University που ήταν και υπέυθυνος για τη διπλωματική της Chelsea Clinton, Jack Rakove, "είναι στην κουλτούρα του κολεγίου να σέβεται την ιδιωτικότητά τους".

O Rakove, ο οποίος υπήρξε καθηγητής και του golfer Tiger Woods και της ηθοποιού Jennifer Connelly, μίλησε και για τότε που οι Clintons εμφανίστηκαν στο campus. Ο πατέρας της ήταν ακόμα στον Λευκό Οίκο, οπότε η Chelse κατεύθασε με το Air Force One και με πλήρη συνοδεία από σωματοφύλακες, αστυνομικούς και ρεπόρτερ.

Αλλά μόλις η Chelsea μπήκε στο πανεπιστήμιο, όλοι αυτοί διασκορπίστηκαν.

"Υπήρξε μία συντονισμένη προσπάθεια και ένας πολύ καλά εδραιωμένος κανόνας του να γίνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να της συμπεριφέρονται σαν οποιοδήποτε άλλον", θυμάται ο Rakove. Οι μυστικοί πράκτορες ντύθηκαν casual και κουβαλούσαν σακίδια πλάτης, ώστε να γίνουν ένα με το πλήθος. Η μαθητική εφημερίδα έθεσε έναν κανόνα να μη γράψει τίποτα για την πρώτη κόρη εκτός και αν έκανε κάτι που αποτελούσε είδηση.

Η Malia Obama φαίνεται πως προσπαθεί πολύ να κάνει την εμφάνισή της στο κολέγιο όσο το δυνατό λιγότερο αθόρυβη. Ενώ μιλάει με άλλος φοιτητές σε δημόσιους χώρους, ευγενικά αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη στην Boston Globe.

Ο πρώην πρόεδρος Barack Obama εθεάθη στο εστιατόριο του Harvard λέγοντας ότι βρέθηκε στην πόλη ώστε να τη βοηθήσει στη μετακόμισή της στην εστία - αλλά αν πήγε στο campus, κατάφερε να περάσει απαρατήρητος. Η Malia Obama είχε ένα χρόνο κενό μετά την αποφοίτησή της από το σχολείο το 2016, πράγμα το οποίο καθυστέρησε την εισαγωγή της στο Harvard, μέχρι ο πατέρας της να αφήσει τον Λευκό Οίκο, πράγμα το οποίο σημαίνει πως τώρα η οικογένεια έχει πιο χαλαρή ομάδα από μυστικούς πράκτορες και καμία συνοδεία από ρεπορτερ να καταγράφουν το πότε ήρθαν και πότε έφυγαν.

Πληθώρα φωτογραφιών της Malia Obama στο Cambridge κυκλοφόρησαν στο Internet, αλλά ακόμα και αυτές σύντομα θα εξαφανιστούν, υποστηρίζει o Elliot King, καθηγητής επικοινωνίας στο Loyola University Maryland.

"Οταν βλέπεις κάποιον κάθε μέρα, παύει να είναι celebrity", λέει ο King. "Μέρος του να είσαι celebrity είναι η απόσταση, η εικόνα που μεσολαβεί. Δεν είναι το πραγματικό με σάρκα και οστά άτομο που σηκώνει το χέρι του για να απαντήσει σε μία ερώτηση ή αυτός που είσαστε μαζί στα εργαστήρια".

Τα παιδιά των προέδρων δεν επιλέγουν τη φήμη τους, πράγμα το οποίο οι κοινότητες των κολεγίων αντιλαμβάνονται, λέει ο Ellis Cashmore, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Aston University της Αγγλίας.

"Τα πανεπιστήμια δεν είναι δημογραφικοί αντικατοπτρισμοί μιας ευρύτερης κοινωνίας: Ο πληθυσμός τους είναι νεότεροι, με μεγαλύτερες φιλοδοξίες, περισσότερο μορφωμένοι και - ευτυχώς - περισσότερο αναλυτικοί", λέει ο Cahmore, συγραφέας του “Elizabeth Taylor: A Private Life for Public Consumption". "Υπάρχουν λιγότεροι idolaters απ' ό,τι στην υπόλοιπη κοινωνίας. Κανένας (στο Harvard) - τουλάχιστον κανένας που να έχει έστω λίγη αξιοπρέπεια - δεν θα θέλει να τον δούν να τραβάει φωτογραφίες τη Malia. Θα ήταν θλιβερό οι συνομίληκοι, συμφοιτητές της να είναι τόσο "ειδωλολάτρες"".

Ωστόσο, πολλοί είναι οι νέοι A-listers, που είχαν μεγάλη φήμη από μόνοι τους και που πήγαν στο κολέγιο ελπίζοντας για μία low-key αντιμετώπιση.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου της έτους στο Yale, το 1981, το πρώην παιδί σταρ Jodie Foster είπε στους δημοσιογράφους ότι σκόπευε να έχει μία "φυσιολογική ζωή" εκεί. Υποψήφια για Όσκαρ στα 14 της, πήγε να πάρει ένα ρόλο σε έργο τους campus και κατάφερε να μην κλέψει το σόου. Σπούδασε Αφροαμερικάνικη λογοτεχνία και για τους συμφοιτητές της ήταν μία από εκείνους. Η Foster αργότερα χαρακτήρισε τα χρόνια της στο κολέγιο ως η εποχή που ανακάλυψε τον εαυτό της.

Η Brooke Shields γράφτηκε στο Princeton University το 1983. Στην πρωταγωνίστρια της Γαλάζιας Λίμνης και μοντέλο του Calvin Klein της είχε δωθεί ο τίτλος "Το πρόσωπο των Eighties" - ωστόσο για τους συμφοιτητές της πολύ γρήγορα αυτό δεν είχε καμία σημασία όταν την έβλεπαν στο campus ή στα πάρτι.

Ο Tripp Evans ήταν βοηθός καθηγητή στην ιστορία τέχνης στο Yale στα 90s, όταν η ηθοποιός Sara Gilbert, που τότε πήγαινε για να κερδίσει Emmy για το sitcom "Roseanne", εμφανίστηκε στην τάξη του. Θυμάται πως οι υπόλοιποι μαθητές χαιρέτησαν την Gilbert, με ήταν σχεδόν πάντα έτοιμη για μάθημα, με μία "μαθητική χαλαρότητα".

"Οι φοιτητές του Yale μερικές φορές υπερπροσπαθούν να δείχνουν μην ενθουσιασμένοι. Είμαι σίγουρη πως το ίδιο ισχύει και για το Harvard", λέει ο Evans, ο οποίος τώρα είναι καθηγητής στο Wheaton College στη Μασαχουσέτη.

Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι εύκολα για τους mega-celebs.

H Emma Watson, που έγινε μεγάλο όνομα πρωταγωνιστώντας στις ταινίες "Harry Potter", είχε μία δύσκολη σταδιοδρομία στο Brown University. Γράφτηκε το Σεπτέμβριο του 2009, αλλά έκανε ένα διάλειμμα το 2011 για χάρη των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας Potter. Υπήρχαν φήμες πως είχε πέσει θύμα bulling στο campus, αλλά η Watson χαρακτήρισε εκείνη την περίοδο ως διαφορετικά καλή.

"Ήμουν σε άρνηση", είχε πει η Watson στις Britain's Sunday Times. "Ήθελα να προσποιηθώ πως δεν ήμουν τόσο διάσημη όσο ήμουν. Προσπαθούσα να δείχνω φυσιολογική, αλλά συγχρόνως να αποδεχθώ ποια ήμουν, τη θέση στην οποία ήμουν και τι μου συνέβαινε".

Είπε πως ποτέ δεν της ζητήθηκε αυτόγραφο στο campus, και πως κατάφερε να κάνει ένα πάρτι για 100 περίπου φοιτητές χωρίς να ανέβει καμία φωτογραφία στο Facebook.

Ωστόσο, στην αποφοίτησή της, ένας οπλισμένος σωματοφύλακας κάθισε δίπλα της φορώντας τήβεννο, μία κίνηση που οδήγησε τους gossip writers να τη χλευάσουν και έδειξε ξεκάθαρα πόσο απομακρυσμένη ήταν από τους συμφοιτητές της.

Όταν μπήκε στο Princeton, ο ηθοποιός Graham Phillips συνέχιζε να παίζει στο τηλεοπτικό δράμα "The Good Wife", στο οποίο έκανε τον γιο του βασικού χαρακτήρα, Alicia Florrick. Μία φορά την εβδομάδα πήγαινε στα τηλεοπτικά στούντιο στην Νέα Υόρκη, και τις υπόλοιπες μέρες ζούσε τη φοιτητική ζωή.

Ο Phillips, ο οποίος σπόυδασε ιστορία των ΗΠΑ είπε πως "ήταν μία περίοδο ανανέωσης για μένα". Οι μαθητές που τον αναγνώριζαν από το σόου, δεν θα το ανέφεραν εκτός και αν ο ίδιος άνοιγε μία συζήτηση γι αυτό το θέμα.

Η Corinne Foxx, κόρη του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Jamie Foxx, επίσης έζησε μία φυσιολογική ζωή στο University of Southern California, την εποχή που φωτογραφιζόταν στο κόκκινο χαλί μαζί με τον πατέρα της. Κάποιοι φίλοι της αργότερα παραδέχθηκαν πως είχαν υποκριθεί ότι δεν ήξεραν ποιος είναι ο πατέρας της, προκειμένου να μην την κάνουν να αισθανθεί περίεργα.

"Μεγαλώνοντας στο Λος Άντζελες και πηγαίνοντας εκεί σχολείο, πολλά παιδιά θέλουν να μπουν σε αυτό που λέμε Hollywood. Οι φίλοι που από το κολέγιο δεν ήταν έτσι", είπε η Foxx, που δούλεψε ως μοντέλο και πρόσφατα δημιούργησε ένα online lifestyle περιοδικό. "Όλοι μου οι φίλοι είναι δικηγόροι και δάσκαλοι που δεν δουλεύουν στη βιομηχανία του θεάματος. Θεωρούν αυτό που κάνω και αυτό που κάνει ο μπαμπάς μου είναι cool, αλλά δεν είναι παθιασμένοι με αυτό".

Η μόνη φορά που ήταν επιφυλακτική για την προστασία της ιδιωτικής της ζωής ήταν όταν πήγαινε στα parties.

"Ήμουν πάντα πολύ χαμηλών τόνων και επιφυλακτική, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος σε τραβάει βίντεο", λέει.

Μάλλον περιμένουμε κάτι παρόμοιο και από την Tiffany Trump και τη Malia Obama.

Είναι τα πρώτα παιδιά προέδρων που φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην εποχή των social media, στην οποία έχουν υιοθετήσει διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η Obama δεν έχει κάποιον γνωστό social media λογαριασμό, ενώ η Trump έχει μία έντονη παρουσία στο Instagram με 862.000 followers, που αυξήθηκαν δραματικά κατά την προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ.

Οι πιο πρόσφατες φωτογραφίες της Trump είναι με τους φίλους, αυτό το καλοκαίρι σε διακοπές στην Ευρώπη. Δεν πόσταρε τίποτα από το campus στο Georgetown. Μέσω ενώ εκπροσώπου της, αρνήθηκε να μιλήσει γι αυτό το άρθρο.

Η πρώτη χρονιά στη νομική είναι σοβαρή δουλειά, πράγμα το οποίο αποτελεί ένα κίνητρο για να βάλει το κεφάλι μέσα και να αναμειχθεί με τους συμφοιτητές της. Αυτή ήταν η τακτική της μεγαλύτερή της αδερφής, Ivanka Trump, πρώτα στο Georgetown και αργότερα στο University of Pennsylvania. Οι φοιτητές της τη θυμούνται ως το κορίτσι που καθόταν μπροστά μπροστά και φαινόταν πραγματικά απορροφημένη.

"Μόλις είχα απλά διαβάσει για εκείνη στο περιοδικό Seventeen", λέει η Amee Patel, που είπε πως έμεινε έκπληκτη όταν είδε το όνομα της Ivanka Trump στον πίνακα με τους πρωτοετείς. "Αλλά υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι εξίσου σημαντικοί με τον τρόπο τους. Ο πρίγκιπας της Ισπανίας ήταν στο Geogertown κατά κάποιο τρόπο. Υπήρχαν άνθρωποι που οι γονείς τους ήταν πολιτικοί ή CEOs.

H Patel δεν είδε ποτέ κανέναν να πλησιάζει την Ivanka Trump, ούτε ήταν η ίδια διαφορετική. Κοιτώντας πίσω, η Patel πιστεύει πως οι φοιτητές έχουν την επιθυμία να προστατεύσουν του διάσημους συμφοιτητές τους.

"Είναι περίεργη εποχή", λέει. "Όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πως είναι να είσαι μέσα σε αυτόν το νέο κόσμο, οπότε κατά κάποιο τρόπο ακόμα και οι διάσημοι φαίνονται πιο ανθρώπινοι'.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην Washington Post

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.