CELEBRITIES

Διαδηλωτές εισέβαλαν στην τιμητική βραδιά του Roman Polanski στο Παρίσι


31 Οκτωβρίου 2017

abaca-613206-009.jpg

Οι Femen μπήκαν στο θέατρο γυμνόστηθες με συνθήματα γραμμένα στην πλάτη τους, που έγραφαν "Καμία τιμή για τους βιαστές", την ώρα που ο Polanski υπέγραφε αυτόγραφα.

Η ασφάλεια του κτιρίου απομάκρυνε άμεσα τους διαδηλωτές.

Οι διαμαρτυρίες εναντίον του Πολωνό-Γαλλικού σκηνοθέτη συνεχίστηκαν και έξω, οργανωμένες από τις ομάδες Femen και Osez le Feminisme. Οι διαδηλωτές φώναζαν: "Αρκετά πια με όσους θέλουν να προστατεύσουν τους δράστες!"

"Αν ο βιασμός είναι τέχνη, δώστε στον Polanski όλα τα Σεζάρ" έγραφε ένα από τα πολλά πανό που κρατούσαν οι γυναίκες.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας "The Pianist" έχει παραδεχθεί την ενοχή του για σεξ με ένα 13χρονο κορίτσι το 1977. Ο Polanski εγκατέλειψε τις ΗΠΑ πριν από την καταδίκη του το 1978 και δεν επέστρεψε.

Δύο ακόμα γυναίκες το 2010, ανέφεραν ότι έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά και μετά το πρόσφατο σκάνδαλο Harvey Weinstein, δύο ακόμη έκαναν παρόμοιες καταγγελίες κατά του Polanski. Στις 3 Οκτωβρίου το πρώην μοντέλο Renate Langer είπε ότι ο σκηνοθέτης τη βίασε σε ένα σπίτι στην Ελβετία το 1972 όταν ήταν 15 ετών. Και στις 20 Οκτωβρίου, η Marianne Barnard ισχυρίστηκε ότι ο Polanski την κακοποίησε κατά τη διάρκεια φωτογράφισης σε παραλία στην Καλιφόρνια το 1975 όταν ήταν 10 ετών.

Οι Femen και Osez le Feminisme ζήτησαν από το Cinematheque Francaise να ακυρώσει την αναδρομή του Polanski καθώς εμφανίστηκαν νέοι ισχυρισμοί και ξεκίνησε μια ηλεκτρονική αναφορά που συγκέντρωσε περισσότερες από 27.000 υπογραφές από τη Δευτέρα.

"Είναι μια προσβολή απέναντι σε όλες τις γυναίκες που έχουν κινητοποιηθεί γύρω από τα hashtags #MeToo και #BalanceTonPorc, και μια προσβολή σε όλα τα θύματα βιασμών, ιδιαίτερα τα θύματα του Polanski", έγραψε η ακτιβίστρια Laure Salmona στην αναφορά.

Σε απάντηση προς τις διαμαρτυρίες, ο πρόεδρος της Cinematheque Francaise, Costa-Gavras είπε ότι το επιτελείο του κινηματογράφου δεν θα αλλάξει τα σχέδιά του να κρατήσει την αναδρομή του σκηνοθέτη. "Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με τους ανθρώπους που απαιτούν το La Cinematheque Francaise να εγκαταλείψει τη θεμελιώδη αποστολή του: να παρουσιάσει τα έργα μεγάλων κινηματογραφιστών", ανέφερε σε δήλωσή του. Ο Costa-Gavras πρόσθεσε ότι δεν πρόκειταν να "πάρει τη θέση του δικαστικού συστήματος".

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.