CELEBRITIES

Υψηλή ραπτική, φθόνος, σεξ και έγκλημα


Χριστίνα Κατσαντώνη

17 Νοεμβρίου 2017

the-assassination-of-gianni-versace-trailer.jpg

Με αυτή τη φράση, που καταλήγει σε ένα χέρι που υψώνεται δολοφονικά και στον αμετάκλητο ήχο ενός πυροβολισμού, ολοκληρώνεται το πρώτο τρέιλερ της πολυδιαφημισμένης και πολυαναμενόμενης σειράς, “American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace”.

Η ιστορία της δολοφονίας του ανθρώπου που -όπως έχει πει η μεγάλη κυρία της Vogue, Anna Wintour- έκανε τη μόδα κουλτούρα, είναι το θέμα του δεύτερου κύκλου της βραβευμένης σειράς. Κι όπως φάνηκε από το πρώτο μεγάλο τρέιλερ (διάρκειας 1.20''), πρόκειται για ένα κύκλο υψηλής αισθητικής, με πολύ glam, σεξ και βία. Ως αρμόζει, άλλωστε σε μια σειρά του Ryan Murphy (στον οποίο ανήκουν τα εύσημα για το "Feud" αλλά και για το παλαβά cult, “American Horror Story”).

Διεθνή media περιμένουν την πρεμιέρα, που θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου, ως γεγονός της νέας χρονιάς, ως ένα ακαταμάχητο μείγμα υψηλής ραπτικής και αληθινού εγκλήματος και προεξοφλούν ότι οι πρωταγωνιστές της, ο Edgar Ramirez στον ρόλο του Ιταλού σχεδιαστή, η κατάξανθη Penélope Cruz ως αδερφή Donatella και ο Darren Criss στον ρόλο του δολοφόνου του, Andrew Cunanan, θα σαρώσουν στις σημαντικότερες βραβεύσεις του νέου χρόνου.

Βασισμένη στο βιβλίο της Maureen Orth, “Vulgar Favors”, η σειρά επικεντρώνεται στα γεγονότα γύρω από τo πρωινό της 24ης Ιουλίου 1997, μιας θλιβερής μέρας για τον κόσμο της μόδας. Ο Gianni Verscace βγήκε να πάρει κι εφημερίδες κι είχε μόλις επιστρέψει στην είσοδο του σπιτιού του στο Miami Beach χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στον νεαρό που τον ακολουθούσε. Εκείνος έβγαλε ένα πιστόλι, σημάδεψε και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Μια στιγμή, μια αμετάκλητη απώλεια. Ο Gianni Versace έπεσε νεκρός στα σκαλιά κι ο δολοφόνος έτρεξε να κρυφτεί.

Ο 27χρονος Cunanan ήταν ήδη στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων του FBI, καθώς είχε αναγνωριστεί ως ο δολοφόνος τεσσάρων ανθρώπων. Ο πρώτος ήταν ο πρώην σύντροφός του, ο δεύτερος ο νέος ερωτικός παρτενέρ του πρώτου θύματος. Κι ύστερα άρχισε να δολοφονεί αδιακρίτως. 'Εναν πλούσιο μεσίτη στο Σικάγο, έναν επιστάτη στο Νιου Τζέρσι. Κι από εκεί έφυγε για το Μαϊάμι, όπου έζησε δύο μήνες μέχρι να δολοφονήσει το πέμπτο, και διασημότερο θύμα του και να αυτοκτονήσει κι ο ίδιος, οκτώ μέρες μετά. Γιατί τον Versace; Γιατί ήταν όλα αυτά που δεν μπόρεσε να είναι εκείνος.

Αυτή τουλάχιστον την ερμηνεία δείχνει να υιοθετεί η νέα σειρά, η οποία τονίζει τόσο τις διαφορές θύματος και θύτη -ο ένας ήταν ένας καταξιωμένος, μεγαλοφυής δημιουργός που άφησε πίσω του μια υψηλής αισθητικής κληρονομιά κι ο άλλος ένας κατά συρροή δολοφόνος- όσο και τις ομοιότητες. “Και οι δύο μεγάλωσαν στη φτώχεια, και οι δύο ήταν ομοφυλόφιλοι” έχει δηλώσει ο Murphy, καταλήγοντας: “Είχαν πολλές ομοιότητες, μόνο που στον ένα τα ίδια πράγματα εξελίχτηκαν σε μια εκπληκτική δύναμη ζωής και στον άλλο σε δύναμη καταστροφής. Το πώς αυτές οι δύο ζωές συγκρούστηκαν είναι ακριβώς η ιστορία που επιχειρούμε να διηγηθούμε”.

Κι ακόμα ένας παράγοντας που η νέα σειρά θεωρεί καθοριστικό στην αφήγηση της ιστορίας είναι η ομοφοβία που επικρατούσε στα '90s, όπως εξηγεί ο Murphy: “Με το American Crime Story” προσπαθούμε πάντα να παρουσιάσουμε ένα έγκλημα σε συνάρτηση με τις κοινωνικές ιδέες της εποχής. Ένας από τους λόγους που ο Cunanan κατάφερε να διασχίσει τη χώρα, να εντοπίσει και να εκτελέσει τα θύματά του -πολλοί από τους οποίους ήταν gay- είναι η ομοφοβία της εποχής εκείνης. Κι αυτή είναι μια παράμετρος που αξίζει να ξαναδούμε, ιδίως μέσα στον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα και με τον πρόεδρο της Αμερικής που έχουμε”.

Οι πρώτες φωτογραφίες από τη σειρά είχαν προκαλέσει την αντίδραση του Antonio D’Amico, συντρόφου του Versace, ο οποίος τον περίμενε μέσα στο σπίτι εκείνο το πρωινό, όμως κατά τον Ricky Martin, που τον υποδύεται στην οθόνη οι αντιδράσεις έχουν πια καμφθεί: “Συναντηθήκαμε και του είπα ότι θέλω να ξέρει πως προσέγγισα με τον μεγαλύτερο σεβασμό και αυτόν και τη σχέση του με τον Versace. Κι ότι προσπάθησα να διασφαλίσω ότι ο κόσμος θα δει την ομορφιά αυτής της σχέσης”.

Πολλά από τα γυρίσματα της σειράς έγιναν μέσα στο αληθινό σπίτι, όπου έζησε και δολοφονήθηκε ο Versace, κι οι ηθοποιοί πέρασαν πάνω από ένα μήνα εκεί. Μια από τις δυσκολότερες σκηνές ήταν αυτή της δολοφονίας. “Ήμασταν όλοι πολύ συγκινημένοι, ενώ τα περισσότερα μέλη του συνεργείου έκλαιγαν” έχει δηλώσει ο Murphy. “Είναι φυσιολογικό, αν σκεφτούμε ότι η σκηνή γυρίστηκε στο ακριβές σημείο της δολοφονίας, στο ίδιο σκαλοπάτι όπου ο Versace έπεσε νεκρός...”.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.