CELEBRITIES

Ο Roman Polanski δηλώνει πως ήρθε η ώρα να μιλήσει για όσα τον κατηγορούν


The Jennettes

26 Νοεμβρίου 2019

Ο Roman Polanski δηλώνει πως ήρθε η ώρα να μιλήσει για όσα τον κατηγορούν

Με αφορμή την πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας, «J’ accuse» στη Γαλλία, ο 86χρονος σκηνοθέτης, Roman Polanski έκανε δηλώσεις σχετικά με όσα τον έχουν κατηγορήσει, λέγοντας πως ήρθε η ώρα να μιλήσει και ο ίδιος για την κριτική που έχει δεχτεί αναφορικά με τις έξι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης που του έχουν προσαχθεί. 

Η ταινία αναφέρεται στην Υπόθεση Ντρέιφους, που θυμίζει τη δική του κατάσταση, καθώς ο Polanski θεωρεί ότι «παρενοχλείται». Όπως δηλώνει ο Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης, «Ήθελα να επαναλάβω ότι και σήμερα ζούμε σε παρόμοιους καιρούς, στην εποχή της μετα-αλήθειας, όπου το συναίσθημα είναι πιο σημαντικό από την πραγματικότητα. Και όλα αυτά που γράφονται για μένα ανταποκρίνονται περισσότερο σε συναισθήματα παρά σε πραγματικά γεγονότα. Γι’ αυτόν τον λόγο ήθελα να κάνω μια ταινία στην οποία δηλώνεται πως στο όνομα της αλήθειας πρέπει να θυσιάζουμε τα πάντα. Παρόλο που στη συνέχεια, πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός πως υπάρχει κάτι που είναι πιο ισχυρό από την αλήθεια, η κοινή γνώμη». 

Ο ίδιος συνεχίζει, «Αφότου έκανα τον “Πιανίστα” αντιλήφθηκα τη διαφορά και την ικανοποίηση που αισθάνεται κάποιος όταν αποπειράται να αντιμετωπίσει ένα θέμα σημαντικό από όλες τις απόψεις. Τα σημαντικά θέματα συμβάλλουν συχνά στη δημιουργία σημαντικών ταινιών και η ιστορία του Ντρέιφους, τον οποίο ανακάλυψα  στην ηλικία των 15 ετών, μέσω μιας μέτριας αμερικανικής ταινίας, στην οποία με είχε εντυπωσιάσει η σκηνή της καθαίρεσής του, είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό θέμα». 

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη προβολής και προάσπισης της αλήθειας, δημοσιογράφοι έσπευσαν να του επισημάνουν πως μιλούσε «σαν να αναφερόταν στις κατηγορίες που του αποδόθηκαν», μερικές ημέρες πριν από την πρεμιέρα της ταινίας, από τη Γαλλίδα φωτογράφο και πρώην ηθοποιό, Βαλεντίν Μονιέ, η οποία είχε υποστηρίξει, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Parisien», ότι ο διάσημος σκηνοθέτης την είχε βιάσει στο σαλέ του στην ελβετία, όταν εκείνη ήταν μόλις 18 ετών.  

Σε σχετική ερώτηση εάν θα ήθελε να αποκαταστήσει την αλήθεια όσον αφορά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, που του έχουν προσάψει έξι συνολικά γυναίκες ανά τα χρόνια, με πρώτη την Σαμάνθα Γκέιμερ, το μακρινό 1977, ο σκηνοθέτης απαντά: «Προτίθεμαι απόλυτα να το κάνω. Με κάθε ταινία μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. Δηλώσεις και κατηγορίες καταλήγουν να δημιουργήσουν μια μπάλα από χιόνι, η οποία κατρακυλάει και διογκώνεται ολοένα και περισσότερο. Κάθε φορά υπάρχει κάποιος που μου καταλογίζει κάτι. Μέχρι τώρα δεν έχω μιλήσει αλλά είμαι ο μοναδικός που μπορεί να το κάνει και θα το κάνω το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με τον Guardian, μέχρι τότε είναι πολύ πιθανό τα μέλη του σωματείου κινηματογραφιστών της Γαλλίας να ζητήσουν την αποπομπή του Roman Polanski από τους κόλπους του. 

Δείτε ακόμη: Όταν η τέχνη συναντά την πραγματικότητα - Φωτογράφος απαθανατίζει επισκέπτες μουσείων που ταιριάζουν με το έργο και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.