CELEBRITIES

Σκάρλετ Γιόχανσον: Προσφεύγει νομικά κατά εφαρμογής ΑΙ – «Έκλεψε» την εμφάνισή της χωρίς άδεια


Ερασμία Αρβανιτά

2 Νοεμβρίου 2023

Σκάρλετ Γιόχανσον: Προσφεύγει νομικά κατά εφαρμογής ΑΙ – «Έκλεψε» την εμφάνισή της χωρίς άδεια
Splash News
Η Σκάρλετ Γιόχανσον εμφανίστηκε σε μία διαφήμιση που διαρκεί 22 δευτερόλεπτα και προβλήθηκε στην πλατφόρμα «Χ»

Νομικά κατά μίας εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης προσέφυγε η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον, καθώς χρησιμοποίησε το όνομα και την εικόνα της σε μία διαφήμιση που δημιουργήθηκε χωρίς την άδειά της.

Η διαφήμιση, η οποία έχει διάρκεια 22 δευτερολέπτων δημιουργήθηκε με πραγματικές εικόνες της ηθοποιού, οι οποίες υποβλήθηκαν σε σχετική επεξεργασία. Η διαφήμιση αναρτήθηκε στο «X» από μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί εικόνες, με την ονομασία «Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar».

Μιλώντας στο Variety, εκπρόσωποι της Σκάρλετ Γιόχανσον, επιβεβαίωσαν αρχικά ότι η ηθοποιός δεν είναι εκπρόσωπος της εταιρείας και ότι προχώρησαν στις κατάλληλες νομικές ενέργειες από τότε που εντοπίστηκε στο διαφημιστικό σποτ, στις 28 Οκτωβρίου. «Δεν παίρνουμε αυτά τα πράγματα ελαφρά τη καρδία. Σύμφωνα με τη συνήθη πορεία μας σε αυτές τις περιπτώσεις, θα το αντιμετωπίσουμε με όλα τα ένδικα μέσα που θα έχουμε», δήλωσε ο δικηγόρος της, Κέβιν Γιορν. Η διαφήμιση, έκτοτε, έχει αφαιρεθεί.

Όσα γνωρίζουμε για το βίντεο

Το βίντεο, ξεκινά με ένα κλιπ από τα παρασκήνια στα γυρίσματα της ταινίας «Black Widow» της Marvel. Η Σκάρλετ Γιόχανσον εφμανίζεται να λέει: «Τι γίνεται παιδιά; Είμαι η Σκάρλετ και θέλω να έρθετε μαζί μου». Ύστερα, η οθόνη προχωράει σε αναπαραγωγή φωτογραφιών σε που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και της μοιάζουν. Μια φωνή που μιμείται την ηθοποιό συνεχίζει να μιλάει για να προωθήσει την εφαρμογή: «Δεν περιορίζεται μόνο σε avatars. Μπορείτε, επίσης, να δημιουργήσετε εικόνες με κείμενα και βίντεο. Νομίζω ότι δεν πρέπει να το χάσετε».

Τα ψιλά γράμματα κάτω από τη διαφήμιση λένε: «Εικόνες που παράγονται από τη Lisa AI. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό το πρόσωπο». Πολλαπλές εφαρμογές της Lisa AI παραμένουν στο App Store και στο Google Play.

Η Σκάρλετ Γιόχανσον δεν είναι η μόνη ηθοποιός που μιλάει δημόσια κατά της χρήσης του ονόματος και της εικόνας της από προγράμματα ΑΙ. Τον περασμένο μήνα και ο Τομ Χανκς, με δημοσίευσή του στο Instagram, ενημέρωσε τους θαυμαστές του σχετικά με ένα οδοντιατρικό πρόγραμμα που χρησιμοποίησε μια εικόνα του. «Προσοχή! ... Δεν έχω καμία σχέση με αυτό», έγραψε στο Instagram story του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.