Πρέπει να έχουν τα παιδιά κινητό τηλέφωνο; Πενέλοπε Κρουζ, Σάλμα Χάγιεκ και άλλες celebrities παίρνουν θέση
JTeam
9 Ιουνίου 2024
Παιδιά και κινητό τηλέφωνο... Σε αυτό το θέμα παίρνουν θέση 5 αγαπημένες celebrities, μιλώντας για τον εθισμό και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τη χρήση τους.
Τι πιστεύεις εσύ; Πρέπει από τόσο νωρίς να έχουν επαφή με τον κόσμο της τεχνολογίας, ή όχι;
Ας αρχίσουμε με την Ντρου Μπάριμορ, η οποία στο παρακάτω βίντεο που κοινοποιήθηκε από το «The Drew Barrymore Show», αποκάλυψε τον «αγώνα» που έχει δώσει με τις κόρες της τα τελευταία χρόνια, οι οποίες της ζητούν συνεχώς smartphone.
@thedrewbarrymoreshow @Drew Barrymore on the challenge of parenting kids who want cellphones 🤳 #parents #parentsoftiktok #parenting ♬ original sound - thedrewbarrymoreshow
«Πολλοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους κινητά τηλέφωνα σε πολύ μικρές ηλικίες και αυτό δίνει απλώς πρόσβαση σε όλα. Είναι πραγματικά σκληρό», είπε.
Και στη συνέχεια πρόσθεσε πως παρά το γεγονός πως δέχεται υπερβολική πίεση από τις κόρες της, που είναι δέκα και έντεκα ετών, «δεν πρόκειται να τα παρατήσω. Δεν πρόκειται να υποχωρήσω. Δεν έχω αφήσει τα παιδιά μου να έχουν τηλέφωνα ακόμα. Είναι εκπληκτικό, θέλω τόσο πολύ τα παιδιά μου να με αγαπήσουν και να αγαπήσουν το περιβάλλον τους και να αισθάνονται ασφαλείς. Κανείς από εμάς δεν θέλει τα παιδιά μας να μας αγανακτούν. Και δεν θέλουμε να είμαστε εχθροί τους. Είναι τόσο δύσκολη επιλογή να πεις, "Δεν με νοιάζει αν με μισείς γι' αυτό. Δεν με νοιάζει αν είσαι θυμωμένος μαζί μου για αυτό. Ξέρω ότι κάνω το σωστό από σένα και δέχομαι τον θυμό σου". Κανένας δεν θέλει τα παιδιά του να είναι θυμωμένα μαζί του, δεν είναι και το καλύτερο συναίσθημα. Εγώ όμως έχω πάρει αυτήν την απόφαση και παραμένω σταθερή. Αλλά πρέπει να βρίσκω καθημερινά το θάρρος να μην ενδώσω. Νιώθω πολύ κοντά σε όλους εσάς που αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα. Και, παρεμπιπτόντως, αν σηκώσατε τα χέρια ψηλά και πήρατε στα παιδιά σας κινητά, δεν κάνετε κάτι λάθος. Δεν υπάρχει λάθος και σωστό. Αυτό το ταξίδι είναι δύσκολο».
Λίγο καιρό πριν και η Πάρις Χίλτον σε συνέντευξή της στο περιοδικό «The Future of Everything Festival», είχε δηλώσει: «Ελπίζω τα παιδιά μου να είναι σπασίκλες, όπως ο πατέρας τους, και να μην θέλουν τίποτα από αυτά. Θα προσπαθήσω να μην έχουν κινητό τηλέφωνο για λίγα χρόνια».
Και κατόπιν πρόσθεσε: «Μερικά από αυτά τα παιδιά παίρνουν τηλέφωνα σε πολύ μικρή ηλικία και υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στο διαδίκτυο, στα οποία δεν θα ήθελα να εκτεθούν τα παιδιά μου. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα το έλεγα αυτό, αλλά θα γίνω η αυστηρή μαμά».
Στο παρελθόν και άλλες celebrities έχουν πάρει θέση πάνω σε αυτό το θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πενέλοπε Κρουζ, η οποία εκμυστηρεύτηκε στο περιοδικό Elle, πως έχει επιλέξει να μην δώσει στα παιδιά της ακόμα κινητό.
«Είναι τόσο εύκολο να πέσεις θύμα χειρισμού, ειδικά αν ο εγκέφαλός σου ακόμα αναπτύσσεται. Και ποιος πληρώνει το τίμημα; Όχι εμείς, όχι η γενιά μας που, ας πούμε, μάθαμε στα 25 πώς δουλεύει ένα BlackBerry. Είναι ένα σκληρό πείραμα σε παιδιά και εφήβους».
Η Σάλμα Χάγιεκ επίσης θεωρεί πως τα τάμπλετ, τα κινητά και οι υπολογιστές απομονώνουν τα παιδιά από τον πραγματικό κόσμο. Γι' αυτό και τονίζει πως αυτά θα πρέπει να συμμετέχουν στην «αληθινή ζωή» και όχι να αναλώνονται μπροστά από οθόνες συσκευές.
«Είναι επικίνδυνο που οι εξουθενωμένες μητέρες χρησιμοποιούν τις συσκευές τεχνολογίας για να διασκεδάσουν τα παιδιά τους. Πρέπει να… σέρνεις τα παιδιά σου παντού και να τα κάνεις να συμμετέχουν σε ότι κάνουν και οι μεγάλοι. Οι μαμάδες πρέπει να κάνουν μεγάλη προσπάθεια και ξέρω πως είναι πολύ δύσκολο ειδικά για εκείνες που εργάζονται. Αλλά εμείς οι μαμάδες πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια. Και αν έχεις ένα έξυπνο παιδί, όλο αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο. Το εύκολο είναι να …τα εγκαταλείπεις με μια οθόνη στα χέρια. Το δύσκολο είναι να τα κάνεις μέρος της καθημερινότητάς σου. Τα παιδιά πρέπει να συνδέονται με τους ανθρώπους και να συμμετέχουν σε πράγματα καθημερινά και ανθρώπινα. Ειδάλλως θα απομονωθούν και θα κλειστούν στον εαυτό τους», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στο περιοδικό Red.
Τέλος, η Μαντόνα από την πλευρά της, θεωρεί πώς ένα από τα λάθη που έχει κάνει στην ανατροφή των παιδιών της ήταν να τους δώσει κινητό όταν έκλεισαν τα 13 τους χρόνια.
Κάτι που αποφάσισε να μην κάνει στην περίπτωση του Ντέιβιντ. Ο λόγος ήταν πως ένιωσε πώς από τότε χάθηκε το δέσιμο που είχε μαζί τους.
«Έκανα λάθος όταν έδωσα στα μεγαλύτερα παιδιά μου κινητά όταν έγιναν 13. Στην πραγματικότητα αυτό ήταν το τέλος της σχέσης με τα παιδιά μου. Όχι οριστικά, αλλά έγινε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. Δέχτηκαν μια πλημμύρα από εικόνες και άρχισαν να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άλλα άτομα. Αυτό είναι πολύ κακό για την προσωπική εξέλιξη ενός ανθρώπου», έχει τονίσει σε συνέντευξή της στη Vogue.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.