UPDATE CITY BLOGGING

Ένας κούκος φέρνει την άνοιξη: Μια συζήτηση γεμάτη μηνύματα αλληλεγγύης


28 Αυγούστου 2019

Ένας κούκος φέρνει την άνοιξη: Μια συζήτηση γεμάτη μηνύματα αλληλεγγύης

Ανθρώπινοι φάροι που ζουν ανάμεσά μας.
Μηνύματα αλληλεγγύης, σεβασμού και δημιουργικού ακτιβισμού.
Μαθήματα έμπνευσης, υπερβατικότητας και ανιδιοτέλειας…

Σε μία ιδανική κοινωνία δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε παραβατικότητα, ούτε έγκλημα, ούτε φυλακές, ούτε άνεργοι και άστεγοι, πόσο δε μάλλον τσουνάμι προσφύγων. Και όμως υπάρχουν… Μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που κοιτάει μόνο τις αστραφτερές βιτρίνες και διαπνέεται από τις ανταύγειες του φαίνεσθαι, είναι επόμενο ν’ αρνείται να δει τα αποτρόπαια είδωλα του αντίποδά της, την ανεργία, την πείνα, την επαιτεία και την εξαθλίωση.

Μια θεώρηση/συζήτηση που θα μας φέρει φωτεινά παραδείγματα από όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του κόσμου, ανθρώπων που με την αποφασιστικότητα, την επιμονή και τη σκληρή δουλειά έφεραν τη μεταμόρφωση και την ανατροπή στην καθημερινότητα του περιβάλλοντός τους και τη βελτίωση στις συνθήκες ζωής των συνανθρώπων τους.

ΠΟΥ; Στο αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς (Διονύσου & Μυρσίνης, Κηφισιά)

ΠΟΤΕ; Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 8:00 μ.μ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Την έμπνευση και την αρχική εισήγηση και παρουσίαση των βίντεο και διαφανειών θα κάνει ο υπνοθεραπευτής και ερευνητής Νάσος Κομιανός.
Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Νικολάου & Ελένης Πορφυρογένη καθώς και τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς». Τον συντονισμό της παρουσίασης και της συζήτησης θα κάνει η δημοσιογράφος του VICE και του ΑΝΤ1 Δάφνη Καραβοκύρη.

ΠΑΝΕΛ: Οι εκλεκτοί καλεσμένοι που θα κοσμήσουν το πάνελ θα είναι «οι κούκοι» που έφεραν την άνοιξη, οι αφανείς ήρωες και ηρωίδες του τομέα με τον οποίο ασχολήθηκαν:
α) Ο θεολόγος και πρώην διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Γυναικείων Φυλακών στον Ελαιώνα Θηβών Κλήμης Πυρουνάκης.
β) Ο εμπνευστής και συνιδρυτής της ITHACA, της ομάδας που ανέλαβε τη δημιουργία του κινητού πλυντηρίου ρούχων για αστέγους Θάνος Σπηλιόπουλος.
γ) Τέλος η κυρία Σοφία Κουβελάκη, γενική διευθύντρια της “The HOME Project”, μιας Μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης, η οποία παρέχει ένα ολιστικό πλαίσιο υπηρεσιών παιδικής προστασίας που περιλαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση και υπηρεσίες κοινωνικής ενσωμάτωσης σε ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες.
Σε μια ανθρωποκεντρική και υλιστική κοινωνία όπου η ουσιαστική αλληλεγγύη απουσιάζει, η καινοτομία δεν ενθαρρύνεται και η αντίστροφη μέτρηση της κλιματικής αλλαγής έχει πλέον δρομολογηθεί, μια τέτοια εναλλακτική θεώρηση ίσως θέσει τους σπόρους για μία υγιή αλλαγή όχι μόνον του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον, αλλά και του τρόπου με τον οποίον ενεργούμε ως προς αυτά…

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.