Αγαπημένο αρωματικό φυτό, μπορεί η χάρη του να αρωμάτισε από τσίχλες μέχρι οδοντόκρεμες, παραμένει όμως σταθερά ένα από τα πιο αγαπημένα συστατικά στην κουζίνα.

Ο δυόσμος είναι από τα πιο γνωστά αρωματικά, ένα φυτό το οποίο εύκολα μπορείτε να έχετε σε μια μικρή γλάστρα στη βεράντα και να χρησιμοποιείτε τα φυλλαράκια του όποτε τα χρειάζεστε. Ανήκει στην οικογένεια της μέντας, στον κόσμο υπάρχουν ένα σωρό ποικιλίες (καλλιεργήσιμες ή μη), ενώ κάθε μία κουβαλά τα δικά της χαρίσματα, κάτι που μεταφράζεται σε διαφορετικά αρώματα και γεύσεις.
Εάν αγοράσετε φρέσκο δυόσμο, διατηρήστε τον στο ψυγείο, προσοχή όμως γιατί η διάρκεια ζωής του, είναι εξαιρετικά μικρή. Διαφορετικά, μπορείτε να τον αποξηράνετε και να τον τοποθετήσετε σε ένα γυάλινο βάζο. Η διάρκεια ζωής του ξερού δυόσμου, είναι περίπου μέχρι δυο χρόνια. Στη μαγειρική, χρησιμοποιήστε τον σε κεφτεδάκια, γεμιστά, πατάτες, κολοκυθάκια, αρακά, θαλασσινά, αρνί, τυρόπιτες, κλπ. Στη ζαχαροπλαστική, αγαπά τη σοκολάτα και τα παγωτά, ενώ χρησιμοποιείται σε σιρόπια, λικέρ και κρέμες. Τσάι με φύλλα μέντας είναι κλασσικό και αγαπημένο ρόφημα, στη Μέση Ανατολή.
Tip: Φτιάξτε αρωματικό νερό, ρίχνοντας μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου. Βάλτε στο ψυγείο, και απολαύστε παγωμένο αρωματικό νερό!