Λίγο πριν κλείσει η αυλαία του καλοκαιριού, τα σύκα κερδίζουν το χειροκρότημα.

Γνωστό και αγαπημένο φρούτο των αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου, το σύκο αποτελεί εδώ και αιώνες, σημαντικό συστατικό της διατροφής, ενώ υπήρξε και πολύτιμο προϊόν εμπορίου. Πολύτιμο σε τέτοιο βαθμό, που στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν ειδικές διατάξεις για την καλλιέργεια της συκιάς, ενώ όποιος συλλαμβάνονταν να προσπαθεί να εξάγει παράνομα σύκα, τον κατήγγειλαν ως συκοφάντη. Ώριμα και αφράτα, τα σύκα αποτελούν και εκείνα μέρος του καλοκαιρού ντεκόρ των διακοπών μας, στολίζοντας με τον καρπό τους, τις συκιές, αλλά και το τραπέζι μας, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Τα σύκα, είναι πλούσια σε βιταμίνες, Α,Β,C ενώ περιέχουν επίσης, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, κλπ. Πλούσια σε φυτικές ίνες, και με ιδιαίτερα γλυκιά γεύση, μεταξύ άλλων, λέγεται ότι μειώνουν τη χοληστερίνη, και το κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Επιλέξτε να τα γευθείτε ωμά, κόβοντας τον καρπό από τη συκιά, προσέξτε όμως τα άγουρα σύκα, καθώς τα το γάλα που περιέχουν δημιουργεί συνήθως ερεθισμούς, εάν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Ιδιαίτερα θρεπτικά και νόστιμα είναι και τα αποξηραμένα σύκα, ενώ μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε γλυκό του κουταλιού σύκο, ή και μαρμελάδα. Το ταλαντούχο πάντως σύκο, έχει «εισβάλλει» και στη μαγειρική, καθώς συνδυάζεται με τυριά, δίνει ενδιαφέρουσες πινελιές σε σαλάτες, συνδυάζεται με κοτόπουλο, πάπια και ψαρονέφρι, ενώ ξαπλώνει αναπαυτικά στο ταψί και χαρίζει τη γλυκιά του γεύση σε τάρτες και πίτες.