Tα σταφύλια δεν είναι της οργής. Αγαπημένο φρούτο που υποδέχεται το φθινόπωρο.

Αγαπημένο του θεού Διονύσου, το σταφύλι αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πλέον δημοφιλή φρούτα στην ιστορία. Σταφύλι, σταφίδα, ξύδι, μούστος, κρασί, όλα αυτά έγιναν τροφή, απέκτησαν ρόλο σε ήθη και έθιμα, έγιναν θέμα σε τοιχογραφίες, και γράφτηκαν στα Ομηρικά έπη, σκαλίστηκαν σε μάρμαρα, κλείστηκαν σε πιθάρια και διέσχισαν θάλασσες μέσα σε πλοία αφού έγιναν πολύτιμο προϊόν και αντικείμενο εμπορίου. Γιατί όμως ακόμα και ο θεός Διόνυσος πίστευε το αμπέλι σαν Θεό; Το σταφύλι κουβαλά στις ρόγες του ένα σωρό ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό. Περιέχει βιταμίνες Α, Β C, E, και φολικό οξύ, ενώ είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, βόριο, κ.α. Επιπλέον ,έρευνες έδειξαν, ότι η φλούδα του περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη τα οποίο δρα προληπτικά στον καρκίνο. Επίσης, καταπολεμά τη δυσκοιλιοτητα και τη δυσπεψία, ενώ έχει αντιαλλεργική και αντιφλεγμονώδη δράση. Γλυκό και εύγεστο, δοκιμάζουμε κίτρινες, κόκκινες, μαύρες, πράσινες, ροζ ρόγες, από τον Αύγουστο και συνεχίζουμε και το φθινόπωρο. Γίνεται γλυκό του κουταλιού, ενώ συνοδεύει άριστα συνταγές όπως χοιρινό, κοτόπουλο, σαλάτες, κλπ.
Σαλάτα με κοτόπουλο και σταφύλι
Θα χρειαστείτε:1 πράσινη σαλάτα
1 στήθος κοτόπουλο βρασμένο και κομμένο σε κύβους
Μερικές ρόγες λευκό σταφύλι
Για τη vinaigraitte3 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: Αρχικά βράζετε το στήθος κοτόπουλου. Το αφήνετε να κρυώσει και κόβετε σε μικρούς κύβους. Πλένετε τη σαλάτα και την κόβετε με τα χέρια σε μια σαλατιέρα. Επόμενο βήμα να φτιάξετε τη sauce vinaigrette. Σε ένα μπολ, ρίχνετε το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι και χτυπάτε με το σύρμα, μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Στη συνέχεια, ρίχνετε τη μουστάρδα και συνεχίζετε το χτύπημα. Τελειώνετε, με το ελαιόλαδο και η sauce είναι έτοιμη. Ρίχνετε στη σαλάτα το κοτόπουλο και τη βινεγκρέτ και στο τέλος τις ρόγες σταφύλι.