Γαλλική κρεμμυδόσουπα με μανιτάρια πορτσίνι

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012
onionsoup.jpg

Σούπερ γευστική κρεμμυδόσουπα με την γαλλική συνταγή και μανιτάρια πορτσίνι.

Υλικά

120γρ. βούτυρο
4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
30γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, μερικά κλωναράκια φρέσκο ​​φασκόμηλο και φρέσκα φύλλα δάφνης
2 λίτρα ζωμό κρέατος
8 χοντρές φέτες μπαγκέτας
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη και κομμένη στη μέση
1 1/2 φλιτζάνια τριμμένη γραβιέρα
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε 6 κουταλιές από το βούτυρο και αφήστε το να λιώσει. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το θυμάρι καθώς και αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, περίπου 40 έως 45 λεπτά.Εν τω μεταξύ, βάλτε τα μανιτάρια σε μια μικρή κατσαρόλα και κάλυψτε τα με δύο φλιτζάνια νερό. Τα αφήνετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια τη χαμηλώνετε και σιγοβράζετε για ακόμα λίγη ώρα.Στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια, τα σβήνετε με το κρασί. Αφαιρέστε τα μανιτάρια από το ζωμό τους με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα ξύλο κοπής. Τα κόβετε και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Προσθέστε στην κατσαρόλα περίπου 1 φλιτζάνι από τον ζωμό των μανιταριών. Ρίχνετε τον μαιντανό, το φασκόμηλο και τα φύλλα δάφνης καθώς και το ζωμό κρέατος στην κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σούπα για 30 έως 45 λεπτά.Ζεσταίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Ψήνετε την μπαγκέτα μέχρι να ροδίσει καλά. Μόλις ψηθεί την κόβετε σε κομμάτια και τη βουτυρώνετε. Τρίβετε πάνω στα βουτυρωμένα κομμάτια το σκόρδο και τα τριμμένα τυριά (παρμεζάνα και γραβιέρα) και τα ξαναβάζετε στο φούρνο για λίγο μέχρι να λιώσει το τυρί. Αν τα προτιμάτε ξεροψημένα τα αφήνετε λίγο παραπάνω.

Σερβίρετε με μια κουτάλα την σούπα στα πιάτα και από πάνω προσθέτε τις ψημένες φέτες μπαγκέτας.