Πώς όμως θα κάνουμε οικονομία όταν χρησιμοποιούμε τον φούρνο; Είναι απαραίτητο να οργανώσετε την κουζίνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια ακόμα και όταν χρησιμοποιείστε τον ηλεκτρικό φούρνο, απλώς χρησιμοποιήστε τον σωστά για να αποφύγετε τη σπατάλη.
Ηλεκτρικός φούρνος
Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν δύο τύποι φούρνου: Ο πρώτος έχει δύο ηλεκτρικές αντιστάσεις, η μία πάνω και η άλλη κάτω, και μια σχάρα (παραδοσιακός φούρνος). Οι φούρνοι δεύτερου τύπου διαθέτουν και ανεμιστήρα εκτός από τις αντιστάσεις και τη σχάρα (φούρνος πολλαπλών λειτουργιών).
Οι ηλεκτρικοί φούρνοι πολλαπλών λειτουργιών μπορούν να ρυθμιστούν σε στατικό ή αεριζόμενο μαγείρεμα. Στην πρώτη περίπτωση, το μαγείρεμα είναι πιο αργό και λιγότερο ομοιόμορφο και είναι κατάλληλο για γλυκά ή αλμυρά που περιέχουν μαγιά, δηλαδή ψωμί, πίτσα, φοκάτσια, κέικ. Στον αέρα το φαγητό ψήνεται πιο γρήγορα και πιο ομοιογενώς, και φαγητά γίνονται τραγανά. Είναι ιδανικό για πίτες, μπισκότα, κριτσίνια, λαχανικά, κρέατα και ψάρια.
Ηλεκτρικός φούρνος: Τι επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας
Στη συνέχεια, πρέπει να σκεφτούμε ότι το μέγεθος του φούρνου επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας, επειδή όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος για θέρμανση και, κατά συνέπεια, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση ενέργειας.
Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση ενέργειας: Το μοντέλο του φούρνου και η συνακόλουθη ενεργειακή κλάση, οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιούμε, οι χρόνοι μαγειρέματος, η συχνότητα με την οποία τον χρησιμοποιούμε, τι βάζουμε στο φούρνο και η συντήρησή του.
Όμως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, γιατί υπάρχουν κόλπα που θα σας επιτρέψουν να χρησιμοποιείτε τον φούρνο σας και ταυτόχρονα να κάνετε οικονομία.
Πόσο καταναλώνει ένας ηλεκτρικός φούρνος;
Δεν καταναλώνουν όλοι οι φούρνοι την ίδια ενέργεια, αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε από κάποιους κοινούς παράγοντες που καλό είναι να γνωρίζουμε. Ο ηλεκτρικός φούρνος δεν έχει σταθερή κατανάλωση. Για παράδειγμα ένας ηλεκτρικός φούρνος που έχει ρυθμιστεί στους 180 ° C καταναλώνει 800 Wh στα πρώτα 20 λεπτά και μόνο 1000 Wh μετά από 60 λεπτά, τελικά 1500 Wh μετά από 90 λεπτά. Έτσι, εάν ένας ηλεκτρικός kWh κοστίζει 0,27 ευρώ / kWh, σε μια ώρα μαγειρέματος σε θερμοκρασία 180 ° C ένας παραδοσιακός ηλεκτρικός φούρνος κοστίζει περίπου 0,27 ευρώ.
Τέλος, αν ο ηλεκτρικός φούρνος αερίζεται μπορούμε να εξοικονομήσουμε περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας γιατί τα φαγητά θα ψηθούν πιο γρήγορα.
Μερικά κόλπα για να μειώσετε το κόστος χρησιμοποιώντας τον φούρνο αποτελεσματικά
- Κρατάμε την πόρτα του φούρνου κλειστή όσο μπορούμε για να μην καταναλώσουμε αδίκως τη θερμότητα. Αν χρειαστεί να γυρίσουμε ή να ανακατέψουμε το φαγητό, ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο γρήγορα χωρίς να τον αφήνουμε ανοιχτό κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 25 °C.
- Χρησιμοποιούμε σωστά όλα τα ράφια του φούρνου. Το επάνω ράφι είναι για γρήγορο μαγείρεμα υψηλών θερμοκρασιών. Η κεντρική σχάρα είναι ιδανική για μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία και η κάτω για αργό μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Μαγειρεύουμε πολλά φαγητά ταυτόχρονα. Οι περισσότεροι φούρνοι έχουν αρκετό χώρο για να μαγειρέψουν πολλά φαγητά . Μπορούμε να μαγειρέψουμε κοτόπουλο στο κεντρικό επίπεδο και λαχανικά στο χαμηλότερο επίπεδο ή ζυμαρικά φούρνου και γκρατιναρισμένες ντομάτες.
- Σβήνουμε τον φούρνο 5 λεπτά νωρίτερα και χρησιμοποιούμε την υπολειπόμενη φωτιά για να τελειώσουμε το μαγείρεμα. Αν χρησιμοποιείτε συχνά τον φούρνο, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα με αυτό το απλό κόλπο. Επίσης με την υπολειπόμενη θερμότητα μπορείτε να ξαναζεστάνετε και έτοιμα πιάτα που χρειάζονται λίγο χρόνο για να ζεσταθούν.
- Κόβουμε το φαγητό σε μικρά κομμάτια γιατί θα ψηθεί πιο γρήγορα. Η ίδια ποσότητα φαγητού, όταν μαγειρεύεται σε μικρότερες μερίδες, απαιτεί πιο σύντομο μαγείρεμα.
- Επιλέγουμε σωστά τα σκεύη. Τα γυάλινα σκεύη ζεσταίνονται καλύτερα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μόνο όταν χρειάζεται. Πολλές συνταγές χρειάζονται προθερμασμένο φούρνο, αλλά όχι όλες. Για παράδειγμα, για το μαγείρεμα αλμυρών πιτών, ζυμαρικών φούρνου, λαζάνια, τσιμπούρια και λαχανικά δεν είναι απαραίτητο.
- Βράζουμε για λίγο τα λαχανικά πριν τα βάλουμε στο φούρνο, γιατί αυτό μειώνει σημαντικά τους χρόνους ψησίματος.
- Μαγειρεύουμε διπλές μερίδες. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μαγειρεύοντας μεγαλύτερη ποσότητα από το ίδιο φαγητό θα γλιτώσετε το κόστος του φωτισμού και της θέρμανσης του φούρνου; Στην πραγματικότητα, μόλις επιτευχθεί η θερμοκρασία, ο φούρνος καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Εκμεταλλευόμαστε και μαγειρεύουμε ποσότητα.
- Ξεπαγώνουμε τα τρόφιμα πριν τα μαγειρέψουμε στον φούρνο. Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τους χρόνους μαγειρέματος και συνεπώς και την κατανάλωση. Αφήνουμε το φαγητό να ξεπαγώσει στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Λάθη προς αποφυγή
Στην κουζίνα, δεν αρκεί μόνο να κάνετε τα σωστά πράγματα, αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα λάθη.
Ο καθαρισμός του φούρνου είναι σημαντικός, γιατί μια καθαρή συσκευή είναι επίσης αποτελεσματική. Εάν οι τοίχοι είναι βρώμικοι, η θερμότητα θα κυκλοφορεί πιο αργά, αυξάνοντας επίσης τους χρόνους μαγειρέματος (και το κόστος του λογαριασμού).
Τέλος είναι σημαντικό να προσέχουμε τη συντήρηση και τις στεγανοποιήσεις του φούρνου. Αν η φλάντζα σπάσει ή χαλαρώσει, δεν θα βγει μόνο η θερμότητα από τον φούρνο αλλά και οι οικονομίες μας. Ας τα ελέγξουμε και ας τα αλλάξουμε αν χρειαστεί.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.