Το μαγείρεμα σε αντικολλητικό τηγάνι είναι πολύ συνηθισμένο και πρακτικό γιατί σας επιτρέπει να μαγειρεύετε γρήγορα και ομοιόμορφα το φαγητό χρησιμοποιώντας λίγα λιπαρά. Είναι επίσης τηγάνια που καθαρίζουν γρήγορα, επειδή το φαγητό δεν κολλάει στον πάτο.
Όμως πολλές φορές κάποια λάθη που γίνονται στην καθημερινή χρήση και συντήρηση έχουν σαν αποτέλεσμα τα αντικολλητικά τηγάνια να φθείρονται και να αρχίζουν να αλλοιώνονται.
Ευτυχώς υπάρχουν μερικές συνήθειες που, αν τηρηθούν, βοηθούν στην παράταση της διάρκειας ζωής των τηγανιών, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να μαγειρεύουν τέλεια τα φαγητά. Δείτε τι πρέπει να κάνετε.
Διαβάστε τις οδηγίες
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά την αγορά του τηγανιού είναι να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή στη συσκευασία γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε μια διαδικασία προετοιμασίας του τηγανιού για την πρώτη του χρήση.
Συνήθως πλένουμε το τηγάνι με ένα λεπτό σαπούνι, το στεγνώνουμε, το ζεσταίνουμε στο μάτι της κουζίνας και, με μια χαρτοπετσέτα, το αλείφουμε με λάδι. Να είστε όμως προσεκτικοί γιατί δεν απαιτούν όλα τα τηγάνια αυτό το βήμα. Μερικά τηγάνια της έχουν κεραμική επίστρωση που δεν απαιτείται καμία προετοιμασία.
Αποθηκεύστε τα σωστά
Η κακή συνήθεια να στοιβάζουμε τα τηγάνια το ένα πάνω στο άλλο χωρίς καμία προστασία, δηλαδή χωρίς πανί ή προστατευτικό ταψιού, συμβάλει στη μείωση της διάρκειας ζωής των τηγανιών, τα οποία θα γεμίσουν με γρατσουνιές. Ακόμη και μια απλή χαρτοπετσέτα πρέπει να τοποθετηθεί ανάμεσα στο ένα ταψί και στο άλλο, αρκεί για να αποφευχθεί η ζημιά.
Μην τα βάζετε στο ψυγείο
Το φαγητό, αφού ψηθεί, πρέπει να αφαιρεθεί από τα τηγάνια και να τοποθετηθεί στα κατάλληλα δοχεία. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου είναι ο εχθρός της επικάλυψης του τηγανιού. Όταν περισσέψει η σάλτσα, μην βάζετε το τηγάνι στο ψυγείο, αλλά μόλις η σάλτσα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να τη φυλάσσετε σε ένα δοχείο και να τη διατηρείτε στο ψυγείο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τηγάνια έχουν φτιαχτεί για μαγείρεμα και όχι για αποθήκευση.
Μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά σκεύη
Όταν μαγειρεύετε με αντικολλητικά τηγάνια, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε ατσάλινα ή αιχμηρά σκεύη. Πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ξύλινες ή σιλικονούχες λαβίδες, κουτάλες και κουτάλια που δεν θα χαράξουν την αντικολλητική επίστρωση.
Προσοχή στη ζέστη
Η σωστή ρύθμιση της θερμότητας είναι σημαντική. Ο πρώτος κανόνας είναι να μην ζεσταίνετε το άδειο τηγάνι, γιατί μπορεί να καταστρέψετε την επίστρωση. Εάν βγαίνει καπνός από το τηγάνι, σημαίνει ότι η επίστρωση έχει καταστραφεί. Τέλος, είναι προτιμότερο να ρίχνουμε το λάδι πριν ανάψουμε το μάτι της κουζίνας.
Όχι στο θερμικό σοκ
Πρέπει να αφήσετε το τηγάνι να κρυώσει πριν το πλύνετε . Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, δεν πρέπει ποτέ να βάζετε το τηγάνι κάτω από κρύο νερόμ γιατί το θερμικό σοκ καταστρέφει την επίστρωση.
Να τα πλένετε σωστά
Τα αντικολλητικά τηγάνια δεν χρειάζεται να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Μπορούν να πλυθούν, γρήγορα και χωρίς κόπο, στο χέρι στο νεροχύτη της κουζίνας προσθέτοντας λίγο απορρυπαντικό και καθαρίζοντας με ένα σφουγγάρι (η μαλακή πλευρά του σφουγγαριού είναι μια χαρά). Με αυτόν τον τρόπο θα γλυτώσουμε το τηγάνι από την υψηλή θερμοκρασία του πλυντηρίου πιάτων και από τα πιο επιθετικά απορρυπαντικά που μακροπρόθεσμα μπορούν να καταστρέψουν το αντικολλητικό αποτέλεσμα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.