COOKING

Μενού Χριστουγέννων: Υπέροχες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι


JTeam

21 Δεκεμβρίου 2023

Μενού Χριστουγέννων: Υπέροχες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
pexels
Αν αναρωτιέστε τι να μαγειρέψετε για το τραπέζι των Χριστουγέννων ώστε να αφήσετε ικανοποιημένους όλους τους καλεσμένους σας. Μην ανησυχείτε. Σας έχουμε ετοιμάσει ένα υπέροχο μενού που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Τα στολισμένα δέντρα, τα φώτα, τα δώρα, το άρωμα που βγαίνει από τις κουζίνες και η στοργή των αγαπημένων προσώπων. Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι κάτι πραγματικά μαγικό. Η παραμονή Χριστουγέννων, τα μεσημεριανά γεύματα και τα δείπνα πλησιάζουν. Έχετε όμως σκεφτεί τι να ετοιμάσετε;

Κάθε χρόνο το ίδιο δίλημμα: Να πειραματιστείτε με ένα νέο χριστουγεννιάτικο μενού ή να συνεχίσετε τις οικογενειακές παραδόσεις; Δεν υπάρχει συμβιβασμός, το χριστουγεννιάτικο μενού πρέπει να είναι πλούσιο, άφθονο και απολαυστικό. Γι αυτό λοιπόν και φέτος σας προκαλούμε να πειραματιστείτε και να ετοιμάσετε το πιο φαντασμαγορικό και νόστιμο χριστουγεννιάτικο μενού.

Ρωσική σαλάτα

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it,

Η ρωσική σαλάτα έχει πολλές προελεύσεις, αλλά οι χώρες που τη διεκδικούν περισσότερο είναι η Γαλλία και η Ρωσία. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε όλη την αλήθεια για την προέλευσή της, αλλά αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει περισσότερο να ετοιμάσουμε αυτή τη λιχουδιά με τα χεράκια μας. Πάντα σύμβολο των ορεκτικών, μαζί με το κοκτέιλ γαρίδας, η ρώσικη σαλάτα αποτελεί εγγύηση επιτυχίας.

Υλικά

400 γρ. πατάτες

200 γρ. καρότα

200 γρ. αρακάς

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας ξύδι από λευκό κρασί

250 γρ. μαγιονέζα

2 αυγά

2 αγγουράκια τουρσί

2 κλωνάρια άνηθο

Αλάτι, πιπέρι για γεύση

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη ρωσική σαλάτα πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε και να κόψουμε τα λαχανικά. σε κύβους. Στη συνέχεια τα βράζουμε χωριστά σε ελαφρώς αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε μετά από 5 λεπτά. Αφήνουμε όλα τα λαχανικά να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το ξύδι, με μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά, ανακατεύοντας καλά και τέλος προσθέτουμε τη μαγιονέζα.

Βράζουμε τα αυγά να γίνουν σφιχτά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε φέτες, όπως και τα αγγουράκια. Τέλος τα προσθέτουμε στη ρώσικη σαλάτα και σερβίρουμε.

Κανελόνια με λουκάνικο και μανιτάρια

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Τα κανελόνια με το λουκάνικο και τα μανιτάρια είναι τόσο νόστιμα και ζουμερά που θα κατακτήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Είναι το ιδανικό πρώτο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Υλικά

8 φύλλα έτοιμα για κανελόνια

Για τη μπεσαμέλ

300 γρ. γάλα φρέσκο ​​πλήρες

2 γρ. αλεύρι

20 γρ. βούτυρο

Μοσχοκάρυδο για

Αλάτι, πιπέρι για γεύση

Για τη γέμιση

400 γρ. λουκάνικο

200 γρ. λευκό κρασί

500 γρ. μανιτάρια

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

120 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σέλινο και καρότο

1 σκελίδα σκόρδο

1 κλωνάρι θυμάρι

60 γρ. τριμμένο τυρί

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε. Ρίχνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σέλινο, το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε για περίπου δέκα λεπτά και προσθέτουμε το θυμάρι. Ύστερα προσθέστε το ψιλοκομμένο λουκάνικο και το κρασί και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.

Τώρα προχωράμε στη μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ροδίζουμε για λίγα λεπτά, ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, σβήνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με ένα καπάκι.

Βράζουμε παράλληλα τα κανελόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει με την προσθήκη μιας κουταλιάς λάδι για περίπου δύο λεπτά το καθένα. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε να κρυώσουν σε κρύο νερό και τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα.

Απλώνουμε ένα φύλλο τη φορά σε μια ξύλινη επιφάνεια και μοιράζουμε λίγο από το μείγμα πάνω από το καθένα και τυλίγουμε προσεκτικά.

Λαδώνουμε ελαφρά τον πάτο ενός ταψιού και μετά απλώνουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ. Τώρα, τοποθετούμε όλα τα κανελόνια το ένα μετά το άλλο, ύστερα τα περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Τα κανελόνια εξωτερικά πρέπει να είναι ωραία και χρυσαφένια.

Γλασέ χοιρινό με σάλτσα από βατόμουρα

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Το γλασέ χοιρνό με σάλτσα βατόμουρου είναι ένα πλούσιο δεύτερο πιάτο, χαρακτηριστικό της αγγλικής και της ιρλανδικής κουζίνας, όπου φτιάχνεται ειδικά κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων

Ο συνδυασμός της γεύσης του κρέατος με τη γλυκύτητα της σάλτσας βατόμουρου δημιουργεί μια ευχάριστη αντίθεση, η οποία εμπλουτίζεται περαιτέρω από τα μπαχαρικά. Με τι να το συνοδεύσετε; Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα απλό συνοδευτικό, όπως πατάτες φούρνου ή, για να διατηρηθεί στο αγγλοσαξονικό κλίμα, πατάτες θρυμματισμένες.

Αν λοιπόν θέλετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, ετοιμάστε μαζί μας αυτή την πεντανόστιμη συνταγή.

Υλικά

Για το κρέας

2 κιλά χοιρινό

200 γρ. καρότα

60 γρ. σέλινο

300 γρ. κρεμμύδια

4 σκελίδες σκόρδο

Γλυκάνισο

5 γρ σπόροι μάραθου

3 γρ δάφνη

Γαρύφαλλο

Αλάτι, πιπέρι

Για το γλάσο

200 γρ. μέλι

60 γρ. καπνιστή πάπρικα σε σκόνη

2 γρ. σκόνη κανέλας

90 γρ. χυμός πορτοκάλι

Για τη σάλτσα από βατόμουρα

100 γρ. βατόμουρα

180 γρ. χυμός πορτοκάλι

25 γρ. ζάχαρη

50 γρ. λευκό κρασί

50 γρ. ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

Για το γλάσο

Ζεσταίνουμε το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε την πάπρικα και την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το κρέας

Καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με λίγο λάδι, κρεμμύδι και σκόρδο. ‘Ύστερα προσθέτουμε τους σπόρους μάραθου, τη δάφνη, τον γλυκάνισο και νερό, μέχρι να καλύψει τελείως το μπούτι όταν το βάλουμε.

Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για 2,5 ώρες σκεπασμένο με καπάκι. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει βυθισμένο στο υγρό μαγειρέματος.

Μόλις κρυώσει το αφαιρούμε από το υγρό και αφαιρούμε απαλά την πέτσα, με προσοχή για μη χαλάσουμε το κρέας. Στη συνέχεια, το στεγνώνουμε το καλά, κάνουμε κάθετες τομές στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι (για να σχηματιστεί ένα είδος «πλέγματος»). Το αλείφουμε με το γλάσο και στα σημεία ένωσης των τομών προσθέτουμε τα γαρύφαλλα.

Ψήνουμε το γλασαρισμένο χοιρινό στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά.

Για τη σάλτσα από βατόμουρα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα βατόμουρα μαζί με τη ζάχαρη. Ανάβουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πουρές. Ρίχνουμε το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τον ζωμό λαχανικών και τον αφήνουμε να ελαττωθεί μέχρι να αποκτήσουμε την επιθυμητή πυκνότητα.

Σερβίρουμε το γλασέ χοιρινό κομμένο σε φέτες, συνοδεύοντάς το με τη σάλτσα από τα βατόμουρα.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα μαρέγκας

Jenny.Gr
www.ricettedellanonna.net

Υλικά

2 ασπράδια αυγών (60 γρ.)

60 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

60 γρ ζάχαρη άχνη

Πράσινη σκόνη χρωστικής τροφίμων

Χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη για να διακοσμήσετε γλυκά

Εκτέλεση

Ανάβουμε το φούρνο στους 85-95 °C. Ανακατεύουμε τα 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη με περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού χρωστική τροφίμων. Χτυπάμε με ηλεκτρικό σύρμα το ασπράδι προσθέτοντας τη χρωματιστή ζάχαρη σε 3 στάδια: Πρέπει να πάρουμε μια ωραία παχύρρευστη μαρέγκα. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη, την προσθέτουμε στη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά, από κάτω προς τα πάνω, με μια σπάτουλα.

Μεταφέρουμε τα πάντα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάχνουμε τα δεντράκια από μαρέγκα. Στολίζουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα με τη χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο.

Το μαγείρεμα της μαρέγκας πρέπει γενικά να τηρεί δύο βασικούς παράγοντες, οι οποίοι να συνδυάζονται για να επιτευχθεί ένα ακριβές αποτέλεσμα:

Η θερμοκρασία δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνά τους 100 βαθμούς. Η υπερβολική ζέστη θα στεγνώσει τη μαρέγκα πολύ γρήγορα, οδηγώντας την σε κάψιμο

Μπορείτε να αφήσετε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα να κρυώσουν στον κλειστό φούρνο: έτσι θα στεγνώσουν καλύτερα. Μόλις κρυώσουν, μεταφέρετέ τα σε ένα ωραίο πιάτο σερβιρίσματος, ίσως και σερβίρετέ τα στους καλεσμένους σας που σίγουρα θα εκτιμήσουν το χρώμα, την ωραία εμφάνιση τους και την υπέροχη γεύση τους.

Καλές γιορτές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.