Θρεπτικό και λαχταριστό μαζί; Ναι, γίνεται και σου βρήκαμε 3 epic συνταγές
Branded Content Team
30 Δεκεμβρίου 2024
Το φαγητό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής, αλλά και έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη σωματική και ψυχική υγεία μας. Ωστόσο, πολλοί από εμάς συχνά αισθανόμαστε ότι πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στο θρεπτικό και το νόστιμο. Είναι άραγε τόσο δύσκολο να συνδυαστούν;
Ο συνδυασμός του θρεπτικού με το νόστιμο μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά είναι εφικτός. Απαιτεί πειραματισμό και δημιουργικότητα στην κουζίνα. Με τη σωστή προσέγγιση, μπορούμε να απολαύσουμε πιάτα που όχι μόνο ικανοποιούν τον ουρανίσκο μας αλλά έχουν και υψηλή θρεπτική αξία. Γιατί, τελικά, το καλό φαγητό δεν είναι απλώς μια απόλαυση, αλλά και μια επένδυση στην καθημερινότητά μας.
Πού βρήκαμε εμείς τη λύση; Στην υπέροχη, σπιτική μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ που μας βοηθάει να δημιουργήσουμε πανεύκολα τα πιο νόστιμα πιάτα. Μπορεί να προστεθεί στις πιο αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές ή ακόμα και να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε εντελώς νέες. Για παράδειγμα, μπορείς να ανακατέψεις την μπεσαμέλ με γιαούρτι high protein ή/και γάλα, τυρί Philadelphia ή cottage και αυγό και να ανεβάσεις πανεύκολα και σε χρόνο dt την πρωτεϊνική σου πρόσληψη απολαμβάνοντας το πιο αγαπημένο σου υλικό!
Καθώς για πολύ καιρό ψάχναμε και αναζητούσαμε το Top 3 των συνταγών που συνδυάζουν το θρεπτικό με το λαχταριστό, καταλήξαμε σε τρεις φανταστικές επιλογές που πραγματικά δε χορταίνουμε!
#1 Σουφλέ με κοτόπουλο, μανιτάρια και βασιλικό
(Το κοτόπουλο, τα μανιτάρια και ο βασιλικός περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, ενώ ο βασιλικός αποτελεί και μία σημαντική πηγή βιταμίνης C, σιδήρου, μαγνησίου και ασβεστίου)
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 600 γρ. κοτόπουλο στήθος
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά
- 150 γρ. μπέικον
- 2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 1 lt γάλα
- 3 ασπράδια
- 1 κρεμμύδι
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός
- 3 κουτ. σούπας βασιλικός φρέσκος
- 250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 2 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες παρασκευής:
-Μαρινάρεις το κοτόπουλο με τη μουστάρδα, τη ρίγανη, την πάπρικα, το μισό σκόρδο, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
-Το βάζεις σε ταψί, προσθέτεις ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό και ψήνεις στους 180°C για περίπου 30 λεπτά. Αφήνεις να κρυώσει και κόβεις σε μικρά κομμάτια.
-Κόβεις τα μανιτάρια σε φέτες και το μπέικον σε μικρά κομμάτια.
-Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον βασιλικό.
-Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρεις τα μανιτάρια με το μπέικον και το κρεμμύδι. -Προσθέτεις το υπόλοιπο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
-Ετοιμάζεις την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στη συνέχεια, χτυπάς τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
-Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το κοτόπουλο, τη μισή μπεσαμέλ, τα μανιτάρια με το μπέικον και το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τη γραβιέρα και ανακατεύεις.
-Τέλος, προσθέτεις τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
-Μεταφέρεις σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ, καλύπτεις με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζεις με λίγο τυρί.
-Ψήνεις στους 180°C για περίπου 25 λεπτά.
#2 Σολομός με πουρέ πατάτας και λαχανικά
(Ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β, σελήνιο και φώσφορο)
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 1 κουτί Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ
- 800 ml (4 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
- 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 500 γρ. σολομός
- 500 γρ. αρακάς
- 1 κρεμμύδι
- 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
- 2 καρότα
- 1 φινόκιο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός
- αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες παρασκευής:
-Κόβεις τα καρότα, το κρεμμύδι και το φινόκιο σε μικρά κομμάτια και τα βάζεις σε ένα ταψί μαζί με τον σολομό.
-Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ και ελαιόλαδο και ψήνεις στους 180°C για περίπου 25 λεπτά.
-Βράζεις τον αρακά σε αλατισμένο νερό για δύο περίπου λεπτά.
-Ετοιμάζεις τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
-Ετοιμάζεις τον Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ με 400 ml (2 φλιτζ. τσαγιού) νερό και 300 ml (1 1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα.
-Κόβεις τον σολομό σε μικρά κομμάτια και τα βάζεις σε ένα πυρίμαχο ταψί μαζί με τα λαχανικά, τον αρακά, τον μαϊντανό, τη μπεσαμέλ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύεις ελαφρά.
-Από πάνω απλώνεις τον πουρέ πατάτας και ψήνεις στους 180°C για περίπου 25 λεπτά.
*Ο Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση φυτικού, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.
#3 Σουφλέ με Μπεσαμέλ, σπανάκι και κιμά
(Το σπανάκι είναι μία καλή πηγή σιδήρου, πρωτεΐνης και βιταμίνης C, ενώ ο κιμάς περιέχει 24g πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια αλλά και υψηλά επίπεδα κάλλιου)
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 1 λίτρο (5 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
- 500 γρ. κιμά
- 1 κονσέρβα ντοματίνια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο σε φύλλα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- ½ κιλό μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 100 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) κίτρινο τυρί τριμμένο
- 6 κουτ. σούπας βούτυρο
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 100 ml (½ φλιτ. τσαγιού) κόκκινο ή άσπρο κρασί
Οδηγίες παρασκευής:
-Ετοιμάζεις την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
-Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζεις τον κιμά με το ελαιόλαδο, προσθέτεις το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι να μειωθούν πολύ τα υγρά. Προσθέτεις το κρασί και περιμένεις να εξατμιστεί. Στο τέλος ρίχνεις τα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη και ψήνεις σε μέτρια φωτιά τον κιμά.
-Σε τηγάνι τσιγαρίζεις τα μανιτάρια με το μισό βούτυρο και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Σουρώνεις το σπανάκι ώστε να φύγουν τα υγρά του και μετά το σοτάρεις με το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να μαλακώσει.
-Σε ένα μακρόστενο βουτυρωμένο πυρέξ απλώνεις το σπανάκι στεγνό. Πασπαλίζεις με λίγο τυρί και από πάνω στρώνεις τον κιμά. Ρίχνεις λίγο ακόμα τυρί, τα μανιτάρια και τέλος τη Μπεσαμέλ.
-Πασπαλίζεις την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί και με λίγα κομματάκια βούτυρο και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
*Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός φυτικού, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.
Για περισσότερες συνταγές με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ δείτε εδώ.
Advertorial
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.