COOKING

Non Food Waste: Πώς θα μετατρέψεις τα leftovers ή υλικά που έχεις σίγουρα στο ψυγείο σου σε πεντανόστιμα πιάτα


Branded Content Team

30 Δεκεμβρίου 2024

Non Food Waste: Πώς θα μετατρέψεις τα leftovers ή υλικά που έχεις σίγουρα στο ψυγείο σου σε πεντανόστιμα πιάτα
Ένα υλικό είναι αρκετό για να εκμεταλλεύεσαι και την παραμικρή μπουκιά στο πιάτο σου

Ας είμαστε ειλικρινείς… Ποιος δεν έχει κοιτάξει ποτέ το ψυγείο του, γεμάτο μικρά μπολάκια με περισσεύματα από το χθεσινό τραπέζι, αναρωτώμενος τι να τα κάνει; Τα leftovers συχνά μοιάζουν με άχαρη, βαρετή υποχρέωση που καραδοκεί στα ράφια. Όμως, αν τους δώσουμε μια ευκαιρία, μπορούν να μετατραπούν σε κάτι εκπληκτικό. Η αξιοποίησή τους δεν είναι μόνο έξυπνη, αλλά και απαραίτητη!

Η αξιοποίηση των leftovers δεν είναι μόνο ένας τρόπος να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων, αλλά και μια ευκαιρία να γίνουμε πιο δημιουργικοί στη μαγειρική μας. Με απλές αλλαγές στις συνήθειές μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για το περιβάλλον, το πορτοφόλι μας και την καθημερινότητά μας. Γιατί, τελικά, κάθε μικρό βήμα προς τη μείωση του food waste είναι ένα μεγάλο βήμα προς μια πιο βιώσιμη ζωή.

Jenny.Gr

Τι γίνεται, όμως, με το θέμα της γεύσης; Ακόμα και όλη την καλή διάθεση να έχουμε να αξιοποιήσουμε τα περισσεύματα φαγητού, αν αυτά δεν είναι νόστιμα, δε θα μας ανοίγουν την όρεξη και κατά συνέπεια δε θα θέλουμε να τα καταναλώσουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με οποιοδήποτε τρόφιμο υπάρχει σίγουρα στο ψυγείο και δεν έχουμε έμπνευση σχετικά με το πώς να το μαγειρέψουμε, όπως μερικά λαχανικά, αυγά, κρέας, κ.α. Και στο τέλος πετάμε τρόφιμα και χάνουμε μερίδες φαγητού, οι οποίες αποτελούν και έναν πρακτικό τρόπο να μειώσουμε την παρασκευή νέων γευμάτων.

Η απάντηση κρύβεται στα ΓΙΩΤΗΣ Μαγειρέματα. Κλασικά, αγαπημένα προϊόντα - Μπεσαμέλ, Πουρές, Κρέπες, Κορν Φλάουρ - μάς βοηθούν να αξιοποιήσουμε όχι μόνο τα leftovers μας αλλά και κάθε υλικό που υπάρχει στο ψυγείο μας και δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε μόνο του.

Σκέψου να έχουν περισσέψει κομμάτια από μπρόκολο ή μερικές πατάτες από το χθεσινό κοτόπουλο στον φούρνο ή μια χούφτα μακαρόνια από το κοκκινιστό μοσχαράκι ή ένα κομμάτι χοιρινό από το τραπέζι της Κυριακής. Φτιάχνεις 1-2 σακουλάκια μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, τα περιχύνεις και ξαφνικά έχεις ένα έτοιμο γεύμα. Αν, μάλιστα, προσθέσεις και λίγη τριμμένη γραβιέρα ή γιαούρτι, έχεις έξτρα πρωτεΐνη στο πιάτο σου.

Fun Fact: Καθώς μία μέρα ψάχναμε πώς να αξιοποιήσουμε ένα μικρό κουνουπίδι που είχε περισσέψει, βρήκαμε μία φανταστική συνταγή, την οποία ήρθε η ώρα να μοιραστούμε μαζί σου.

#1 Σου έχουν περισσέψει λαχανικά; Φτιάξε ογκρατέν με λαχανικά και μπεσαμέλ

Jenny.Gr

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουνουπίδι μικρό
  • 2 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια λευκά κομμένα μισοφέγγαρα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2500 ml (12 1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
  • 50 γρ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) γκούντα τριμμένο

Οδηγίες παρασκευής:

-Κόβεις το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια και το βάζεις για 20 λεπτά σε νερό και ξύδι. Σε μια κατσαρόλα βράζεις τις πατάτες για 20 λεπτά. Σε ένα τηγάνι, σοτάρεις τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και στο τέλος, προσθέτεις το αλάτι και το πιπέρι και κατεβάζεις από τη φωτιά.

-Σε μια κατσαρόλα, βάζεις το κουνουπίδι μαζί με 1 λίτρο (5 φλιτζάνια τσαγιού) γάλα και το αφήνεις να βράσει για 15 λεπτά. Αφού βράσει, το σουρώνεις και κρατάς το γάλα. Στο μίξερ ετοιμάζεις την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, προσθέτοντας 1,5 λίτρο (7 ½ φλιτζ. τσαγιού) γάλα και άλλα 500 ml (2 ½ φλιτζάνια τσαγιού) γάλα από αυτό μέσα στο οποίο έβρασε το κουνουπίδι, και τα χτυπάς έως ότου η μπεσαμέλ αποκτήσει βελούδινη υφή.

-Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ στρώνεις τις μισές πατάτες, το μισό κουνουπίδι, το μισό τριμμένο τυρί και το μισό μίγμα μανιταριών και καλύπτεις με την μπεσαμέλ. Ακολουθείς την ίδια διαδικασία και τελειώνεις με μία στρώση τριμμένο τυρί.

-Ψήνεις στους 190°C για 55 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η μπεσαμέλ. Τέλος, αφήνεις να κρυώσει λίγο, κόβεις σε μερίδες και σερβίρεις.

*Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός φυτικού, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.

Jenny.Gr


#2 Τι να κάνεις με τα τυριά που έχεις στο ψυγείο σου; Φτιάξε τυρόπιτα

Jenny.Gr

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 800 ml (4 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
  • 4 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 400 γρ. (4 φλιτζ. τσαγιού) διάφορα τριμμένα τυριά
  • Πιπέρι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας

Οδηγίες παρασκευής:

-Ετοιμάζεις τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού χρησιμοποιώντας 800ml γάλα.

-Προσθέτεις τα αυγά και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύεις.

-Σε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί απλώνεις 7 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα – ένα.

-Απλώνεις τη γέμιση και σκεπάζεις με τα υπόλοιπα 7 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα – ένα.

-Ψήνεις σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο στους 180° αέρα για μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.

*Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός φυτικού, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.

#3 Σου έχει περισσέψει βρασμένο κοτόπουλο; Φτιάξε κρέπες με κοτόπουλο

Jenny.Gr

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 κουτί Μίγμα για Κρέπες ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 συσκευασία ΓΙΩΤΗΣ Crème
  • 400 γρ. κοτόπουλο στήθος βρασμένο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 50 γρ. λιαστή τομάτα
  • 60 γρ. τυρί τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής:

-Ετοιμάζεις τις Κρέπες ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
-Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και την πιπεριά. Κόβεις το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια.
-Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι με το κοτόπουλο και την πιπεριά.
-Προσθέτεις το σκόρδο, το θυμάρι, τη λιαστή τομάτα, το ΓΙΩΤΗΣ Créme, αλάτι και πιπέρι.
-Σιγοβράζεις για πέντε περίπου λεπτά. Προσθέτεις το τυρί και ανακατεύεις.
-Γεμίζεις τις κρέπες με τη γέμιση κοτόπουλου και σερβίρεις.

Jenny.Gr

Για περισσότερες συνταγές Μαγειρέματα ΓΙΩΤΗΣ δείτε εδώ.

Advertorial

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.