COOKING FAGITOS STORIES

Όσπρια: Κακές παιδικές αναμνήσεις…όχι πια!


Νίκος Καραθάνος

27 Φεβρουαρίου 2021

Όσπρια: Κακές παιδικές αναμνήσεις…όχι πια!
Ο Nίκος Καραθάνος δημιουργεί την πιο απολαυστική σαλάτα με φακές

Υπάρχει μία «κατάρα» στο οικογενειακό πρόγραμμα διατροφής: τα όσπρια. Παιδική μνήμη μπορεί και εφιάλτης για τους περισσότερους από εμάς!

Θυμάμαι από μικρός τη μητέρα μου να προσπαθεί να βάλει στο διατροφικό μας πρόγραμμα, κάπου εκεί στη μέση της εβδομάδας, τα όσπρια. Εκείνη η μέρα ήταν μέρα τσακωμού γιατί και εγώ και η αδερφή μου, όπως σχεδόν όλα τα παιδιά, είχαμε τρομερή άρνηση και μεταξύ μας τώρα…δίκιο είχαμε! Γιατί θα έπρεπε να αγαπάμε μία άνοστη σούπα και να μη ζητάμε πατάτες τηγανιτές;

Πατάτες τηγανιτές δεν μας έκανε ποτέ η μητέρα μου ως εναλλακτική επιλογή των οσπρίων, οι πατάτες ήταν bonus επιβράβευσης για την εβδομάδα που τελείωνε οπότε πάντα υπήρχαν, αν υπήρχαν, αυστηρά μέσα στα φαγητά της Κυριακής.

Κάπως έτσι καταγράφηκε στην μνήμη μου ότι τα όσπρια είναι κάτι άνοστο, βαρετό, δεν επιδέχονται αλλαγών και εναλλακτικών αλλά είναι κάτι υποχρεωτικό σαν τα μαθήματα και συνοδεύονται πάντα από καβγά και γκρίνια και ξέρετε οι άντρες δεν αντέχουμε την γκρίνια…άρα και τα όσπρια!

Πέρασαν χρόνια για να αλλάξω άποψη, όχι για τη γκρίνια, αλλά για τα όσπρια και αυτό έγινε κυρίως μέσα από τη δουλειά μου.

Μεγαλώνοντας αλλά κυρίως μπαίνοντας στο χώρο της μαγειρικής επαγγελματικά και ανοίγοντας τους ορίζοντες μου, διαβάζοντας και ταξιδεύοντας, συνειδητοποίησα ότι τα όσπρια είναι θησαυρός τόσο στη διατροφή όσο και στη γαστρονομία.

Πώς έγινε αυτό; Μέσα από την εκπαίδευση που μου άνοιξε πόρτες στη μαγειρική μου φαντασία, γιατί κατάλαβα ότι τελικά όσπρια δεν σημαίνει απαραίτητα σούπα και ίσως άνοστη, αλλά και μία κρύα σαλάτα, μία ωραία κροκέτα ή ακόμα και γαρνιτούρα σε κάποιο ψάρι ή κρέας.

Έτσι λοιπόν σήμερα σας δίνω μία «εστιατοριακή» σαλάτα και σας προτρέπω να πειραματιστείτε, να αφήσετε τα «στερεότυπά» ότι τα όσπρια είναι κάτι «δύσκολο» που δεν τρώνε τα παιδιά άρα και κατά συνέπεια οι ενήλικες και να τα βάλετε στη διατροφή σας με πολλούς, ευφάνταστους και μοντέρνους τρόπους.

Σαλάτα φακές μπελούγκα με κανταΐφι φέτας, βινεγκρέτ από πορτοκάλι και πέστο από πελτέ ντομάτας.

jenny.gr


Υλικά για 4 άτομα


Για τις φακές
500γρ φακές
1 πιπεριά κόκκινη
½ κρεμμύδι λευκό


Για το πέστο πελτέ ντομάτας

400γρ πελτές ντομάτας
50γρ sesame oil
10γρ rice vinegar
100γρ κάσιους περασμένα από το φούρνο
30γρ σουσάμι λευκό
90γρ ζάχαρη άχνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΕΣΤΟ

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ

Βινεγκρέτ πορτοκάλι
120γρ φυσικό χυμό πορτοκάλι
2,5γρ μουστάρδα Dijon
100γρ ηλιέλαιο
100γρ ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1κγ μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά και ρίχνουμε σιγά-σιγά τα υγρά στοιχεία Κανταΐφι φέτας 15γρ κανταΐφι ανοιγμένο, προσθέτουμε 7γρ φέτα, το τυλίγουμε και το τηγανίζουμε.


ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Βράζουμε τις φακές σε νερό αλατισμένο που κοχλάζει, προσθέτουμε τις φακές και βράζουμε για 20-25 λεπτά, τις βγάζουμε, τις κρυώνουμε. Προσθέτουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα, λίγο από τη βινεγκρέτ πορτοκάλι, 20ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε τις φακές σε ένα πιάτο, από επάνω τοποθετούμε μία κουταλιά από το πέστο ντομάτας, γύρω-γύρω βάζουμε λίγη από τη βινεγκρέτ πορτοκάλι και την τελευταία στιγμή σε καυτό ηλιέλαιο τηγανίζουμε το κανταΐφι φέτας.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.