COOKING SUGAR, SUGAR

#tsoulomageiremata: Κέικ με καρύδια και καραμέλα


2 Φεβρουαρίου 2016

Υλικά 

240 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 200 γρ. καστανή ζάχαρη 5 αυγά large 400 γρ. αλεύρι γοχ 1 κγ μπέικιν πάουντερ ½ κγ αλάτι 240 γρ. γάλα 150 γρ. καρύδια ψίχα (χοντροκομμένη στο μίξερ)

Για τη σάλτσα καραμέλας

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 300 γρ. κρέμα γάλακτος 1 πρέζα αλάτι ¼ κγ εκχύλισμα βανίλιας

Cake_A01

Εκτέλεση 

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα καρύδια και αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και την ζάχαρη την καστανή και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψει το βούτυρο για περίπου 4 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πρωτού ρίξουμε το δεύτερο. Έπειτα ρίχνουμε λίγο λίγο εναλλάξ, το μείγμα αλευριού, και το γάλα τελειώνοντας με το αλεύρι.

Αλευροβουτυρώνουμε  μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση διαμέτρου 26 εκ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 60-80 λεπτά στον αέρα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα καραμέλας βάζωντας ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε ένα μέρος από τη ζάχαρη μέσα και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη μέχρι να γίνει καραμέλα. Επειτα ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει και αυτή καραμέλα. Πολύ προσεκτικά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς με την κουτάλα (προσέχουμε να μην έχουμε κοντά το πρόσωπό μας στην κατσαρόλα, γιατί οι ατμοί καίνε πάρα πολύ). Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό και σιγοβάζουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και να έχει λιώσει η καραμέλα. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμαστεί το κέικ.

Cake_A02

Όταν το κέικ είναι έτοιμο, αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε πάνω σε μία σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Βάζουμε το κέικ σε ένα πιάτο, το περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας και σερβίρουμε. Προαιρετικά το συνοδέυουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια.

Photo Credit: Alexei Siozov for jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.