#tsoulomageiremata: Η μυστική συνταγή για τα καλύτερα μουστοκούλουρα

Τρίτη 5 Απρίλιος 2016

Υλικά

  • 1000 γρ. αλεύρι γοχ
  • 80 γρ. νερό
  • 160 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. πετιμέζι
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80 γρ. κόκκινο κρασί
  • 2 κγ. χυμό λεμόνι
  • 1 κσ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κγ. σόδα
  • 1,5 κσ. κανέλα σκόνη
  • 1 κγ. γαρύφαλλο σκόνη
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

01 Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι το μπέικιν, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο μέσα σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και πλάθουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη , αυτό θα πάρει περίπου 10 λεπτά (την ίδια διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και στο μίξερ με το γάντζο). Παίρνουμε 2 ταψιά του φούρνου και βάζουμε λαδόκολλα επάνω τους. Δημιουργούμε μπαλάκια 40 γρ. το καθένα και πλάθουμε σε κουλουράκια. Ρίχνουμε λίγο σουσάμι στον πάγκο εργασίας τοποθετούμε από πάνω τη ζύμη που έχουμε ανοίξει σε κορδόνι, το γυρνάμε άλλες δύο φορές ώστε να κολλήσει το σουσάμι και κλείνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και σερβίρουμε.

02

#tsoulotip: Μπορούμε να προσθέσουμε 70γρ. σταφίδες στη ζύμη άμα θέλουμε. Πολύ βασικό: δεν ζυμώνουμε τη ζύμη πάρα πολύ.

Photo Credit: Alexei Siozov for jenny.gr