COOKING SUGAR, SUGAR

Φτιάχνουμε το Γερμανικό "stollen cake" του Marco Mellies


12 Δεκεμβρίου 2019

Φτιάχνουμε το Γερμανικό "stollen cake" του Marco Mellies

Λίγες εβδομάδες έμειναν πριν τα Χριστούγεννα και οι περισσότερες πόλεις έχουν φορέσει τα γιορτινά τους. It's the most wonderful time of the year!

Και επειδή τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με τα περισσότερα γλυκά από κάθε άλλη μεγάλη γιορτή, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε καινούριες γεύσεις και πρωτότυπες συνταγές που θα γλυκάνουν εσάς, τα παιδιά και τους καλεσμένους σας. 

jenny.gr

Ο θρύλος, που αφορά το γλυκό που θα φτιάξουμε, λέει πως το εξόγκωμα που εμφανίζεται στην πάνω επιφάνεια του κέικ συμβολίζει την καμπούρα της καμήλας που μετέφερε τα δώρα των Τριών Μάγων στον μικρό Ιησού και πως οι σταφίδες που βρίσκονται στην γέμιση αναπαριστούν τα πολύτιμα κοσμήματα (χρυσός) που έλαβε ο Μεσσίας ως δώρο. Ο λόγος γίνεται για το πεντανόστιμο γερμανικό stollen cake.

Η παρασκευή του Stollen αποτελεί μια χριστουγεννιάτικη παράδοση των Γερμανών, η οποία χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Η αρχική του μορφή θύμιζε περισσότερο ψωμί παρά γλυκό, καθώς περιείχε αλεύρι, μαγιά, νερό και λάδι. Με το πέρασμα των χρόνων, το Stollen άλλαξε και πλέον υπάρχουν και διαφορετικές εκδοχές. 

Γεμίστε το ψυγείο με Lurpak® - το βούτυρο σε αλουμινόφυλλο, σε πρακτική συσκευασία, με μεζούρα, για μεγαλύτερη ευκολία χρήσης στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική- ανάψτε τον φούρνο και ετοιμαστείτε να γεμίσει το σπίτι σας όμορφες μυρωδιές, φτιάχνοντας το περίφημο χριστουγεννιάτικο κέικ της Γερμανίας.

jenny.gr

Υλικά 

250 γρ. σκληρό λευκό αλεύρι

17 γρ. προζύμι

100 γρ. βούτυρο Lurpak® (με πρόσθετη ποσότητα για να καλυφθεί το κέικ δύο φορές μετά το φούρνισμα)

28 γρ. ζάχαρη

25 γρ. αμυγδαλόπαστα                                         

75 ml γάλα

200 γρ. σταφίδες, βουτηγμένες σε 25ml ρούμι

50 γρ. λεμονόφλουδα γλασέ

13 γρ. πορτοκαλόφλουδα γλασέ

75 γρ. ψημένα αμύγδαλα

Μια πρέζα αλάτι

Ζάχαρη άχνη

Αρωματικά:

1g κανέλα

1g σκόρδο

1g μοσχοκάρυδο

1g κάρδαμο

1.5g βανίλια

0.5g γλυκάνισο

Ελάχιστο χυμό λεμόνι

Εκτέλεση 

Ξεκινάτε, επαληθεύοντας ότι όλα τα υλικά βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. 

Αρχικά, πρέπει να φτιάξετε τη πρώτη ζύμη. Αναμειγνύετε 75γρ αλεύρι, όλο το προζύμι, 3γρ ζάχαρη και 50ml γάλα. Στη συνέχεια αφήνετε το μείγμα στην άκρη για 20-30 λεπτά.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, φτιάχνετε τη βασική ζύμη. Αναμειγνύετε με τη σειρά το βούτυρο Lurpak®, την αμυγδαλόπαστα, λίγο αλάτι, τα τριμμένα μπαχαρικά και την υπόλοιπη ζάχαρη για 2 λεπτά περίπου. 

Στη συνέχεια, συνδυάζετε και τις 2 ζύμες μαζί και τις αναμειγνύετε με το υπόλοιπο αλεύρι και το γάλα. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην αναμείξετε παραπάνω τα υλικά της ζύμης (όχι περισσότερο από 3 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα). Η ζύμη θα πρέπει να είναι λίγο μαλακή αν πρόκειται να τη φουρνίσετε σε φόρμα για κέικ – αν τη φουρνίζετε χωρίς φόρμα, θα πρέπει να είναι λίγο πιο σκληρή. Αφήστε τη ζύμη στην άκρη για 35 λεπτά. 

Στη συνέχεια, προσθέστε τα φρούτα, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα, αναμειγνύοντας για 1 λεπτό. Αν χρησιμοποιείτε φόρμα ψησίματος για κέικ, απλά αναποδογυρίστε τη ζύμη και τοποθετήστε τη στη φόρμα. Αν δεν χρησιμοποιείτε φόρμα, τότε αναποδογυρίστε, στρώστε και απλώστε τη ζύμη. Έπειτα, φουρνίστε τη στους 200 βαθμούς κελσίου για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα.

Αφού ψηθεί, καλύψτε το κέικ με λιωμένο βούτυρο Lurpak®. Περιμένετε για 10 λεπτά και μετά καλύψτε ξανά το κέικ με βούτυρο. Στη συνέχεια πασπαλίστε το με αρκετή ζάχαρη άχνη.

Αφήστε το κέικ να κρυώσει και πασπαλίστε το με μία ακόμα στρώση ζάχαρης άχνης πριν το σερβίρετε. Καλή σας απόλαυση. 
 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.