COOKING SUGAR, SUGAR

Καλοκαιρινό στρούντελ με κεράσια


JTeam

22 Ιουνίου 2024

Καλοκαιρινό στρούντελ με κεράσια
www.soniaperonaci.it
Το στρούντελ με κεράσια είναι η καλοκαιρινή εκδοχή ενός από τα πιο αγαπημένα γλυκά.

Ακριβώς όπως το κλασικό στρούντελ, έτσι και το σημερινό είναι ένα ρολό μυρωδάτης ζύμης που περιέχει μια νόστιμη γέμιση όχι από μήλα αλλά από κεράσια, και σε αυτή την περίπτωση με άρωμα κανέλας και λεμονιού. Εξαιρετικό για να το απολαύσετε ακόμα και κρύο τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Ας δούμε μαζί τη συνταγή.

Υλικά

260 γρ αλεύρι

100 γρ. νερό

1 αυγό

20 γρ. ηλιέλαιο

5 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση

1,7 κιλά κεράσια

100 γρ. βούτυρο

160 γρ. καστανή ζάχαρη

30 γρ. άμυλο καλαμποκιού

Φλούδα λεμονιού

50 γρ. λικέρ κεράσι

Για το τέλος

10 γρ. βούτυρο

25 γρ. τριμμένη φρυγανιά

1 πρέζα κανέλα

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το νερό με το αλάτι και το λάδι. Σπάμε ένα αυγό και ανακατεύουμε τα πάντα μέχρι να έχουμε ένα λείο και ομοιογενές μείγμα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τοποθετούμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα σκεπάζοντας με μεμβράνη.

Για τη γέμιση

Πλένουμε τα κεράσια, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το τριμμένο ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε τα κεράσια και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι μαλακώσουν.

Μόνο την τελευταία στιγμήδιαλύουμε το άμυλο καλαμποκιού σε ένα μικρό μπολ με το λικέρ κεράσι, ανακατεύουμε καλά να σβήσουν οι σβώλοι και το αδειάζουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για άλλα δέκα λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για το τέλος

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και φρυγανίζουμε την τριμμένη φρυγανιά για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μαζί με την κανέλα, ανακατεύοντας συνεχώς, στη συνέχεια την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.

Σύνθεση

Παίρνουμε τη ζύμη, την αλευρώνουμε ελαφρά και με τον πλάστη την ισιώνουμε για να πάρει ένα ορθογώνιο σχήμα. Στη συνέχεια την τραβάμε ελαφρά για να αρχίσει να φαρδαίνει και μετά συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε μέχρι να χαλαρώσει. Κρατάμε τα δάχτυλά μας στραμμένα προς τα κάτω για να μην τη τρυπήσουμε και συνεχίζουμε μέχρι να αποκτήσει ένα ορθογώνιο 60x40 cm.

Τοποθετούμε το παραλληλόγραμμο της ζύμης σε μια καθαρή, αλευρωμένη πετσέτα έτσι ώστε οι μακριές πλευρές να είναι δεξιά και αριστερά μας. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά σε όλο το πλάτος των ζυμαρικών και μετά τοποθετούμε από πάνω τα κεράσια. Ξεκινάμε να τυλίγουμε το στρούντελ ξεκινώντας από τη γεμισμένη πλευρά, με τη βοήθεια της πετσέτας. Τυλίγουμε σε ρολό από την αντίθετη πλευρά και φροντίζουμε το κλείσιμο να παραμένει από κάτω. Τέλος, παίρνουμε τις άκρες της ζύμης, τις στρίβουμε για να σχηματίσουν ένα σχήμα καραμέλας.

Τοποθετούμε το στρούντελ στο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, κάνουμε μερικές διαγώνιες τομές στην επιφάνειά του για να βγει ο ατμός κατά το ψήσιμο και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το πάνω μέρος.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.