Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας ένα πράγμα: Αν πρόκειται να φάτε κέικ σοκολάτας, καλύτερα να αξίζει κάθε μπουκιά. Το γλυκό πρέπει να είναι τόσο λαχταριστό και νόστιμο που να σας δίνει μια δόση απόλαυσης και να σας αφήνει εντελώς ικανοποιημένους. Αυτή η συνταγή για κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη ικανοποιεί όλα τα παραπάνω και το γεγονός ότι είναι επίσης χωρίς γλουτένη σημαίνει ότι μπορούν να το απολαύσουν και όσοι έχουν κοιλιοκάκη.
Η συνταγή θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία… Εδώ είναι πώς θα φτιάξετε αυτό το λαχταριστό αλμυρό κέικ σοκολάτας.
Υλικά
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο, συν λίγο μαλακωμένο βούτυρο ή λάδι καρύδας για το τηγάνι
1/4 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
Για τη γαρνιτούρα: νιφάδες θαλασσινό αλάτι
Για το frosting
100 γρ. κομματάκια τσιπς σοκολάτας
1/2 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
100 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε μια φόρμα για κέικ με λίγο βούτυρο ή λάδι καρύδας.
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στο μπολ του μίξερ), χτυπάμε μαζί το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο, το σιρόπι σφενδάμου, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα αυγά μέχρι να ενωθούν πλήρως. Προσθέτουμε αλεύρι αμυγδάλου, τη μαγειρική σόδα, αλάτι και το κακάο. Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι για να ανακατέψουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν.
Ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί στη συνέχεια ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο, τοποθετήστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά στο ταψί και στη συνέχεια το αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Φτιάχνουμε το frosting. Λιώνουμε τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος μαζί, είτε στο μάτι της κουζίνας είτε στο φούρνο μικροκυμάτων. Εάν τη λιώσετε σε φούρνο μικροκυμάτων, ρυθμίστε τον στο 30% ισχύος και ανακατεύετε κάθε 20-30 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η σοκολάτα δεν θα καεί. Αφαιρέστε την και αφήστε την να κρυώσει.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε ελαφρά το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια, το αλάτι και τη σοκολάτα για 1 λεπτό περίπου. (Αν χτυπήσετε περισσότερο, μπορεί να γίνει πολύ άκαμπτο.) Απλώστε το frosting πάνω και στα πλαϊνά του κέικ. Πασπαλίστε με λίγο θαλασσινό αλάτι, κόψτε σε φέτες και σερβίρετε.
Καλή απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.