Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι νόστιμες συνταγές ήταν μερικές από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις στο Instagram το 2022. Από σάλτσες μέχρι κοτόπουλο και κρεμώδεις σούπες, αυτά τα πιάτα είναι πεντανόστιμα.
Κρεμώδης μανιταρόσουπα
Αυτή η κρεμώδης σούπα έχει πλούσια γήινη γεύση από τα μανιτάρια και τη σάλτσα σόγιας.
Υλικά
4 φλιτζάνια βραστό νερό
2 φλιτζάνια αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
1 κουταλιά της σούπας άμυλο καλαμποκιού
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας με χαμηλό νάτριο
⅝ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού)
3 κιλά ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 ½ κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
⅓ φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια από το βραστό νερό πάνω από τα μανιτάρια πορτσίνι και τα αφήνουμε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε με ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ, κρατώντας τον ζωμό και αφήνουμε τα μανιτάρια στην άκρη.
Προσθέτουμε στον ζωμό το άμυλο καλαμποκιού, τη σάλτσα σόγιας, αλάτι, πιπέρι και τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια βραστό νερό και τον αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά. Όταν μαλακώσουν τα κρεμμύδια τα προσθέτουμε μαζί με τα μανιτάρια πορτσίνι, τα φρέσκα μανιτάρια και το θυμάρι στο μείγμα του ζωμού και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
Μεταφέρετε 2 φλιτζάνια από τη σούπα σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, περίπου 10 δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε σε μπολ όταν είναι ακόμα
Ελαφριά λαχανόσουπα
Το λάχανο είναι χαμηλό σε θερμίδες και προσφέρει άφθονες φυτικές ίνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να χορτάσετε και να αισθάνεστε ικανοποιημένοι. Από γαστρονομική άποψη, το λάχανο είναι αρκετά ήπιο σε σύγκριση με μερικά από τα σταυρανθή ξαδέρφια του όπως το μπρόκολο. Αυτό το καθιστά την τέλεια προσθήκη σε μια σούπα χαμηλών θερμίδων, μαζί με άλλα λαχανικά όπως πιπεριές, σέλινο και καρότα.
Υλικά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
2 κοτσάνια σέλινο, ψιλοκομμένο
1 μέτρια κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ½ κουταλάκι του γλυκού καρύκευμα
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
8 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 μέτριο πράσινο λάχανο, κομμένο στη μέση και σε φέτες
1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη
2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι από λευκό κρασί
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο. Σοτάρουμε, ανακατεύοντας, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν, για 6 με 8 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά, το σκόρδο, το καρυκεύμα, το πιπέρι και το αλάτι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τον ζωμό, το λάχανο και τη ντομάτα , αυξάνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και αφήνετε να πάρει βράση. Στη συνέχεια μειώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει, σκεπάζουμε μερικώς και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά, 15 με 20 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύδι. Η σούπα είναι έτοιμη.
Μελωμένες γλυκοπατάτες με σιρόπι σφενδάμου
Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτές οι γλυκοπατάτες λιώνουν στο στόμα σας. Αφού ροδίσουν, σιγοβράζουν στον ζωμό και απορροφούν τις γεύσεις του σιροπιού σφενδάμου και του λεμονιού. Αυτό το απλό πιάτο είναι υπέροχο μαζί με ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό.
2 κιλά γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή ζωμό κοτόπουλου
¼ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις γλυκοπατάτες, το βούτυρο, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ύστερα τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει, για 25 έως 30 λεπτά.
Χτυπάμε τον ζωμό, το σιρόπι σφενδάμου και το χυμό λεμονιού μαζί σε ένα μπολ. Προσθέτουμε προσεκτικά το μείγμα στο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά και οι γλυκοπατάτες να είναι πολύ τρυφερές, 5 με 8 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστές.
Κις με σπανάκι και μανιτάρια
Αυτή η υγιεινή χορτοφαγική συνταγή για κις είναι πολύ απλή και νόστιμη. Απολαύστε την για πρωινό ή στο μεσημεριανό μαζί με μια ελαφριά σαλάτα.
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο σπανάκι αντί για φρέσκο. Το κατεψυγμένο σπανάκι είναι μια καλή εναλλακτική αρκεί να αποψυχθεί και να φύγουν τα υγρά του.
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200 γρ. φρέσκα ανάμεικτα άγρια μανιτάρια σε φέτες
1 ½ φλιτζάνι γλυκό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
150 γρ. φρέσκο σπανάκι (περίπου 8 φλιτζάνια), χοντροκομμένο
6 αυγά
¼ φλιτζάνι γάλα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού, συν περισσότερο για γαρνίρισμα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 ½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ύστερα προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Τέλος προσθέστε και το σπανάκι και το μαγειρεύουμε, μέχρι να μαραθεί, 1 με 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το τυρί. Ρίχνουμε το μίγμα σε ένα ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Γαρνίρουμε με θυμάρι και σερβίρουμε.
Μπουτάκια κοτόπουλου με βαλσάμικο
Τα μπούτια κοτόπουλου μαγειρεύονται σε μια ελαφρώς γλυκιά σάλτσα, χάρη στον συνδυασμό βαλσαμικού ξιδιού, μελιού και ζωμού κοτόπουλου. Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο.
Υλικά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα, χωρίς το δέρμα
½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
½ φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου
⅓ φλιτζάνι βαλσάμικο ξύδι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε στα μπούτια κοτόπουλου, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Τα σοτάρουμε γυρίζοντας τα μια φορά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές, συνολικά για 6 με 8 λεπτά. Ύστερα τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι μαζί με τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 4 λεπτά. Ύστερα προσθέτουμε τον ζωμό, το ξύδι, το μέλι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για να έχουμε μια σάλτσα.
Τέλος προσθέτουμε και τα μπούτια κοτόπουλου, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου.
Σπανάκι με βαλσάμικο και παρμεζάνα
Το σημερινό πιάτο είναι ένα γρήγορο και γευστικό συνοδευτικό. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
Υλικά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κιλό φρέσκο σπανάκι
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
4 κουταλάκια του γλυκού βαλσάμικο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ύστερα προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί, για 3 έως 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την παρμεζάνα και το βαλσάμικο και απολαμβάνουμε.
Credit photography: Caitlin Bensel
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.