
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι νόστιμες συνταγές ήταν μερικές από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις στο Instagram το 2022. Από σάλτσες μέχρι κοτόπουλο και κρεμώδεις σούπες, αυτά τα πιάτα είναι πεντανόστιμα.
Κρεμώδης μανιταρόσουπα
Αυτή η κρεμώδης σούπα έχει πλούσια γήινη γεύση από τα μανιτάρια και τη σάλτσα σόγιας.
Υλικά
4 φλιτζάνια βραστό νερό
2 φλιτζάνια αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
1 κουταλιά της σούπας άμυλο καλαμποκιού
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας με χαμηλό νάτριο
⅝ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού)
3 κιλά ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 ½ κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
⅓ φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια από το βραστό νερό πάνω από τα μανιτάρια πορτσίνι και τα αφήνουμε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε με ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ, κρατώντας τον ζωμό και αφήνουμε τα μανιτάρια στην άκρη.
Προσθέτουμε στον ζωμό το άμυλο καλαμποκιού, τη σάλτσα σόγιας, αλάτι, πιπέρι και τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια βραστό νερό και τον αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά. Όταν μαλακώσουν τα κρεμμύδια τα προσθέτουμε μαζί με τα μανιτάρια πορτσίνι, τα φρέσκα μανιτάρια και το θυμάρι στο μείγμα του ζωμού και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
Μεταφέρετε 2 φλιτζάνια από τη σούπα σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, περίπου 10 δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε σε μπολ όταν είναι ακόμα
Ελαφριά λαχανόσουπα
Το λάχανο είναι χαμηλό σε θερμίδες και προσφέρει άφθονες φυτικές ίνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να χορτάσετε και να αισθάνεστε ικανοποιημένοι. Από γαστρονομική άποψη, το λάχανο είναι αρκετά ήπιο σε σύγκριση με μερικά από τα σταυρανθή ξαδέρφια του όπως το μπρόκολο. Αυτό το καθιστά την τέλεια προσθήκη σε μια σούπα χαμηλών θερμίδων, μαζί με άλλα λαχανικά όπως πιπεριές, σέλινο και καρότα.
Υλικά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
2 κοτσάνια σέλινο, ψιλοκομμένο
1 μέτρια κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ½ κουταλάκι του γλυκού καρύκευμα
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
8 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 μέτριο πράσινο λάχανο, κομμένο στη μέση και σε φέτες
1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη
2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι από λευκό κρασί
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο. Σοτάρουμε, ανακατεύοντας, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν, για 6 με 8 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά, το σκόρδο, το καρυκεύμα, το πιπέρι και το αλάτι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τον ζωμό, το λάχανο και τη ντομάτα , αυξάνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και αφήνετε να πάρει βράση. Στη συνέχεια μειώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει, σκεπάζουμε μερικώς και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά, 15 με 20 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύδι. Η σούπα είναι έτοιμη.
Μελωμένες γλυκοπατάτες με σιρόπι σφενδάμου