COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Beef Wellington: Μια υπέροχη συνταγή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι


JTeam

16 Δεκεμβρίου 2022

Beef Wellington: Μια υπέροχη συνταγή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
https://www.ogguli.it
Μπορεί οι περισσότεροι να μη  γνωρίζουν το Beef Wellington, όμως όποιος όμως το έχει γευτεί, μπορεί να πιστοποιήσει τη νοστιμιά του, ενώ, όποιος το αγνοεί, νομίζουμε ότι είναι η ώρα να συστηθεί μαζί του.

Το φιλέτο Wellington είναι ένα τυπικό πιάτο του Ηνωμένου Βασιλείου και πλέον διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Παρασκευάζεται με ροδισμένο φιλέτο βοδινού κρέατος τυλιγμένο με ωμό ζαμπόν και μανιτάρια, κλεισμένο σε μια κρούστα από ζύμη. Μια συνταγή που αν και χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστεί, έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα και εγγυημένη επιτυχία

Το Beef Wellington είναι ένα τέλειο πιάτο για να το σερβίρετε σε ειδικές περιστάσεις, ειδικά στο μενού των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς. Συνοδέψτε το με πατάτες φούρνου και είστε έτοιμοι.

Υλικά

Για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι 00

150 γρ. βούτυρο

100 γρ. παγωμένο νερό

Αλάτι

Για το φιλέτο

1,4 κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο

300 γρ. ζαμπόν σε φέτες

50 ml ελαιόλαδο

4 κλωναράκια δεντρολίβανο

1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι

200 γρ κόκκινο κρασί

100 ml ζωμός λαχανικών ή κρέατος

Αλάτι, πιπέρι

Για τα μανιτάρια

500 γρ. μανιτάρια

2 σκελίδες σκόρδο

30 γρ βούτυρο

50 ml ελαιόλαδο

2 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι

2 κλωναράκια φρέσκια μαντζουράνα

Αλάτι, πιπέρι

1 αυγό

Jenny.Gr
www.lacucinaitaliana.it

Εκτέλεση

Αρχικά το κρέας πρέπει να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μια-δυο ώρες πριν ψηθεί.

Ρίχνουμε το αλεύρι στο multi και το κρύο βούτυρο από το ψυγείο και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά προσθέτουμε το παγωμένο νερό και το αλάτι. Όταν τα υλικά τείνουν να αναμειχθούν, μεταφέρουμε το μίγμα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνετε για να δημιουργηθεί μια ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα να ξεκουραστεί.

Για να ετοιμάσουμε το κρέας και τη σάλτσα: Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι με το δεντρολίβανο, όταν το λάδι είναι ζεστό, σοτάρουμε το φιλέτο σε όλη την επιφάνεια, γυρίζοντάς το συνέχεια, για σχεδόν 30 λεπτά. Ύστερα βάζουμε το κρέας να στραγγίξει και το ακουμπάμε σε μια σχάρα που θα έχουμε τοποθετήσει μια πιατέλα για να μαζεύει τα υγρά.

Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί στο τηγάνι και αφήνουμε τη σάλτσα να συρρικνωθεί. Το περνάμε από μια σήτα, αλατοπιπερώνουμε και το ξαναβάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε μία ή δύο κουτάλες ζωμό λαχανικών (ή κρέας) τέλος το αλεύρι για να πήξει η σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα αφήνουμε στην άκρη.

Τώρα καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Τα βάζουμε σε ένα καθαρό τηγάνι με λάδι, σκόρδο ψιλοκομμένο (ή ολόκληρα αν θέλετε να το αφαιρέσετε αργότερα) και βούτυρο και τα σοτάρουμε. Προς το τέλος, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα φύλλα θυμαριού.

Όσο ξεκουράζεται το κρέας, απλώνουμε τις φέτες ζαμπόν σε ένα φύλλο λαδόκολλας για να σχηματίσουμε μια επιφάνεια που στη συνέχεια να μπορούμε να διπλώσουμε το κρέας και να το καλύψουμε πλήρως. Απλώνουμε μια βάση μανιταριών, στρώνουμε από πάνω το κρέας, προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια και μετά το τυλίγουμε με τις φέτες ζαμπόν μέχρι να κλείσει τελείως.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, τοποθετούμε το φιλέτο πάνω στη ζύμη και το τυλίγουμε, κλείνοντας το καλά.

Αλείφουμε τη ζύμη με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Το φιλέτο τύπου Wellington είναι έτοιμο για σερβίρισμα και συνοδεύεται με τη σάλτσα του.

Καλή απόλαυση.

Συμβουλές

Διατηρήστε το φιλέτο Wellington στο ψυγείο για έως και μερικές μέρες. Μπορείτε να κόψετε το φιλέτο σε φέτες, να το βάλετε σε ειδικά σακουλάκια και να το παγώσετε. Διατηρήστε το στην κατάψυξη έως και ένα μήνα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.