COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

5 μυστικά για να φτιάχνεις πάντα τα ζυμαρικά al dente


JTeam

28 Ιουνίου 2023

5 μυστικά για να φτιάχνεις πάντα τα ζυμαρικά al dente
unsplash
Στην πραγματικότητα, οι Ιταλοί λέγοντας «al dente» κρίνουν την τραγανότητα των βρασμένων ζυμαρικών τους από το δάγκωμα (από το πόσο κρατάνε «στο δόντι»).

Ζυμαρικά al dente δεν υπάρχουν! Ή μάλλον: είναι ένας ορισμός που δεν είναι πολύ ακριβής. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ακριβής στιγμή που να μπορούμε να πούμε ότι τα ζυμαρικά είναι al dente και όχι μαγειρεμένα. Το να νιώθεις τα ζυμαρικά al dente είναι μια υποκειμενική αντίληψη .

Τα ζυμαρικά είναι έτοιμα όταν το νήμα του σκληρού σιταριού, όταν ένα μακαρόνι κόβεται στη μέση ή ένα μακαρόνι θρυμματίζεται, εμφανίζεται ως μια λευκή ουσία. Για να αποκτήσετε al dente τα ζυμαρικά υπάρχουν μερικά εύκολα κόλπα.

Μην «πετάτε» τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα

Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Μην πετάτε τα ζυμαρικά στο βραστό νερό, αλλά να τα βάζετε με τις χούφτες σας. Και αυτό γιατί οι κρούσεις μπορεί να προκαλέσουν μικρές ρωγμές και να σπάσουν τα ζυμαρικά κατά το μαγείρεμα…και σε κανέναν δεν αρέσουν τα σπασμένα ζυμαρικά στο πιάτο του.

Ανακατέψτε τα ζυμαρικά

Μόλις πέσουν τα ζυμαρικά στο βραστό νερό, είναι σημαντικό να τα ανακατέψετε. Για να το κάνουμε αυτό, χρησιμοποιούμε ό,τι έχουμε- ένα κουτάλι, μια τρυπητή κουτάλα, - και κάνουμε λεπτές κινήσεις. Ανακατεύοντας απαλά για να επιστρέψουμε στο νερό να περιβάλλει τα ζυμαρικά ομοιόμορφα.

Πρωταγωνιστής στην κατσαρόλα δεν είναι μόνο τα ζυμαρικά, αλλά και πάνω από όλα το νερό. Στην πραγματικότητα, χάρη στο νερό τα ζυμαρικά ενυδατώνονται και είναι πάντα το νερό που μεταμορφώνει το άμυλο όσο και τις πρωτεΐνες στα ζυμαρικά. Το απαλό ανακάτεμα προάγει το βέλτιστο μαγείρεμα.

Jenny.Gr
pexels

Μην εγκαταλείπετε τα ζυμαρικά

Μην αφήσετε τα ζυμαρικά μόνα τους κατά το μαγείρεμα. Οι περισσότεροι από εμάς ρυθμίζουμε ένα χρονόμετρο και αφήνουνε τα ζυμαρικά να μαγειρευτούν χωρίς επίβλεψη. Ωστόσο, πρέπει να ελέγχονται. Βεβαιωθείτε ότι:

  • Η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει υπερβολικά

  • Το νερό δεν ξεχειλίζει

  • Τα ζυμαρικά μαγειρεύονται ομοιόμορφα

Η γευσιγνωσία δεν πρέπει να λείπει ποτέ

Το μυστικό για al dente ζυμαρικά βρίσκεται στη γεύση. Ας μην εμπιστευόμαστε τυφλά τους χρόνους που αναγράφονται στη συσκευασία: όχι επειδή είναι λάθος, αλλά επειδή το προσωπικό μας γούστο μπορεί να είναι διαφορετικό από τον μέσο όρο. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβετε αν τα ζυμαρικά είναι al dente, ανάλογα με το γούστο σας, είναι να τα δοκιμάσετε ενώ μαγειρεύονται. Ας τα δοκιμάσετε στα μισά του μαγειρέματος και μετά ξανά στο τέλος, για να καταλάβετε πότε έχουν φτάσει στον βαθμό βρασμού που προτιμάτε. Μόνο έτσι θα έχετε πάντα τα τέλεια al dente ζυμαρικά.

Λάβετε υπόψη με τι θα τα συνοδέψετε

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά λαμβάνοντας υπόψη το πώς θα καρυκευτούν. Για παράδειγμα, αν ετοιμάζουμε ζυμαρικά με σάλτσα , τα στραγγίζουμε 2 λεπτά πριν και προσθέτουμε λίγο βραστό νερό όταν τα σοτάρουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Με αυτόν τον τρόπο θα εκμεταλλευτούμε το άμυλο του νερού για να ανακατέψουμε καλύτερα τη σάλτσα με τα ζυμαρικά.

Ωστόσο, ας θυμηθούμε ότι τα ζυμαρικά συνεχίζουν να ψήνονται ακόμα και αφού τα στραγγίξουμε.

Η προετοιμασία ενός πιάτου με ζυμαρικά φαίνεται ασήμαντη, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά μικρά κόλπα που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε το αποτέλεσμα να είναι τέλειο για όλους τους ουρανίσκους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.