Ο σολομός θεωρείται συχνά μια εύκολη πρωτεΐνη στο μαγείρεμα, καθώς δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Απλώς τον μαγειρεύετε μέχρι να μπορείτε να τον ανοίξετε με ένα πιρούνι. Ωστόσο, είναι επίσης εύκολο να παραψηθεί, γεγονός που προκαλεί τη διαρροή της λευκής λευκωματίνης . Είναι απολύτως ασφαλής για κατανάλωση, αλλά το υπερβολικό μαγείρεμα αφήνει λιγότερο ευχάριστη γεύση και τον κάνει πιο στεγνό. Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη θερμοκρασία για να ψήσουμε τον σολομό;
Η καλύτερη θερμοκρασία για το ψήσιμο του σολομού
Το «χαμηλό και αργό μαγείρεμα» είναι το μάντρα της μαγειρικής που συχνά συνδέεται με μεγάλες μερίδες κρέατος, αλλά ισχύει και για τον σολομό. Το ψήσιμο του σολομού σε εξαιρετικά χαμηλές 135 βαθμούς κελσίου διατηρεί το ψάρι τρυφερό. Σας παραξενεύει που η θερμοκρασία είναι τόσο χαμηλή; Στους 135 βαθμούς, που συχνά θεωρείται η «θερμοκρασία ψησίματος», μπορείτε να μαγειρέψετε αργά όλα τα είδη των χειμωνιάτικων πιάτων, από ψητά λαχανικά μέχρι παϊδάκια και κοκκινιστά.
Το μαγείρεμα σε αυτή τη θερμοκρασία έχει ως αποτέλεσμα το ψάρι να λιώνει στο στόμα, κάτι που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Η χαμηλότερη θερμοκρασία επιτρέπει στο λίπος να αποβάλλεται πιο αργά από το ψάρι, διατηρώντας το ζουμερό και γευστικό. Επιπλέον, ένας χαμηλός, αργός φούρνος μειώνει την ποσότητα των οσμών που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μυρίζει ψάρι η κουζίνα σας.
Πώς να ψήσετε τον σολομό
Τοποθετήστε τη φλούδα του σολομού προς τα κάτω σε ένα ταψί στρωμένο με περγαμηνή. Ψήστε σετον φούρνο στους 135 βαθμούς κελσίου για 9 έως 11 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του φιλέτου, μέχρι να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία περίπου στους 50 βαθμούς. Εάν ο σολομός εξακολουθεί να φαίνεται ημιδιαφανής, μαγειρέψτε τον για άλλα 3 με 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει αδιαφανής. Για μέγιστη τρυφερότητα, αφήστε τον σολομό να ξεκουραστεί για λίγο πριν τον σερβίρετε, επιτρέποντας στους χυμούς του να απλωθούν σε όλο το φιλέτο. Θυμηθείτε ότι ο σολομός συνεχίζει να μαγειρεύεται στο για λίγα λεπτά αφού τον βγάλετε από τον φούρνο, οπότε αν ανησυχείτε ότι μπορεί να παραψηθεί, αφαιρέστε τον και αφήστε τον σε ένα πιάτο.
Περισσότερες συμβουλές για έναν τέλεια ψημένο σολομό
Ο λαχταριστός σολομός ξεκινά με την επιλογή ενός κομματιού ψαριού υψηλής ποιότητας. Είτε είναι εκτρεφόμενο, είτε αλιευμένο, επιλέξτε ένα σφιχτό φιλέτο χωρίς μυρωδιά ψαριού και με άθικτη, δεμένη σάρκα, καθώς η σάρκα με κενά μπορεί να υποδηλώνει υπερβολικό χειρισμό. Εάν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας, επιλέξτε άγρια αλιευμένο σολομό με την πιστοποίηση MSC ή Marine Stewardship Council , για την υποστήριξη βιώσιμων πρακτικών αλιείας. Ο άγριος σολομός έχει συχνά ζωηρό χρώμα, πιο λεπτή υφή και πιο βαθιά γεύση.
Μερικά εύκολα κόλπα κάνουν μεγάλη διαφορά. Ξεκινήστε με λίγο θαλασσινό αλάτι, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και, αν σας αρέσει, ρίξτε μερικές φέτες λεμονιού και φρέσκα μυρωδικά -όπως άνηθο ή δεντρολίβανο- γύρω από το φιλέτο για μια αρωματική ώθηση. Και μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα χυμώδες και νόστιμο ψάρι.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.