COOL GREECE

Ταξιδεύουμε στην αρχοντική Καστοριά και την εντυπωσιακή λίμνη της


Χριστίνα Γουδρούπη

28 Μαρτίου 2019

kastoria_nature_cropped1.jpg

Η Καστοριά μπορεί να είναι μικρή, αλλά είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Η φημισμένη πόλη των γουναράδων βρίσκεται ανάμεσα στα επιβλητικά βουνά Γράμμο και Βίτσι, αλλά το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο και σήμα κατατεθέν της, είναι η λίμνη της. Χάρη σε αυτήν, αποτελεί έναν προορισµό παντός καιρού, καθώς αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες με διαφορετικό τρόπο σε κάθε εποχή. Λίγες μέρες αρκούν για να τη γνωρίσει κανείς, αλλά όχι για να τη χορτάσει.

Το στολιδι αυτής της πόλης είναι η λίμνη Ορεστιάδα, η οποία έχει κηρυχθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι η δεύτερη πιο παραγωγική σε αλιεύματα λίμνη της Ελλάδας, ενώ αποτελεί και υδροβιότοπο μεγάλης σημασίας, τόσο για τα υδρόβια, όσο και για τα πουλιά της περιοχής. Στη λίμνη Ορεστιάδα μπορεί να κανείς να αντικρίσει περίπου 200 σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών, όπως ερωδιούς κι αργυροπελεκάνους.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε μια «σφαιρική» εικόνα της πόλης είναι κάνοντας το μικρό γύρο της λίμνης. Στις ακτές της θα βρείτε όμορφες πλατείες, πάρκα, λιθόστρωτες διαδρομές και ειδικά διαμορφωμένους χώρους, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη μοναδική ομορφιά της.

Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε με καράβι ή να κάνετε διάφορα σπορ. Κάντε μια στάση στο Σπήλαιο του Δράκου με τις επτά υπόγειες λίμνες και τις δέκα αίθουσες και θαυμαύστε τους σταλακτίτες.

Ακολουθήστε τη διαδρομή μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και θαυμάστε την πόλη από ψηλά.

 

Σε κοντινή απόσταση από τη λίμνη, θα δείτε την παλιά συνοικία Ντολτσό, η οποία είναι μια από τις πιο γραφικές γειτονιές της πόλης. Πολλά από τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά της, τα οποία χτίστικαν τον 17ο και τον 18ο αιώνα λόγω της οικονομικής άνθισης από το εμπόριο γούνας, έχουν πλέον μετατραπεί σε μουσεία. Επισκεφθείτε το αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το αρχοντικό Εμμανουήλ που στεγάζει το Μουσείο Ενδυματολογίας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ντολτσό#καστορια#αρχοντικα και ιστοριες#

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη anastasia.#toolip (@anastasia.toolip) στις

Στη βόρεια παραλία θα συναντήσετε το Απόζαρι, το οποίο ξεχωρίζει για την αριστοκρατική του ατμόσφαιρα, τις περίτεχνες βυζαντινές εκκλησίες και τα παραδοσιακά μακεδονίτικα αρχοντικά.

Η περιοχή της Καστοριάς έχει συνολικά πάνω από 70 βυζαντινές εκκλησίες, οι οποίες έχουν κηρυχθεί διατηρητέες ως ιστορικά μνημεία, για να θυμίζουν το πλούσιο θρησκευτικό και πολιτιστικό υπόβαθρό της πόλης. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης (πλατεία Δεξαμενής), όπου εκτίθενται πάνω από 700 εκθέματα, όπως άριστα συντηρημένες εικόνες από τους ναούς της πόλης, γλυπτά, τοιχογραφίες και αγιογραφίες.

Μην παραλείψετε να θαυμάσετε τη φημισμένη καστοριανή τέχνη της γουναρικής στα πολλά εργαστήρια – εκθετήρια και στο Κέντρο Γούνας Ε.ΔΗ.ΚΑ.

Αν έχετε χρόνο και όρεξη για κοντινές αποδράσεις, επισκεφτείτε το παραδοσιακό χωριό Νεστόριο όπου διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το μουσικό φεστιβάλ River Party, αλλά και το χωριό Νόστιμο, γνωστό για το απολιθωμένο δάσος του, ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων.

Δείτε ακόμη: 10+1 Best Insta posts με άρωμα Ελλάδας!