COOL GREECE

Τα 7 καλύτερα μέρη για να πάτε τις Απόκριες- Πού σας περιμένουν τα πιο απολαυστικά έθιμα


The Jennettes

6 Φεβρουαρίου 2020

Τα 7 καλύτερα μέρη για να πάτε τις Απόκριες- Πού σας περιμένουν τα πιο απολαυστικά έθιμα

Εάν έχετε αρχίσει να σκέφτεστε την επόμενη σας απόδραση και σχεδιάζετε να ταξιδέψετε για να απολαύσετε τις φετινές Απόκριες, κάποια μέρη της Ελλάδας σάς υπόσχονται τα καλύτερα έθιμα και τις πιο όμορφες στιγμές χαράς και γλεντιού.

Σε κάποιες περιοχές, ταμπούρλα, πυροτεχνήματα, πυροβολισμοί και τυμπανοκρουσίες σηματοδοτούν τον ερχομό των Αποκριών. Στη μνήμη κάθε τοπικής κοινωνίας επαναφέρεται η μορφή του παλιού ντελάλη να φωνάζει στους δρόμους: “Όποιος δεν έχει θρεφτάρι ν' αγοράσει”. Ας δούμε μερικά από τα πιο ιστορικά έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο και κάνουν ακόμη και αυτούς που απεχθάνονται τις Απόκριες, να τις αγαπήσουν.

Βόλτα μέχρι τη Σκύρο για τον "γέρο" και την "κορέλα"

Η Σκύρος είναι το νησί των Βόρειων Σποράδων με την εντυπωσιακή μορφολογία και και τις καταπράσινες πλαγιές. η κατάλληλη εποχή για να την επικεφθείτε, μπορεί να είναι το καλοκαίρι, αλλά θα σας φανεί εξίσου εντυπωσιακή και τις Απόκριες.

Το έθιμο της Σκύρου θέλει τον “γέρο” και την “κορέλα” να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα των ημερών. Ο “γέρος” φοράει χοντρή μαύρη κάπα, άσπρη υφαντή βράκα και έχει στη μέση κουδούνια, το βάρος των οποίων μπορεί να φτάσει έως και τα 50 κιλά.

Το πρόσωπό του καλύπτεται από προβιά μικρού κατσικιού και, περπατώντας, με χορευτικό ρυθμό ηχούν μελωδικά τα κουδούνια που φοράει. Η ντάμα του γέρου, η “κορέλα”, ντυμένη με παραδοσιακά σκυριανά ρούχα, χορεύει γύρω από τον γέρο, καθώς αυτός βαδίζει, ανοίγοντας του τον δρόμο ή προσπαθώντας να τον ξεκουράσει.

Το δίδυμο της σκυριανής Αποκριάς περιδιαβαίνει τα σοκάκια του νησιού, συνοδευόμενο πολλές φορές, από τον “φράγκο”, που ντυμένος παραδοσιακά σατιρίζει εκείνους τους Σκυριανούς που έβγαλαν τις βράκες και φόρεσαν παντελόνια (φράγκικα). Μια άλλη εκδήλωση του νησιού είναι η “τράτα” που αποτελεί αναπαράσταση της ναυτικής ζωής, όπου ψαράδες στην πλειονότητά τους, σατιρίζουν έμμετρα καταστάσεις και γεγονότα από την ελληνική καθημερινότητα.

Ταξίδι μέχρι τη Μεθώνη για "Του Κουτρούλη τον γάμο"

Σε απόσταση 61 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας, βρίσκεται η Μεθώνη, που είναι μια πανέμορφη γραφική κωμόπολη. Οι κάτοικοι της Μεθώνης αναβιώνουν ένα παλιό έθιμο που έχει τις ρίζες του, στις αρχές του 14ου αιώνα.

Τις Απόκριες, “ο γάμος του Κουτρούλη”, γνωστός σήμερα, ως “του Κουτρούλη ο γάμος” παίρνει σάρκα και οστά, ξαναζωντανεύει με τη μορφή παρωδίας και καταλήγει σε ένα γλέντι με γουρουνόπουλα, καψάλες (φέτες ψωμιού με λάδι καψαλισμένες στη φωτιά) και κρασί. Ποιος ήταν όμως, ο Κουτρούλης και γιατί ο γάμος του έμεινε παροιμιώδης; Όλα ξεκίνησαν όταν ο τελευταίος Έλληνας ιππότης, Ιωάννης Κουτρούλης, ερωτεύθηκε μια ντόπια, η οποία όμως, ήταν παντρεμένη.

Εκείνος, αφού την έκλεψε, αποφάσισε να συγκατοικήσει μαζί της, γεγονός που προκάλεσε κουτσομπολιά , αλλά και τον αφορισμό της γυναίκας από την Εκκλησία. Παρά την μεγάλη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, ο Κουτρούλης αγωνιζόταν επί 17 χρόνια, να την παντρευτεί νόμιμα. Τελικά, η γυναίκα παρουσίασε το διαζύγιο και έγινε το μυστήριο. Μετά την τέλεση του γάμου, το γλέντι κράτησε αρκετές ημέρες. Έτσι, το τρικούβερτο γλέντι έμεινε στην ιστορία και η φράση “έγινε του Κουτρούλη ο γάμος” πλέον, δηλώνει θορυβώδη εκδήλωση.

Οι "Κουδουνάτοι" της Νάξου

Η Νάξος είναι γνωστό ότι είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, αλλά πέρα από αυτό το γεγονός, είναι ένα νησί με ιστορία αιώνων, μοναδικά αξιοθέατα και πλούσια εναλλαγή τοπίων.

Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, η Νάξος γεμίζει από τους “Κουδουνάτους”. Ζωσμένοι με κουδούνια, οι άντρες φορούν κάπα και κουκούλα και περιδιαβαίνουν το χωριό, κάνοντας θόρυβο και προκαλώντας με άσεμνες εκφράσεις, ενώ κρατούν ξύλο που παραλληλίζεται με τον διονυσιακό φαλλό. Στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των “Κουδουνάτων” οργανώνεται επίσης, ο “γάμος της νύφης”, ο “θάνατος”, η “ανάσταση του νεκρού” και το “όργωμα” που αποτελούν στοιχεία της νησιωτικής λαογραφίας.

Μέχρι τη Χίο για τη "Μόστρα"

Η Χίος είναι ένα νησί που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και ένα πλούσιο φυσικό τοπίο. Αποτελεί μία από τις πιο γνωστές καρναβαλικές γιορτές και γίνεται σε ένα παραδοσιακό χωριό πετροκόπων και κτιστάδων της Χίου. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Μεσαίωνα, όπου οι χωριανοί κατατρόπωσαν τους πειρατές και μεθυσμένοι από τη χαρά της νίκης μετέφεραν τους αιχμαλώτους στην πλατεία του χωριού και τους επεδείκνυαν, κάνοντας γλέντι. Σήμερα, νεαροί κυρίως, το βράδυ της Παρασκευής φοράνε παλιά ρούχα, γυναικεία ή αντρικά, καλύπτουν το πρόσωπό τους με αυτοσχέδιες μάρκες, τις μουτσουναριές και κάνουν διάφορα σκετς, σκορπώντας κέφι, γέλιο και χαρά. Ως τελικός προορισμός ορίζεται η πλατεία του χωριού, όπου χορεύουν το ταλίμι, έναν χορό που αναπαριστά τις μάχες των Χιωτών με τους πειρατές.

Στη Σύρο για "Τα Ζεϊμπέκια"

Η "Αρχόντισσα" των Κυκλάδων με αριστοκρατική ομορφιά και φινέτσα είναι το κατάλληλο μέρος για να περάσετε τις φετινές σας Απόκριες. Η πατρίδα του Βαμβάκαρη, η Σύρος, ντύνεται κάθε χρόνο με χρώματα.

Τραγούδια ακούγονται δυνατά από τα μεγάφωνα, ενώ τις εκδηλώσεις ξεκινά πρώτη η Άνω Σύρος, με την αναβίωση του εθίμου “Ζεϊμπέκια” στα σοκάκια της. Πρόκεται για έναν πολεμικό χορό, που χόρευαν αντρικά ζευγάρια και έχει, ως θέμα την απαγωγή της Νύφης, γυναίκας του πρώτου Καπετάνιου. Η ατμόσφαιρα συνοδεύεται από τραγούδια και χορούς, ενώ την σκυτάλη παίρνει η Ερμούπολη με την μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών και των αρμάτων.

"Το κάψιμο του Τζάρου" στην Ξάνθη

Η Ξάνθη θυμίζει αλλοτινές εποχές και τα κτίσματά της είναι σαν να αφηγούνται την ιστορία της πόλης. Ολόκληρη η πόλη γιορτάζει κάθε χρόνο, τις Απόκριες με έντονους ρυθμούς. Το κάψιμο του Τζάρου είναι ένα έθιμο που μετρά σχεδόν, μισό αιώνα ζωής. Κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο μίας αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό λέγεται πως το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο, σε κλίμα μίας φαντασμαγορικής ατμόσφαιρας με πυροτεχνήματα, το απόγευμα της Κυριακής.

Μέχρι το Ρέθυμνο για νοσταλγικά αρώματα και μαντινάδες

Το Ρέθυμνο είναι ένας από τους προορισμούς που πρέπει να επισκεφθείς τις Απόκριες. Έθιμα όπως το “κλέψιμο της νύφης”, ο “Καντής”, το “μουντζούρωμα”, αναβιώνουν κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με το καλό κρασί και τους ήχους της λύρας. Πάει σχεδόν ένας αιώνας από τότε που οι Ρεθυμνιώτες υποδέχονταν με τις δέουσες τιμές την “Αυτού Εξοχότητα Βασιλέα Καρνάβαλο μέσα στην αταξία του ακράτητου γέλιου”.

Απόκριες μιας άλλης εποχής, με νοσταλγικό άρωμα και ρομαντικούς χορούς. Από νωρίς ο ντελάλης, ο “προπομπός” του καρναβαλιού, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, έχει ξεκινήσει τις εξορμήσεις στα χωριά του νομού για να φτάσει ως την αγορά και το Παλιό λιμάνι των Χανίων, προετοιμάζοντας τους Κρητικούς για την επίσημη έναρξη του Καρναβαλιού. Σειρά θα πάρουν το Κυνήγι Θησαυρού, οι κρητικές μαντινάδες, οι παλιές ελληνικές καντάδες που γεμίζουν κάθε γωνιά της πόλης του Ρεθύμνου. Η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων λήγει με το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στην Ελ. Βενιζέλου, στην ανατολική παραλία της Παλιάς Πόλης.