COOL GREECE

Κύθνος: 10 λόγοι που κάνουν αυτό το νησί τον απόλυτο προορισμό του φετινού καλοκαιριού


Εύα Κονδύλη

22 Μαΐου 2021

Κύθνος: 10 λόγοι που κάνουν αυτό το νησί τον απόλυτο προορισμό του φετινού καλοκαιριού
Τα Θερμιά, όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι, εξαιτίας των θερμών ιαματικών πηγών τους, είναι ένα νησί που διαφέρει από τις περισσότερες Κυκλάδες, ενώ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχει αρχίσει να κινεί το ενδιαφέρον όλο και περισσότερου κόσμου.

Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν την ιδιαίτερη σχέση και την μεγάλη αγάπη που έχω για αυτό το νησί, που κρατά εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Η Κύθνος αποτελεί ένα διαχρονικό νησί που μένει αναλλοίωτο στον χρόνο. Έτσι και την επισκεφθείς μια φορά, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να την «ερωτευτείς» και να θες να πηγαίνεις ξανά και ξανά!

 

Τα Θερμιά, όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι, εξαιτίας των θερμών ιαματικών πηγών τους, είναι ένα νησί που διαφέρει από τις περισσότερες Κυκλάδες, ενώ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχει αρχίσει να κινεί το ενδιαφέρον όλο και περισσότερου κόσμου.

Βρίσκεται ανάμεσα στην Κέα και την Σέριφο, και παρόλο που δεν έχει τόσο τον «κοσμοπολίτικο» αέρα που έχουν τα υπόλοιπα Κυκλαδίτικα νησιά, η μοναδική ομορφιά του, η ηρεμία του και αυτή η μίξη της παράδοσης με την μοντέρνα αισθητική, είναι σίγουρο πως θα σας «κλέψει» την καρδιά και θα θέλετε να την επισκεφθείτε ξανά και ξανά.

Οι λόγοι που πρέπει κανείς να επισκεφθεί την Κύθνο είναι πραγματικά άπειροι, αλλά ξεχωρίσαμε 10 από αυτούς:

1. Απέχει 3 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 1,5 ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου. Αυτό το κατατάσσει αυτομάτως στα νησιά τα οποία μπορείς να επισκεφθείς για μια γρήγορη απόδραση Σ/Κ, αλλά και για όσο επιθυμείς!

2. Η Κύθνος έχει 92 παραλίες. Καλά ακούσατε! Αυτές που είναι οργανωμένες είναι μετρημένες στα δάχτυλα, ενώ κύριο χαρακτηριστικό τους αποτελεί η άγρια φυσική ομορφιά των Κυκλάδων και τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά τους. Μερικές που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Επισκοπή, η Απόκριση, η Μεγάλη Άμμος, Άγιος Δημήτριος και ο Άγιος Σώστης

Αυτή που σίγουρα όμως πρέπει να επισκεφθείτε, και αποτελεί τη δική μου αγαπημένη (και όχι μόνο!) είναι η Κολώνα. Το μοναδικό σχήμα της, που χωρίζεται σε δύο μέρη, αποτελεί πόλο έλξης για ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Τα γαλάζια νερά και η αμμουδερή παραλία, είναι αρκετά για να σε κάνουν να την ερωτευθείς. Μπορείς να φθάσεις με αμάξι ή και με καραβάκι πολύ εύκολα, που σε μεταφέρει από τον Μέριχα σε λίγα λεπτά!

3. Η Κύθνος αποτελεί μια γαστρονομική εμπειρία, με πολλά παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει, έστω μια φορά στη ζωή του. Τα σφουγγάτα (μια παραλλαγή της τυροκροκέτας) με Θερμιώτικο τυρί πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις, αφού αποτελεί το διασημότερο φαγητό του νησιού. Επίσης μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την καπαροσαλάτα, καθώς και το θυμαρίσιο μελί, το οποίο φημίζεται για την ποιότητά του. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις πιταρόκουκουλόπιτα και κολώπι από τους παραδοσιακούς φούρνους!

4. Οι πιο γνωστοί οικισμοί του νησιού: Η Χώρα, η οποία είναι γεμάτη σοκάκια και πιο «ψαγμένα» μαγαζιά, καθώς και μπαρ, ο Μέριχας, το λιμάνι με αρκετά μαγαζιά και «ζωή», αλλά και μια safe επιλογή για διαμονή αν πηγαίνεις πρώτη φορά, η Δρυοπίδα, για μια βόλτα στα πιο παραδοσιακά μέρη του νησιού με πιο λίγα μαγαζιά, αλλά εξίσου πανέμορφα, η Κανάλα, για μια επίσκεψη στην ομώνυμη εκκλησία και βουτιά στην θάλασσα που βρίσκεται από κάτω, τα Λουτρά για βραδινή βόλτα, η Αγία Ειρήνη, για την απόλυτη εμπειρία ηρεμίας, και πολλές άλλες που πρέπει να ανακαλύψεις μόνος σου!

5. Υπάρχουν επίσης πολλές δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις, όπως πεζοπορία, απολαμβάνοντας την φυσική ομορφιά και απολαμβάνοντας το άρωμα του θυμαριού που χαρακτηρίζει όλο το νησί, αλλά και μια επίσκεψη στο σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας!

6. Μπορεί το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης να είναι το πιο διάσημο, όμως της Κύθνου είναι ίσως από τα πιο όμορφα των Κυκλάδων! Όπου και να σταθείς μπορείς να θαυμάσεις τη στιγμή που ο κατακόκκινος ήλιος «χτυπά» τη θάλασσα, για μια μοναδική θέα. Tip: Προτίμησε να τη δεις από το λιμάνι του νησιού, τον Μέριχα, και θα με θυμηθείς!

7. Αν είσαι τυχερός να επισκεφθείς την Κύθνο 15 Αυγούστου, η εμπειρία είναι μοναδική. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που διοργανώνουν οι ντόπιοι και ο δήμος, αλλά το να επισκεφθείς ένα πανηγύρι είναι must, και ειδικά στο χωριό Φλαμπούρια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική, πολύ χορό, κρασί και χορό μέχρι τις πρωινές ώρες!

8. Και επειδή ξέρω πως αναρωτιέσαι για τα εστιατόρια του νησιού, θα σου πω πως δεν θα μείνεις ούτε εδώ απογοητευμένος, καθώς υπάρχουν μερικά μαγαζιά που πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε. Το Στέκι του Ντέτζη και η Ψιψίνα είναι δύο από αυτά που βρίσκονται στη Χώρα, τα οποία θα αγαπήσεις για την μοναδική αισθητική και διακόσμησή τους, την θέα τους, αλλά και τους απίστευτους μεζέδες τους! Επίσης, Το Ostria στον Μέριχα για ολόφρεσκα θαλασσινά πιάτα, Το Χάρτινο Καράβι στη Δρυοπίδα, Το Sofrano στα Λουτρά, το Αρχιπέλαγος στην Κανάλα και στης Άριας στην Αγία Ειρήνη. 

Για καφέ και πρωινό στην Βεγγέρα στον Μέριχα και Γιαγια κουκου στη Χώρα, ενώ για γλυκό σίγουρα στο Μέλι της Χώρας για μαμαδίστικα γλυκά και τρομερούς λουκουμάδες και στο Iter del gusto για αυθεντικό ιταλικό παγωτό!

Για ποτό σταθερές αξίες είναι το The Kraken, το Πανοχώρι και το Gazoza στη Χώρα, αλλά και το θρυλικό Remezzo στον Μέριχα!

9. Να μην ξεχάσεις να «εφοδιαστείς» με τοπικά προϊόντα πριν φύγεις, όπως είναι το διάσημο φημισμένο μέλι της Κύθνου, κάπαρη, θερμιώτικο κρασί, πήλινα αντικείμενα καθώς το νησί έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική, αλλά και τις τέλειες παξιμαδοκουλούρες.

10. Και επειδή ένας τόπος δεν είναι τίποτα χωρίς τους ανθρώπους του, με το που φθάσεις στο νησί θα νιώσεις και εσύ τι κάνει ξεχωριστούς τους Θερμιώτες και δεν είναι τίποτα άλλο από την φιλοξενία τους, την ευγένειά τους και το μοναδικό τους χιούμορ!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: 100 μέρες στην καραντίνα: Δύο αδέρφια σχεδιάζουν τα ταξίδια τους με κιμωλία και μας μεταφέρουν στα πιο μαγικά μέρη

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr