COOL GREECE

Camping: 10 συμβουλές «επιβίωσης» για εσένα που πηγαίνεις πρώτη φορά


Εύα Κονδύλη

5 Ιουνίου 2021

Camping: 10 συμβουλές «επιβίωσης» για εσένα που πηγαίνεις πρώτη φορά

Τέτοια εποχή συνήθως, αρχίζει η έντονη συζήτηση για το πού θα πάμε διακοπές και για όλα τα καινούρια μέρη που θέλουμε να ανακαλύψουμε. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα μικρό, αλλά σταθερό ποσοστό ανθρώπων που προτιμά το camping, αλλά και ένα άλλο που αποφασίζει να το δοκιμάσει για πρώτη φορά!

Και γιατί όχι; Με το camping έχεις την ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά από ποτέ με τη φύση, να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία της ξεκούρασης, να απολαύσεις τη θάλασσα και να ενδώσεις για λίγες μέρες σε έναν πιο «χίπικο» τρόπο ζωής!

Χωρίζεται σε ελεύθερο και οργανωμένο. Το ελεύθερο σημαίνει ότι παίρνεις τη σκηνή σου, τη στήνεις κάπου και μένεις εκεί, κάτι που όμως δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα και αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να σας αποδοθούν πρόστιμα.

Το δεύτερο ορίζεται ως κάτι πιο σύνθετο. Στήνεις σκηνή σε έναν συγκεκριμένο χώρο, απολαμβάνεις τις παροχές του και πληρώνεις το αντίστοιχο αντίτιμο.

jenny.gr

Είναι ιδανικό τόσο για οικογένειες και παρέες, όσο και για ζευγάρια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δει μια μεγάλη δημοτικότητα από τους νέους που το επιλέγουν, αφενός για την πολύ οικονομική του φύση, αφετέρου -και το κυριότερο- γιατί έχει πλάκα!

Το camping αποτελεί τρόπο ζωής και όσοι παίρνουν μια μικρή «γεύση», καταλήγουν να πηγαίνουν κάθε χρόνο. Θέλει όμως και κάποια ωριμότητα, προετοιμασία και οργάνωση, ώστε να είσαι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Σίγουρα δεν λέω πως είμαι ειδική σε αυτό το είδος διακοπών. Όμως, δεδομένου ότι τα περισσότερα καλοκαίρια μου τα έχω περάσει μέσα σε μια σκηνή, θα μοιραστώ με εσάς μερικά «σωτήρια» tips που έμαθα με τον καιρό και ίσως καταφέρουν να σε βοηθήσουν.

Οι πραγματικοί campers γνωρίζουν ότι τα συστατικά επιτυχίας δεν είναι άλλα από μια καλή παρέα, καλό φαγητό και κυρίως, καλή διάθεση!

jenny.gr

1. Η επιλογή της σκηνής είναι αρκετά σημαντική, καθώς πρέπει να έχει μια καλή ποιότητα για να μη σκιστεί. Γι' αυτόν τον λόγο πριν τη στήσεις, καθάρισε λίγο το έδαφος από τις πέτρες και τοποθέτησε καλύτερα έναν μουσαμά από κάτω της για να την προστατεύσεις.

Επίσης, καλό θα ήταν να φροντίσεις να πάρεις ένα φουσκωτό στρώμα και μαξιλάρι για να κοιμάσαι πιο άνετα το βράδυ. Μην ξεχάσεις να πάρεις και σεντόνια, sleeping bag και κουβέρτες, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχει υγρασία και να κάνει κρύο τις νυχτερινές ώρες!

2. Το μέρος που θα στήσεις τη σκηνή έχει επίσης μεγάλη σημασία. Για αρχή, φρόντισε να σέβεσαι τα όρια του άλλου και να μην πας κολλητά δίπλα του. Διάλεξε προσεκτικά ένα σημείο κάτω δέντρα, ώστε να προστατεύεται από τον ήλιο το πρωί και να είναι προσανατολισμένη προς τη θέα.

3. Θα με θυμηθείς όταν τοποθετήσεις και ένα (ψάθινο) χαλάκι ακριβώς στην είσοδο της σκηνής για να αποφύγεις να τη γεμίσεις με άμμο!

jenny.gr

3. Φρόντισε οπωσδήποτε να έχεις μαζί σου κουτί πρώτων βοηθειών με γάζες και ιώδιο για πιθανά ατυχήματα, ειδική κρέμα για τσιμπήματα από έντομα, αντηλιακό και φάρμακα που χρειάζεται να παίρνεις. 

4. Όσον αφορά το φαγητό, προσπάθησε να μην αφήνεις τρόφιμα εκτεθειμένα γιατί πιθανότατα θα εμφανιστούν σε χρόνο μηδέν διάφορα ζωύφια. Επίσης, καλό θα ήταν να πάρεις μαζί σου τρόφιμα που δεν έχουν φόβο να χαλάσουν, δηλαδή ξηρά τροφή, μπισκότα, κριτσίνια, μπάρες δημητριακών κ.λπ

5. Δεν χρειάζεται να πάρεις πολλά πράγματα από ρούχα και μακιγιάζ, αφού την περισσότερη ώρα της ημέρας θα την περνάς πιθανότατα στην παραλία. Πάρε τα απολύτως βασικά, όπως κρέμες προσώπου και αντηλιακή, άνετα ρούχα και ένα μπουφάν για το βράδυ!

jenny.gr

6. Στο ελεύθερο camping ειδικά, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι ρεύμα δεν θα υπάρχει, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Φρόντισε να προμηθευτείς με μπαταρίες, φορτιστή αυτοκινήτου, φακούς κ.λπ. Στα περισσότερα οργανωμένα πλέον σου δίνουν ρεύμα, αλλά πρέπει να προετοιμαστείς για τα πάντα!

7. Ένα σπαστό τραπεζάκι και καρεκλάκι είναι απαραίτητα για να κάθεσαι μέσα ή έξω από τη σκηνή, να τρως το πρωινό σου και για να ακουμπάς τα πράγματά σου.  

8. Όσον αφορά τη μπουγάδα, μερικά οργανωμένα προσφέρουν απλώστρες ή ακόμη και χώρο με πλυντήρια, αλλά το πιο απλό που μπορείς να κάνεις, είναι να κρεμάσεις ένα σχοινί και να πάρεις μπόλικα μανταλάκια!

jenny.gr

9. Αν είναι η πρώτη σου φορά που δοκιμάζεις το camping και νιώσεις ότι πιέζεσαι ή δεν σου αρέσει, μην κουράζεις τον εαυτό σου και κάνε αυτό που σε κάνει χαρούμενη! Επειδή αρέσει στην παρέα ή το αγόρι σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλάσεις τη διάθεσή σου στις διακοπές σου. Εσύ γνωρίζεις καλύτερα ποια είναι τα όριά σου!

10. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζεις πως υπάρχουν κάποιοι «άγραφοι» κανόνες στο camping. Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να σέβεσαι τις ώρες κοινής ησυχίας, το χώρο, καθώς και την ιδιωτικότητα των γύρω σου.

Θα πρέπει να κρατάς τον χώρο καθαρό και πριν φύγεις να τον καθαρίσεις. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι: Όταν φεύγεις από την παραλία να εξασφαλίζεις ότι την άφησες πιο καθαρή από ό,τι την βρήκες.

Δείτε ακόμη: Τα must have που πρέπει να έχει το καλοκαιρινό σας νεσεσέρ

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr