COOL GREECE

Έζησα το απόλυτο καλοκαιρινό τριήμερο στη μαγευτική Κρήτη και στο Wyndham Grand Crete Mirabello Bay


Ερασμία Αρβανιτά

30 Ιουλίου 2024

Έζησα το απόλυτο καλοκαιρινό τριήμερο στη μαγευτική Κρήτη και στο Wyndham Grand Crete Mirabello Bay
Σε ένα πολυτελές θέρετρο στην Κρήτη ακριβώς πάνω στη θάλασσα, ξεκίνησα τις καλοκαιρινές διακοπές μου, όπως άξιζε

Τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, προσπαθώ να βάλω σε μία τάξη στο μυαλό μου όλα όσα σημαίνουν διακοπές στην Κρήτη. Πεντανόστιμο φαγητό, φιλοξενία, κρυστάλλινα νερά, παράδοση, ρακή και πάει λέγοντας. Θα μπορούσα να συνεχίζω για ώρες. Στο τελευταίο μου ταξίδι, όμως, στην Κρήτη, συνειδητοποίησα το εξής απλό: διακοπές σε αυτό το νησί, σημαίνει αύρα που σε συνεπαίρνει από το καλωσόρισμα. Η Κρήτη είναι ένας τόπος που από το πρώτο λεπτό, σε κάνει να πιστεύεις πως βρίσκεσαι εκεί από πάντα, κι ας έφτασες μόλις από την Αθήνα. Αυτό, συνέβη στη δική μου περίπτωση, όταν μια ηλιόλουστη Παρασκευή του Ιουλίου βρέθηκα από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου για να περάσω ένα καλοκαιρινό τριήμερο στο πιο ξεχωριστό καλοκαιρινό θέρετρο, το Wyndham Grand Crete Mirabello Bay.

Η διαδρομή από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου μέχρι το Wyndham Grand Crete Mirabello Bay, διήρκησε περίπου μία ώρα. Για μένα, όμως, έμοιαζε με ένα λεπτό, αφού χωρίς να το καταλάβω, βρέθηκα σε ένα πολυτελές θέρετρο σε απόσταση «αναπνοής» από τον Άγιο Νικόλαο, πάνω στη θάλασσα. Σε ένα μέρος, σαν μικρό χωριό, τοποθετημένο στην πιο ονειρική θέση. Εκεί, έζησα τρεις ημέρες χαλάρωσης και γαλήνης, τρεις ημέρες εμπειριών και γαστρονομικών απολαύσεων και τρεις ημέρες πραγματικής αναψυχής και διασκέδασης. Με λίγα λόγια, έζησα το απόλυτο καλοκαιρινό τριήμερο.

Jenny.Gr
Η πρώτη επαφή με το ξενοδοχείο

Όλη η Κρήτη, σε ένα ξενοδοχείο

Η αύρα για την οποία μιλούσα παραπάνω, με συντρόφευε κάθε λεπτό της διαμονής μου στο Wyndham Grand Crete Mirabello Bay. Η πρώτη εικόνα που έχω από το ξενοδοχείο είναι οι άνθρωποί του, αφού μόλις φτάσαμε το προσωπικό μας υποδέχτηκε με τον πιο θερμό τρόπο. Finger food και δροσιστικά ποτά μας περίμεναν, προτού ξεκινήσουμε την περιπλάνησή μας στους χώρους του ξενοδοχείου. Για λίγο θυμάμαι να με συνεπαίρνει η χαλαρωτική δύναμη της θάλασσας που αντίκριζα μπροστά μου. Μετά, άρχισα να διακρίνω μερικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες που κάνουν κάθε γωνιά του ξενοδοχείου να ξεχωρίζει.

Χειροποίητη πέτρα που ανασύρθηκε για να χτιστεί το ξενοδοχείο, ξύλινα στοιχεία και φυσικά η ελιά, ένα δέντρο ταυτισμένο με την ιστορία και την αναγέννηση, αλλά και με την Κρήτη, είναι οι τρεις «δυνάμεις» που δημιουργούν μια bohemian chic ατμόσφαιρα, μια ήσυχη πολυτέλεια.

Jenny.Gr
Η bohemian chic αισθητική των δωματίων

Φτάνοντας στη σουίτα μου, τα γήινα χρώματα που παραπέμπουν στη φύση, τα κρητικά μοτίβα, οι ξύλινες πινελιές και η προσεγμένη διακόσμηση, μου τράβηξαν αμέσως την προσοχή. Εντάξει, ίσως να πρόσεξα λίγο παραπάνω το τεράστιο και υπεραναπαυτικό κρεβάτι που δέσποζε στο κέντρο του δωματίου, αλλά για αυτό ευθυνόταν η γλυκιά κούραση του ταξιδιού. Το αποκορύφωμα, φυσικά, ήρθε ανοίγοντας την κουρτίνα του δωματίου: Η ιδιωτική πισίνα που περιβαλλόταν από πλούσια ελαιόδεντρα, με έβαλε κατευθείαν σε vacation mood. Εκεί, απόλαυσα και την πρώτη μου βουτιά, τις πρώτες στιγμές χαλάρωσης, τις πρώτες στιγμές ηρεμίας.

Jenny.Gr
Η πισίνα του δωματίου σε προσκαλεί για βουτιές

Γεύσεις που δεν θα ξεχάσω

Μετά την πρώτη βουτιά στην private pool της σουίτας μου, η στιγμή για να απολαύσω το πρώτο πρωινό μου, ήρθε. Και για αυτόν τον σκοπό, με περίμενε το Amalthea, το κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου. Εκεί, ξεκινούσε με τον καλύτερο τρόπο η κάθε μέρα μου. Είναι σχεδόν ανέφικτο να περιγράψω αναλυτικά τι περιλάμβανε ο πρωινός μπουφές στο Amalthea. Ίσως, τα πάντα. Αυτό που μπορώ να πω σίγουρα, είναι πως κάθε πρωί επέλεγα να καθίσω στο ίδιο στρογγυλό τραπέζι του εστιατορίου με θέα τη θάλασσα, απολαμβάνοντας τον καφέ μου, παρέα με πεντανόστιμα καλτσούνια. Ήμουν στην Κρήτη, προφανώς και θα έτρωγα κάθε μέρα καλτσούνια.

Jenny.Gr
Πρωινό σαν όνειρο στο εστιατόριο Amalthea

Το φαγητό της Κρήτης είναι κάτι παραπάνω από άφταστο, το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Με λίγα και καλά υλικά, χωρίς πολλά-πολλά, η κρητική κουζίνα είναι - το λιγότερο απίστευτη. Και το συνειδητοποίησα ακόμα μία φορά στο τελευταίο μου ταξίδι, όπου είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω πολλά και διαφορετικά πιάτα από την κρητική κουζίνα - και όχι μόνο. Εξάλλου, τα 11 εστιατόρια, μπαρ και χώροι εστίασης του ξενοδοχείου, μου πρόσφεραν κάτι διαφορετικό, ανάλογα με τις ανάγκες μου. Όπως καταλαβαίνεις, το να συνεχίσω μιλώντας για κάθε γαστρονομική εμπειρία και απόλαυση που έζησα, είναι μονόδρομος.

Από το Amalthea, ούτε που κατάλαβα πότε πέρασε η ώρα και βρέθηκα στο Bay Grill & Bar. Η βουτιά στην ιδιωτική παραλία του ξενοδοχείου (διαθέτει δύο συνολικά), μου είχε ανοίξει ξανά την όρεξη. Έτσι, κάτω από τα αρμυρίκια και δίπλα στην παραλία, βρέθηκα να δοκιμάζω ξανά υπέροχα πιάτα, κυρίως ψητά, πάντα παρέα με λίγη ρακή. Εκεί, η σφακιανή πίτα ήταν που κέρδισε μια για πάντα την καρδιά μου.

Το πρώτο βράδυ, η κρητική κουζίνα είχε την τιμητική της. Το εστιατόριο «καφενείον», ένα παραδοσιακό μέρος με αυθεντικά κρητικά πιάτα και – εννοείται live κρητική μουσική, μου χάρισε μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. Εκεί, ένιωθα σαν να έχω όλη την Κρήτη στην «αγκαλιά» μου. Δεν ξέρω εάν με συνεπήρε περισσότερο η κρητική λύρα, ο συρτός που χορέψαμε ή το μενού. Το μόνο που ξέρω ήταν πως στο τραπέζι μπροστά μου, όλα ήταν τόσο λαχταριστά. Σιουφιχτά, χοχλιοί, μοσχαρίσιο στιφάδο, γεμιστά κολοκυθάκια, όλη η Κρήτη ήταν στο πιάτο μου.

Το εστιατόριο
Το εστιατόριο «καφενείον»

Τις επόμενες μέρες, με συνεπήραν οι γεύσεις από το εστιατόριο Ελιά, που μοιάζει σαν μια σύγχρονη ιταλική trattoria, με μεσογειακά vibes. Η κατάλληλη ιταλική μουσική, οι φρεσκοψημένες πίτσες και τα λαχταριστά ζυμαρικά, συνθέτουν το ιδανικό μέρος για τις πιο ρομαντικές καλοκαιρινές βραδιές. Φυσικά, στα δικά μου αγαπημένα εστιατόρια του ξενοδοχείου, δεν θα μπορούσε να μη βρίσκεται και το «Μεζεδάκι», που ουσιαστικά αποτελεί ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο δίπλα στη θάλασσα. Εάν αγαπάς τα θαλασσινά, αυτό είναι το μέρος σου. Για μένα, το «Μεζεδάκι» απέκτησε ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, αλλά θα αποκαλύψω παρακάτω το γιατί.

Jenny.Gr
Μεσογειακά vibes στο εστιατόριο Ελιά

Boat trip στη Σπιναλόγκα

Το συνολικό experience που μου χάρισε το Wyndham Grand Crete Mirabello Bay, δεν περιορίστηκε απλώς στην πολυτελή διαμονή και το εκπληκτικό φαγητό. Έτσι, τη δεύτερη ημέρα, με περίμενε μια φανταστική εκδρομή με σκάφος μέχρι τη Σπιναλόγκα, η οποία συνοδεύτηκε και από μια στάση για βουτιά στα μαγευτικά νερά της Κρήτης. Ο καιρός μπορεί να μην ήταν με το μέρος μας, αλλά η άπλετη διάθεσή μας και η όρεξη να ανακαλύψουμε κάθε σημείο αυτού του τόπου, ήταν συνοδοιπόρος μας. Μέσα σε λίγα λεπτά, από το ξενοδοχείο φτάσαμε στη Σπιναλόγκα, ένα μέρος με ιδιαίτερη ομορφιά και μακρά ιστορία. Έπειτα, συνεχίσαμε την εκδρομή μας με το σκάφος και κάναμε μια στάση για βουτιά στον κόλπο του Μιραμπέλου. «Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει η μέρα μου;», σκεφτόμουν όσο το σκάφος «πετούσε» πάνω από το νερό.

Jenny.Gr
Bόλτα με σκάφος

Το highlight της διαμονής μου: Wine testing σε μια φυσική σπηλιά

Η δεύτερη μέρα, είχε ξεκινήσει να φτάνει στο τέλος της. Ο ήλιος χανόταν σιγά-σιγά στο Κρητικό πέλαγος, τη στιγμή που εγώ ετοιμαζόμουν για μια εμπειρία που μάλλον δεν θα ξαναζήσω. Το πρόγραμμα περιλάμβανε wine testing σε μια φυσική σπηλιά του ξενοδοχείου. Και μόνο από την περιγραφή, ήξερα πως θα είναι κάτι μοναδικό. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο μοναδικό, όμως.

Οι γνώσεις μου σε ό,τι αφορά στο κρασί είναι περιορισμένες. Δεν ξέρω πολλά, ξέρω όμως να το απολαμβάνω. Όταν μάλιστα βρίσκεσαι σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ένα κελάρι γευσιγνωσίας όπου σου προσφέρουν premium ετικέτες ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, η απόλαυση είναι μονόδρομος. Κάπως έτσι, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου εκτός από το ότι με βρήκε στη μαγική Κρήτη, με βρήκε και στη φυσική «Σπηλιά» του Wyndham Grand Crete Mirabello Bay να δοκιμάζω εκλεκτά κρασιά, παρέα με πλατό από συνοδευτικά και συζητώντας με μοναδικούς ανθρώπους.

Jenny.Gr
Δοκιμάζοντας μοναδικά κρασιά, σε ένα μοναδικό μερος

Όταν η χαλάρωση αποκτά νόημα

Κάθε luxury ταξίδι επικεντρώνεται φυσικά και στη χαλάρωση μέσα από τα αρώματα, τις αισθήσεις και τους γαλήνιους ήχους. Κι αυτό, το έζησα και με το παραπάνω κατά τη διάρκεια του τριημέρου μου στην Κρήτη. Αγαπημένη μου στάση; Το spa του ξενοδοχείου. Ένας παράδεισος ευεξίας που θεραπεύει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

Jenny.Gr
Χαλάρωση με θέα

Μπαίνοντας μέσα στον χώρο του spa, ένιωσα σαν να απέβαλα απευθείας κάθε «σταγόνα» αρνητικής ενέργειας που είχε απομείνει στο σώμα μου. Οι χαλαρωτικοί ήχοι της φύσης και οι καθαρές μυρωδιές, με συντρόφευαν την ώρα που οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες μου παρουσίαζαν τις επιλογές μασάζ που είχα. Χωρίς καμία δεύτερη σκέψη, επέλεξα να κάνω ένα χαλαρωτικό μασάζ σώματος. Μπήκα μέσα στην αίθουσα, αφέθηκα στα χέρια των ειδικών και μετά ένα θεραπευτικό μισάωρο, απλώς βγήκα άκρως αναζωογονημένη.

Έγινα για λίγο παιδί

Το παιχνίδι, δίνει άλλο νόημα στη ζωή και τα καλοκαίρια μας, κάτι που δυστυχώς μεγαλώνοντας το ξεχνάμε. Ευτυχώς, για μένα, αυτή η ανάγκη να γίνω πάλι λίγο παιδί, να παίξω, να διασκεδάσω και να αφεθώ, «ξύπνησε» στο waterpark του ξενοδοχείου. Δεν θα κρύψω πως όταν κατευθυνόμουν εκεί, ήμουν σκεπτική γι' αυτό και στην αρχή κάθισα στις ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στο waterpark, πίνοντας τον καφέ μου και χαζεύοντας μικρούς και μεγάλους να παίζουν και να απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Μετά, όμως, είπα θα το ζήσω. Και το έζησα. Πήγα στις νεροτσουλήθρες, πήγα στον υδάτινο πύργο και η αδρεναλίνη έφτασε στο «κόκκινο».

Jenny.Gr
Το waterpark του ξενοδοχείου, που είναι και το μεγαλύτερο στην Κρήτη

«Στις χαρές μας»

Κάπως έτσι, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, με βρήκε στην Κρήτη, παρέα με νέες εμπειρίες, νέες γνωριμίες και καταπληκτικούς ανθρώπους. Λίγο πριν τον δρόμο της επιστροφής, ένα τελευταίο μεσημεριανό γεύμα μας περίμενε στο εστιατόριο «Μεζεδάκι», παρέα με το γλυκό αεράκι του καλοκαιριού. Εκεί, είναι που αποχαιρετήσαμε προσωρινά και το ξενοδοχείο. Άλλοι πίνοντας ρακή, άλλοι τσίπουρο και άλλοι κρασί, σηκώσαμε τα ποτήρια μας και είπαμε: «Στις χαρές μας!», κάτι που όπως έμαθα λένε συχνά σε αυτόν τον τόπο.

Δεν ξέρω πότε θα βρεθώ ξανά στην Κρήτη (ελπίζω σύντομα), αλλά σίγουρα κάθε φορά που θα επιστρέφω εκεί, θα αναπολώ τη διαμονή μου στο Wyndham Grand Crete Mirabello Bay.