COOL GREECE

Διακοπές στα Χανιά: Απέραντο μπλε, αυθεντική κρητική φιλοξενία και υπέροχο φαγητό – Ξέρουμε το ιδανικό μέρος για να τα ζήσεις


Ελένη Μπεζιριάνογλου

23 Ιουλίου 2024

Isla Brown Chania
© Pygmalion Karatzas
Το Isla Brown Chania, Curio Collection by Hilton είναι ένας ακόμη καλός λόγος να λατρέψεις τα Χανιά

«Τρομερή φιλοξενία, απίστευτο φαγητό», μια απόλυτα αντιπροσωπευτική φράση για την Κρήτη που μοιράζονται όλοι όσοι την έχουν επισκεφθεί. Διάσημη ήδη για τους ανθρώπους της και την υπέροχη τοπική κουζίνα, η Κρήτη έχει να προσφέρει επίσης μοναδικές παραλίες, μαγικά τοπία, νέες εμπειρίες. Είναι από εκείνους τους προορισμούς στην Ελλάδα που μπορείς να επισκέπτεσαι συνέχεια και να μη βαριέσαι ποτέ ανακαλύπτοντας πάντα κάτι νέο ή ενδιαφέρον. Από τα Χανιά ως τον Άγιο Νικόλα και από το βουνό ως τη θάλασσα, δεν νομίζω ότι έχω γνωρίσει άλλο μέρος να συνδυάζει τόσες αντιθέσεις και να σε μαγεύει με την πρώτη ματιά.

Isla Brown Chania
© Pygmalion Karatzas

Πρέπει να ήταν η έκτη φορά που βρισκόμουν στην Κρήτη και η τέταρτη στα Χανιά, αλλά κατέβηκα από το αεροπλάνο με την ίδια λαχτάρα όπως την πρώτη φορά. Έχει κάτι αυτό το νησί που σε κάνει να νιώθεις αμέσως οικεία, σαν να γυρίζεις σπίτι. Στη διαδρομή μέχρι το ξενοδοχείο σκεφτόμουν πόσο μου έχει λείψει το παλιό λιμάνι των Χανίων, οι τσικουδιές που σε κερνάνε παντού με το καλημέρα, τα μεγάλα χαμόγελα των Κρητικών, οι ντόπιες λιχουδιές. Φτάνοντας, ωστόσο, άφησα απλά το βλέμμα μου να περιπλανηθεί στους χώρους του εντυπωσιακού Isla Brown Chania, Curio Collection by Hilton. Οι Liakos Associates Architects έχουν επιμεληθεί τη μίνιμαλ αρχιτεκτονική με τις καμπύλες, το έντονο στοιχείο του ξύλου και τα γήινα χρώματα, το άφθονο πράσινο στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους (στη ρεσεψιόν θα συναντήσεις μια μικρή ινσταγκραμική ζούγκλα) και τον διακριτικό φωτισμό σε κάθε χώρο, ενώ την καρδιά σου «κλέβει» φυσικά το απέραντο γαλάζιο που εκτείνεται μπροστά από το ξενοδοχείο και oi 3 κεντρικές πισίνες που σε καλούν για μια βουτιά.

Isla Brown Chania
Η ηλιόλουστη μίνι ζούγκλα που σε υποδέχεται μπαίνοντας στο κεντρικό κτίριο του Isla Brown Chania, Curio Collection by Hilton © Pygmalion Karatzas

Isla Brown Chania © Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

Isla Brown Chania,Curio Collection by Hilton: Αυθεντική κρητική φιλοξενία με φόντο το απέραντο γαλάζιο

Το Isla Brown Chania, Curio Collection by Hilton, 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη των Χανίων, άνοιξε επισήμως τις πόρτες του τον Ιούνιο του 2024 και είναι το δεύτερο της σειράς “Isla Brown” luxury design resorts, μετά το Isla Brown Corinthia, Curio Collection by Hilton. Διαθέτει 201 δωμάτια και σουίτες, το καθένα με μπαλκόνι ή εξωτερικό ιδιωτικό χώρο και υπέροχη θέα. Υπαίθριο roof bar με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, a la carte εστιατόριo με παραδοσιακό κρητικό μενού αλλά και buffet εστιατόριο με mix ελληνικής και διεθνούς κουζίνας.

Isla Brown Chania
Πιάτο από το a la carte εστιατόριο του Isla Brown Chania, Curio Collection by Hilton

Isla Brown Chania
Πιάτο από το a la carte εστιατόριο του Isla Brown Chania, Curio Collection by Hilton

Η αλήθεια είναι ότι όταν είσαι στη δεκαετία των 20 και κλείνεις διακοπές, το τελευταίο που σε απασχολεί είναι η διαμονή. Σε νοιάζει να έχεις απλά ένα δωμάτιο «για ένα μπάνιο και έναν ύπνο». Από τα 30, όμως, και μετά συνειδητοποιείς ότι ζητάς πολλά περισσότερα από τη διαμονή σου. Θέλεις να έχεις ένα κρεβάτι που θα σου προσφέρει άνετο ύπνο και θα σε ξεκουράσει, ένα μπαλκόνι με θέα θάλασσα που θα πιεις τον καφέ σου και θα χαλαρώσεις το πρωί, ένα πλούσιο πρωινό που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις δυναμικά τη μέρα, μια ωραία πισίνα για τις βουτιές σου όταν βαριέσαι να οδηγήσεις χιλιόμετρα για να στριμωχτείς σε κάποιο σετ με πιθανόν υπερτιμημένες ξαπλώστρες.

Isla Brown Chania
Isla Brown Chania, Curio Collection by Hilton

Isla Brown Chania © Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

Στο Isla Brown Chania,Curio Collection by Hilton τα βρίσκεις όλα και ακόμα περισσότερα αφού διαθέτει και γυμναστήριο, σπα, δωμάτιο σάουνας και ice bath tub, καθώς και sea deck για να κολυμπήσεις όποια στιγμή θες στα δροσερά νερά του Αιγαίου. Σαν άνθρωπος που στο σπίτι πίνει ένα σκέτο καφέ (πολλές φορές ούτε και αυτό) αλλά στις διακοπές τρώει πρωινό για 3, ο μπουφές μεσογειακού πρωινού στο ξενοδοχείο είναι απλά ονειρικός. Αυτό που αξίζει να αναφέρω, οπωσδήποτε, είναι ότι έχει μια εξαιρετική ομάδα επαγγελματιών που φροντίζει να νιώθεις πραγματικά άνετα από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, με ειλικρινή (και όχι προσποιητή) ευγένεια και χαμόγελο. Επίσης, είτε επισκέπτεσαι πρώτη είτε εικοστή φορά τα Χανιά, θα σου προτείνουν μια σειρά δραστηριοτήτων και τοποθεσιών που μπορείς να επισκεφθείς για να γίνει το ταξίδι σου ακόμα πιο συναρπαστικό.

Isla Brown Chania © Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

Isla Brown Chania © Pygmalion Karatzas
Sea deck στο Isla Brown Chania, Curio Collection by Hilton © Pygmalion Karatzas

Οινογευσία στη Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων

Η Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων βρίσκεται στη χερσόνησο Ακρωτήρι, μόλις 10 λεπτά οδήγησης από το ξενοδοχείο Isla Brown Chania,Curio Collection by Hilton και είναι ένα μέρος που αξίζει το χρόνο σου. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη. Αφού θαυμάσεις την εντυπωσιακή σκάλα που οδηγεί στην είσοδο και το υπέροχο τερακότα χρώμα της, κάνε μια βόλτα στο μουσείο με τα παλιά μηχανήματα παραγωγής κρασιού και λαδιού, καθώς και τα απομεινάρια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα αναζήτησε τα κελάρια για να δοκιμάσεις μερικά από τα εξαιρετικά κρασιά που παράγονται εκεί. Εμείς δοκιμάσαμε το Μοσχάτο Σπίνα, το Μερλό, τον “Ανυπόμονο” ροζέ ξηρό, το λευκό γλυκό Ρωμαίικο και το -προσωπικό μου αγαπημένο- Νάμα γλυκό ερυθρό. Φυσικά και τα συστήνω, αλλά εσύ μπορείς να επιλέξεις κάποιο άλλο από τις 13 μονοποικιλιακές ετικέτες που παράγονται εκεί.

Οινογευσία στη Μονή Αγία Τριάδος των Τσαγκαρόλων
Οινογευσία στη Μονή Αγία Τριάδος των Τσαγκαρόλων

Φαγητό και ποτό στο Παλιό Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Η εμπειρία μου λέει πως όπου και να φας στην Κρήτη, θα το απολαύσεις. Το φαγητό είναι υπέροχο, τα τοπικά πιάτα μοναδικά και οι πρώτες ύλες εξαιρετικές. Η Κρήτη είναι ευλογημένη και η αγάπη των ανθρώπων της φαίνεται στο φαγητό που δημιουργούν. Στην τελευταία μου επίσκεψη στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, η φιλοξενία του Isla Brown Chania,Curio Collection by Hilton μας έφερε για φαγητό στο Canale και στο Maiami. Το Canale βρίσκεται στο λιμάνι και συνδυάζει στα πιάτα του την παράδοση με την καινοτομία δημιουργώντας γεύσεις που σου μένουν αξέχαστες -στα must τα ζυμαρικά με φρέσκα θαλασσινά και τα χειροποίητα καλιτσούνια.

Canale Restaurant στα Χανιά
Τα χόρτα είχαν την τιμητική τους στο τραπέζι μας, Canale Restaurant στα Χανιά

Το Maiami βρίσκεται στην πιο ήσυχη πλευρά του λιμανιού και είναι ένας υβριδικός χώρος που συνδυάζει την τέχνη της κεραμικής με την τέχνη της κρητικής κουζίνας. Η μίνιμαλ διακόσμηση του αρτ ντεκό χώρου εξυπηρετεί απόλυτα την ποπ αισθητική των κεραμικών που ζωγραφίζει η Αλεξάνδρα Μανουσάκης. Τα πιάτα που σερβίρονται στο Μαϊάμι είναι εμπνευσμένα από συνταγές φίλων και συγγενών καθώς και από διάφορες κουτλούρες, όπως η Περσική, η Ελληνική, η Ιταλική και η Τζαμαϊκανή. Η τυροκαυτερή με φιστίκι Αιγίνης και το λαβράκι με σπανάκι, μάραθο και καμένα καρότα είναι όνειρο, ενώ μπορείς να συνοδέψεις το φαγητό σου με κρασί από το οικογενειακό της Οινοποιείο. Βέβαια, στη διεθνή παρέα μας με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, αυτά που έκαναν θραύση και στα δύο εστιατόρια ήταν ομολογουμένως τα βραστά χόρτα!

Maiami Restaurant στα Χανιά
Τα pop κεραμικά της Αλεξάνδρας Μανουσάκης στο Μαϊάμι στα Χανιά

Maiami Restaurant στα Χανιά
Τυροκαυτερή με φιστίκι Αιγίνης και φρέσκο χειροποίητο ψωμί. Έπος. Στο Maiami στα Χανιά

Και μιλώντας για νυχτερινή ζωή στα Χανιά, αξίζει να αναφέρω και τα εξαιρετικά κοκτέιλ στη Συναγωγή, ένα μπαρ κυριολεκτικά κάτω από τα αστέρια, «κρυμμένο» στο χώρο της παλιάς εβραϊκής συναγωγής.

Περιήγηση στους Βοτανικούς Κήπους της Κρήτης

Πραγματικά, δεν είχα ιδέα για την ύπαρξη αυτού του μέρους και απορώ γιατί είναι τόσο όμορφο που θα έπρεπε να το είχα τουλάχιστον ακούσει. Η Κρήτη έχει την ιδιαιτερότητα να συνδυάζει υποτροπικό, τροπικό και αλπικό κλίμα, όλα στο ίδιο μέρος. Αυτό ακριβώς ενέπνευσε τον ιδιοκτήρη Πέτρο Μαρινάκη να δημιουργήσει αυτό το ιδιαίτερο μέρος, μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά του 2003 που έκαψε περίπου 100.000 ελαιόδεντρα ηλικίας άνω των 400 ετών. Με τη σκέψη να αναγεννηθεί η περιοχή και να φέρει τους ανθρώπους ξανά κοντά στη φύση, δημιούργησε το Βοτανικό Κήπο με εκατοντάδες φρουτόδεντρα, βότανα, μπαχαρικά, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά από όλο τον κόσμο.

Βοτανικός Κήπος Κρήτης
Βοτανικός Κήπος Κρήτης

Περπατώντας στον κήπο (θα χρειαστείς γύρω στη 1.30 ώρα) θα ανακαλύψεις γνώριμα αλλά και άγνωστα φυτά για τα οποία ίσως και να μην είχες ακούσει ποτέ. Θα συναντήσεις απομεινάρια του καμένου ελαιώνα που αποτελούν σύμβολο ελπίδας για όσα μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και όταν φαίνονται να έχουν χαθεί όλα. Παγώνια, γαϊδουράκια, πάπιες, πουλιά και πολλά ακόμα ζωάκια μπορεί να συναντήσεις στον Κήπο -μην τρομάξεις με τη φωνή των παγωνιών! Μην φύγεις χωρίς να φας στο a la carte εστιατόριου του Κήπου με αυθεντικές τοπικές γεύσεις και φρέσκα υλικά από τα βότανα και τα φρούτα του πάρκου -η πορτοκαλόπιτα στο τέλος είναι άχαστη.

Βοτανικός Κήπος Κρήτης
Οπωσδήποτε φαγητό στο εστιατόριο του Βοτανικού Κήπου

Επιστρέφοντας από τις περιηγήσεις στο νησί, ήταν υπέροχη σκέψη να ξέρω ότι μπορώ να χαλαρώσω στο μπαλκόνι του δωματίου μου απολαμβάνοντας την ησυχία της φύσης και τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας ή ότι θα απολαύσω ένα τελευταίο ποτό με την παρέα μας στο terrace bar επιλέγοντας κάποιο από τα signature cocktails του μενού. Ο ιδρυτής των Brown Hotels, Leon Avigad τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω το τελευταίο μου βράδυ στο Isla Brown Chania, Curio Collection by Hilton, έχει «πάθος με τη φιλοξενία σε όλες τις πτυχές» και αυτό φαίνεται στο μεράκι και την προσοχή στη λεπτομέρεια που βάζει σε κάθε ξενοδοχείο. Η Κρήτη και το Isla Brown Chania, Curio Collection by Hilton έχουν ένα κοινό: μια επίσκεψη δεν αρκεί για να τα ευχαριστηθείς, αρκεί όμως για να θέλεις να επιστρέψεις σύντομα. Τώρα ξέρεις πού θα είναι οι επόμενες διακοπές σου. Με ευχαριστείς αργότερα.

Isla Brown Chania
Ξεχωριστή μνεία αξίζει στο ηλιοβασίλεμα που βλέπεις μπροστά στο ξενοδοχείο

Isla Brown Chania, Curio Collection by Hilton, Σταυρός, Χανιά, 2821440820