5 προορισμοί στην Ελλάδα με ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα για μικρούς και μεγάλους
Άννα Καντζηλιέρη
29 Μαρτίου 2025

Το Πάσχα αποτελεί αναμφίβολα οικογενειακή γιορτή. Είναι εκείνη η στιγμή της άνοιξης, που τα χωριά και τα νησιά γεμίζουν ζωή, ενώ οι μεγαλουπόλεις «ερημώνουν». Δεδομένου ότι πρόκειται για μια θρησκευτική γιορτή - ίσως τη σημαντικότερη του Χριστιανισμού - σε κάθε τόπο ακολουθούνται διαφορετικά τελετουργικά. Σε όποια περιοχή της Ελλάδας κι αν βρεθείς αυτή την περίοδο του χρόνου, θα συναντήσεις ήθη και έθιμα που έχουν καταφέρει να παραμείνουν ανέγγιχτα από τον χρόνο. Εκεί, η ιστορία τιμάται και οι μεγαλύτεροι μεταλαμπαδεύουν στους νέους τις παραδόσεις του τόπου τους.
Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα είναι γεμάτο εκδηλώσεις και δρώμενα. Η Ανάσταση του Κυρίου γιορτάζεται με πλείστους τρόπους, δίνοντας σε αυτές τις ημέρες την αξία που τους αρμόζει. Κάθε τόπος έχει και μια διαφορετική ιστορία, που ίσως να έφτασε η στιγμή να παρακολουθήσεις από κοντά, είτε μαζί με την οικογένειά σου είτε μαζί με τους φίλους σου. Πυροτεχνήματα, τυμπανοκρουσίες, σπάσιμο σταμνών, είναι κάποια από τα πιο γνωστά έθιμα της χώρας μας. Σε περίπτωση που ακόμα δεν έχεις προγραμματίσει τις διακοπές, ούτε γνωρίζεις σε ποιον προορισμό θα περάσεις αυτές τις ημέρες, η παρακάτω λίστα θα σε βοηθήσει, «ταξιδεύοντάς» σε στις περιοχές που φημίζονται για τα πασχαλινά έθιμά τους.
5 περιοχές στην Ελλάδα που τιμούν τα έθιμα του Πάσχα
1. Κέρκυρα
Η Κέρκυρα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας για το Πάσχα. Το έθιμο των μπότηδων, οι 18 φιλαρμονικές, το έθιμο του Γαϊτανιού που λαμβάνει χώρα τη Μεγάλη Πέμπτη, το έθιμο του «σεισμού» το Μεγάλο Σάββατο, κατά το οποίο πραγματοποιείται ένας τεχνητός σεισμός όμοιος με αυτόν που έγινε την ημέρα της Ανάστασης, είναι μόλις κάποιες από τις παραδόσεις των Κερκυραίων για να τιμήσουν το Πάσχα. Τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, οι κάτοικοι τηρούν τα έθιμα, παρασύροντας τους επισκέπτες να κάνουν το ίδιο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως όσοι κάνουν Πάσχα στην Κέρκυρα μια φορά, θα επιστρέψουν.
2. Πάτμος
Το Πάσχα στην Πάτμο εορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια, ακολουθώντας έθιμα που συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία του νησιού και την πνευματική του ταυτότητα. Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι πιστοί συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου, που πραγματοποιείται με μεγαλοπρέπεια στις κεντρικές πλατείες του νησιού. Η Ανάσταση του Κυρίου γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη, την οποία κατακλύζουν πιστοί από κάθε γωνιά του κόσμου. Την Κυριακή, πραγματοποιείται η δεύτερη Ανάσταση στις 3 το μεσημέρι, ενώ το Ευαγγέλιο της Ανάστασης διαβάζεται σε πέντε διαφορετικές γλώσσες για τους πιστούς κάθε εθνικότητας.
3. Χίος
Ένα από τα πιο ξεχωριστά και χαρακτηριστικά έθιμα του Πάσχα στη Χίο είναι ο Ρουκετοπόλεμος. Αυτό το μοναδικό έθιμο διεξάγεται κατά τη διάρκεια της Ανάστασης, που δύο εκκλησίες στο Βροντάδο της Χίου (η εκκλησία του Αγίου Μάρκου και του Αγίου Γεωργίου) αναλαμβάνουν την παραδοσιακή αυτή αναμέτρηση. Κάθε εκκλησία εκτοξεύει ρουκέτες, η μία προς την άλλη, ενώ η συνάντηση των ρουκετών στον αέρα δημιουργεί ένα εντυπωσιακό θέαμα που φωτίζει το νυχτερινό ουρανό. Τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά «συνοδεύουν» την Ανάσταση.
4. Λεωνίδιο
Το Λεωνίδιο αποτελεί έναν εξίσου δημοφιλή προορισμό για τις ημέρες του Πάσχα. Η γραφική κωμόπολη της Αρκαδίας φημίζεται για τα ιδιαίτερα έθιμα και τις ξεχωριστές παραδόσεις της. Τη Μεγάλη Παρασκευή, χιλιάδες φαναράκια πλημμυρίζουν τα δρομάκια της περιοχής, και όταν ο ήλιος δύσει, ανάβουν, φωτίζοντας τον νυχτερινό ουρανό. Η περιφορά των Επιταφίων συνοδεύεται από τη φιλαρμονική, ενώ πλήθος κόσμου τους ακολουθεί. Την επομένη, το Μεγάλο Σάββατο, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στο κέντρο και αφού πραγματοποιηθεί η πρώτη Ανάσταση, αφήνουν ελεύθερα τα αερόστατα, τα οποία γεμίζουν τον ουρανό με το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη».
5. Μονεμβασιά
Το Πάσχα στη Μονεμβασιά λαμβάνει χώρα μέσα στα δεκάδες πλακόστρωτα δρομάκια, που «πλημμυρίζουν» κάθε χρόνο από πιστούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τη Μεγάλη Παρασκευή, ο επιτάφιος περιφέρεται σε κάθε πλευρά, ενώ οι επισκέπτες τον ακολουθούν κρατώντας αναμένα λευκά κεριά. Οι ψαλμωδίες αντηχούν στον βράχο, δημιουργώντας ένα κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης. Το Μεγάλο Σάββατο, το ραντεβού δίνεται στην εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας, όπου το Άγιο Φως μεταφέρεται από χέρι σε χέρι, λίγο πριν ακουστεί το πρώτο «Χριστός Ανέστη». Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία της Χρυσαφίτισσας λαμβάνει χώρα το παραδοσιακό και θεαματικό κάψιµο του Ιούδα, που παρακολουθούν με θαυμασμό όλοι οι επισκέπτες.