COOL GREECE TRAVELLERS

Ταξίδι προς την Σοκολάτα


23 Νοεμβρίου 2012

choco.jen_.3.jpg

Ποιες είναι οι πιο φημισμένες Σοκολατένιες χώρες της Ευρώπης;

Για την ιστορία λίγες πληροφορίες: Oι Αζτέκοι και οι Μάγια ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο για να κατασκευάσουν «σοκολάτα». Λάτρευαν το δέντρο του κακάο, γιατί το θεωρούσαν πηγή δύναμης και πλούτου. Συγκεκριμένα, αναφορές λένε ότι χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο ως νόμισμα. Το κακαόδεντρο ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά μέρη, σε μια ζώνη 15-20 μοιρών βόρεια και νότια του Ισημερινού και η ζώνη αυτή ονομάζεται «ζώνη του κακάο». Οι χώρες που ανήκουν στη «ζώνη του κακάο» είναι η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, το Μεξικό, η Νικαράγουα, η Γουατεμάλα, η Κολομβία, τα νησιά της Καραϊβικής, η Τζαμάικα, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα. Το κακάο καλλιεργείται επίσης στην Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάνα, τη Νιγηρία και το Καμερούν. Η συγκομιδή των καρπών του κακαόδεντρου γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Υπάρχουν δυο κύριες ποικιλίες κακάο και μια τρίτη που προήλθε από την ανάμειξη των δυο κύριων. Το Criollo ή αλλιώς  ο «πρίγκιπας του κακάο», είναι η πιο σπάνια και ακριβή ποικιλία. Το Forastero είναι πιο συνηθισμένη ποικιλία, καλύπτει σχεδόν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Το Trinitario προκύπτει από την ανάμειξη των άλλων δύο συνδυάζοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους.

Οι πιο φημισμένες Ευρωπαϊκές χώρες για την σοκολάτα τους:

Ελβετία: Η Ελβετία καταναλώνει την περισσότερη σοκολάτα από κάθε άλλη χώρα εξάλλου εκεί βρίσκονται και οι πιο γνωστές σοκολατοβιομηχανίες. Cailler -Nestle, Lindt, Toblerone, Treuscher και Sprungli είναι μόνο μερικές από τις οποίες έχουν εργοστάσια και καταστήματα στην πόλη. Αν τύχει και βρεθείτε στην Ελβετία, να πάρετε το τρένο «The Swiss Chocolate Train», το όποιο θα σας ξεναγήσει στα εργοστάσια Σοκολάτας της Nestle. H διαδρομή είναι φανταστική και κατά τη διάρκεια θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ζεστή ή κρύα σοκολάτα. Ωστόσο, για τους λάτρεις της πολυτέλειας η σοκολατερί DeLafée θα σας ικανοποιήσει τα γούστα.

Βέλγιο: Είναι γεγονός πως το Βέλγιο έχει ταυτιστεί έντονα και με τη Σοκολάτα καθώς παράγει 172.000 τόνους σοκολάτας . Η χώρα διαθέτει 12 εργοστάσια σοκολάτας, 16 μουσεία και περισσότερα από 2.100 καταστήματα σοκολάτας. Η πρωτεύουσα είναι γεμάτη μπουτίκ σοκολάτας, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε και να γευτείτε σοκολατένιες λιχουδιές. Η Grand Sablon, είναι μια μικρή πλατεία στο κέντρο της πόλης, οπού περιμετρικά της βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα καταστήματα σοκολάτας. Ενδεικτικά είναι Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus και Zaabar. Στο Βέλγιο βρίσκονται και δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες σοκολάτας παγκοσμίως, Godiva και Leonidas. Από τις τόσες σοκολατένιες επιλογές το Βέλγιο είναι γνωστό για τις πραλίνες. Συγκεκριμένα, η σοκολατερί Neuhaus έθεσε τις βάσεις για την παρασκευή πραλίνας, οπού εδώ και δυο αιώνες η συνταγή για τις πραλίνες εκτελείται κατά γράμμα. Η εταιρεία Neuhaus προσφέρει κάθε είδος σκούρας και σοκολάτας γάλακτος που μπορείτε να φανταστείτε. Περίπου, 80 συνολικά ποικιλίες, με γέμιση καραμέλας, ξηρών καρπών, καφέ και λικέρ.

Μην ξεχάσετε αν βρεθείτε στις Βρυξέλλες να επισκεφθείτε το μουσείο "Musee du Cocao et du Chocolate" οπού θα σας εξηγήσουν τα πάντα την παρασκευή της σοκολάτας.

Ισπανία: Οι Ισπανοί θεωρούν την σοκολάτα εθνικό τους προϊόν. Δεν έχουν άδικο καθώς οι Ισπανοί ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που γεύτηκαν την σοκολάτα. Η Βαρκελώνη υπήρξε το κέντρο της σοκολάτας. Στην Ισπανία κατασκευάστηκε η πρώτη μηχανή παρασκευής σοκολάτας περίπου το 1780. Η ιστορία της σοκολάτας στεγάζεται στο μουσείο Museo de la Xocolata. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 2000, οπού εκεί κάποιος μπορεί να θαυμάσει σοκολατένια γλυπτά και να δοκιμάσει άφθονη σοκολάτα.

Ιταλία: Κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην πόλη Perugia διοργανώνεται το Φεστιβάλ Σοκολάτας. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε εντυπωσιακά σοκολατένια γλυπτά και να δοκιμάσετε άφθονη σοκολάτα.

Γλύπτες στους δρόμους επεξεργάζονται μεγάλα κομμάτια σοκολάτας κατασκευάζοντας σοκολατένια έργα τέχνης.

Λονδίνο: Στα Harrods έχετε την ευκαιρία στο Chocolate Bar έχετε την ευκαιρία να γευτείτε πραλίνες και οποία άλλη σοκολατένια λιχουδιά θέλετε. Εκτός, από τα Harrods επισκεφθείτε το "Charbonnel et Walker" και ξεχωρίστε τα διάσημα Ginger Sticks, τα Rose & Violet Creams και οι πολυτελείς τρούφες –με σαμπάνια, με φράουλες, με καπουτσίνο, με Πόρτο και βατόμουρα μεταξύ άλλων.